Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тези лекції (религ).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
377.86 Кб
Скачать

Лекція № 2. Буддизм

Мета лекції:

  • освітня(навчальна):

ознайомити студентів, курсантів з особливостями найстарішої та найбільш парадоксальної з сучасних світових релігій – буддизмом;

  • розвиваюча:

формувати у студентів, курсантів розуміння того, що буддизм можна вивчати і як релігію, і як філософію, і як культурний комплекс, і як спосіб життя;

  • виховна:

виховувати у студентів, курсантів зацікавленість до гуманістичної спрямованості буддизму як релігії, що заперечує насилля, війни, пропагує любов до всього живого.

Опорні поняття:нірвана, дхарма, хінаяна, махаяна, сансара, карма, бодхисатва, саторі.

ПЛАН

  1. Виникнення і основні віровчення буддизму.

  2. Основні поняття буддизму.

3. Буддизм в Україні.

1.Виникнення і основні віровчення буддизму

Буддизм – найбільш стародавня зі світових релігій. Він виник в Індії у VI ст. до н.е. Пануючий на той час брахманізм не міг у повній мірі задовольнити потреби в утісі. Привабливість буддизму в країні з кастовою структурою полягає в тому, що він оголосив життя і реінкарнацію будь-якої людини неминучим нещастям і тим самим зрівняв всіх людей.

Буддизм – найбільш парадоксальна з світових релігій та, можливо, одна з найбільш парадоксальних релігій взагалі. Найкраще парадоксальну сутність буддизму охарактеризував відомий російський буддолог Ф.І. Щербатський: "Три головні ідеї є надбанням будь-якої релігії: буття Бога, безсмертя душі та свобода волі; без них не може бути побудовано вчення про мораль. Та ось, одначе, існує релігія, яка не знає ані Бога, ані безсмертя душі, ані свободи волі і яка, все ж таки, яскравим полум’ям живої віри палає в серцях мільйонів своїх послідовників, яка втілює в собі найвищі ідеали добра, любові до ближнього, духовної свободи та моральної досконалості".

Засновником буддизму був Сіддхартха Гаутама. Буддисти

вважають, що перш ніж з’явитися в подобі принца Гаутами, Будда перенароджувався 550 разів (83 рази він був святим, 58 – царем, 24 – монахом, 18 разів – мавпою, 13 – торговцем, 12 разів – куркою, 8 разів – гусаком і т.ін.).

Священним писанням буддизму є кодекс книг під загальною назвою "Трипітака" ("Три корзини вчень"). Основи буддистського віровчення викладені в першій бенареській проповіді. У першу чергу це вчення про 4 благородні істини:

1) життя сповнене страждань;

2) жадоба життя (в писанні це називається багатозначним словом "авідья", що може бути перекладено і як "бажання" і як "пристрасть", і як "неуцтво", "незнання" є причиною страждань);

3) припинення цієї жадоби припиняє страждання;

4) існує шлях, рухаючись яким можливо позбутися страждань. Це так званий "благородний восьмирічний шлях".

Восьмирічний шлях Будда назвав "середнім" або "серединним", оскільки він позбавляв від крайнощів як аскетизму, так і безумної гонитви за задоволеннями.

Висновки: Буддизм – найбільш парадоксальна зі світових релігій і, можливо, одна з найбільш парадоксальних релігій в цілому. Її парадоксальність полягає в тому, що вона не знає ні Бога, ні безсмертя душі, ні свободи волі.

Буддизм – релігія перш за все тому, що учить вірити в порятунок, в досягнення нірвани. Проте рятує в буддизмі не бог, порятунок приходить або зсередини людини в результаті його власних духовних зусиль, або ж завдяки допомозі Будд і бодхисат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]