Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекції (религ).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
377.86 Кб
Скачать

3.Протестантизм у сучасному світі.

Зараз у світі нараховується близько 500 млн. протестантів.

У цілому ж кількість християн на землі досягає 2, 2 млрд. осіб. Таким чином, християнство є найбільшою світовою релігією.

Висновки:

Протестантизм виробив ту, що функціонує і сьогодні в свідомості мільйонів людей особливу етику – етику праці, економічної діяльності, договірних відносин, акуратності, ощадливості, педантизму.

Така релігія не вимагає великих грошей на будівництво дорогих храмів і обслуговування пишного культу, що має місце в католицизмі. Вона не віднімає багато часу для молитов, паломництва до святих місць, інших обрядів і ритуалів.

Вона не затрудняє життя і поведінку людини дотриманням постів. Вибором їжі і так далі Вона не вимагає яких-небудь зовнішніх проявів своєї віри. Така релігія цілком влаштовує сучасну ділову людину, що і пояснює її широке розповсюдження на сучасному світі.

Лекція № 6. І с л а м

Мета лекції:

  • освітня(навчальна):

  • розкрити віровчення та культ ісламу, основні його напрями, місце і роль цієї світової релігії в сучасному світи;

  • розвиваюча:

  • формувати уміння та навички культурного, інтелектуального, емоційного спілкування з представниками ісламу в Україні;

  • виховна:

  • виховувати моральні та етичні норми взаємовідносин з мусульманським населенням України.

Опорні поняття: джихад, за к’ят, імам, мечеть, мінарет, муфтій, намаз, сунізм, ураза, хадж, шиїзм.

ПЛАН

1.Соціально-економічні передумови виникнення ісламу. Життя і діяльність Мухаммада.

2. Зміст віровчення і основні принципи ісламу.

3.Джерела мусульманського права

4.Основные течії в ісламі. Ісламський фундаменталізм.

1.Соціально-економічні передумови виникнення ісламу. Життя і діяльність Мухаммада.

Іслам – найпізніша щодо часу виникнення світова релігія. Засновник ісламу – пророк Мухаммед (570-632 рр.). Він був уродженцем Мекки (міста в західній частині Аравійського півострова). Рано втративши батьків, Мухаммед був пастухом у свого дядька Абу Таліба, потім зайнявся караванною торгівлею. Скоро Мухаммед одружився з багатою вдовою Хадіджою. У віці близько 40 років Мухаммеду почали являтися видіння. За легендою, у одну з ночей місяця рамадану йому явився архангел Джебраїл (Гавриїл), через якого Мухаммед одержав перше одкровення від Аллаха. Примушений видіннями, Мухаммед почав виступати в Мецці з проповіддю нової віри – ісламу (араб. "покірність"). Не виключено, що на початку своєї діяльності Мухаммед не вважав себе пророком, який проповідує принципово нове вчення. Судячи по всьому, він вважав, що лише відновлює справжній монотеїзм Авраама, Мойсея та Ісуса в його чистоті. І лише вороже ставлення оточуючих (у тому числі – іудаїстів та християн) змусило його визнати, що він проповідує нову віру.

Мекканська знать з ворожнечею ставилася до діяльності Мухаммеда, оскільки побоювалась, що нова віра підірве авторитет головної загальноарабської святині того часу – чорного каменя Кааби, що знаходився у Мецці. Після смерті Абу Таліба й Хадіджи мекканська верхівка посилила переслідування пророка, і йому зі своїми прибічниками довелось утікати у м. Ятриб. Дата цієї події – хіджри ("втечі", "виходу") – 16 липня 622 р. лягла в основу мусульманського літочислення. Ятриб пізніше став називатися Мединою ("містом пророка"). Проповідь Мухаммеда в Ятрибі мала успіх, скоро навколо пророка зібралась велика кількість прибічників, які почали завойовницькі походи. У 630 р. військо Мухаммеда увійшло в Мекку, мекканська знать була змушена схилитися перед недавнім вигнанцем і прийняти нову віру. Цікаво, що хіджра Мухаммеда в Ятриб та пізніше переможне повернення до Мекки може вважатися гарним прикладом "відходу-і-повернення" у концепції Тойнбі.

Після смерті Мухаммеда у 632 р. за часів перших халіфів ("спадкоємців", "наступників") була об’єднана Аравія й розпочаті грандіозні завойовницькі походи. За короткий час іслам розповсюдився на величезній території від Іспанії до Індії.

Висновки: виникнення ісламу пов’язано як з впливом та розвитком монотеїстичних релігій - іудаїзму та християнства, так і з еволюцією релігійної свідомості мешканців Аравії, з специфічними аравійськими формами синкретичного монотеїзму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]