Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

9.2. Організація обліку операцій вечірньої каси і каси перерахунку готівки

Вечірні каси приймають готівку від підприємств, організацій, установ та населення після закінчення операційного часу. Вечірні каси не проводять видаткових операцій за винятком операцій за вкладами і операцій з цінними паперами.

За прибутковими операціями вечірньої каси функції операційно­го працівника виконує бухгалтер-контролер, який несе матеріаль­ну відповідальність за схоронність готівки, що надійшла до вечір­ньої каси.

При здаванні грошей клієнт заповнені прибуткові документи на внесення готівки здає бухгалтеру-контролеру, який після перевірки передає їх до каси;

  • касир приймає гроші, підписує прибуткові документи, ставить на них штамп «Вечірня» і видає квитанцію клієнту за двома підписами — бухгалтера-контролера і касира, засвідчену печаткою;

  • після закінчення приймання грошей касир і бухгалтер-кон- тролер звіряють суму готівки у прибуткових документах з даними касового журналу і підписують касовий журнал;

  • гроші, що надійшли, прибуткові касові документи, касовий журнал і печатка після закінчення операцій вечірньої каси зберігаються у сховищі (сейфі);

  • вранці наступного дня працівники вечірньої каси здають гроші і прибуткові документи завідувачу каси під розписку у касовому журналі;

  • завідувач каси передає касові прибуткові документи голов­ному бухгалтеру, який підраховує загальну суму за документами і звіряє з загальною сумою надходжень у касовому журналі, підписує касовий журнал і передає його для запису у бухгалтерському обліку. Прибуткові документи головний бухгалтер повертає завідувачу каси, а ордери передаються операціоністам для запису на рахунках клієнтів.

Значний обсяг робіт вечірніх кас банку пов’язаний з прийманням готівки від інкасаторів.

Прийняття сумок (мішків) з виручкою від старшого бригади інкасаторів здійснюється касиром вечірньої каси в присутності всіх інкасаторів цієї бригади.

При здаванні до вечірньої каси сумок з виручкою інкасатори подають накладні до сумки, а при здаванні сумок з валютною виручкою — супровідну відомість до сумки з валютними цінностями та явочні картки.

Ці документи подаються бухгалтеру-контролеру, який перевіряє відповідність записів у накладних (супровідних відомостях) і явочних картках, реєструє сумки у журналі обліку прийнятих сумок і мішків з готівкою і дорожніх сумок у двох примірниках і в міру реєстрації передає накладні (супровідні відомості) касиру.

Після цього бухгалтер-контролер перевіряє відповідність кіль­кості сумок, що здаються в касу, даним довідки про видачу інкасаторських сумок, явочних карток, а потім явочні картки повертає інкасаторам.

Касир приймає сумки, перевіряє їх цілісність, печатки тощо. Після прийняття сумок касир, бухгалтер-контролер і всі інкасатори бригади підписують обидва примірники журналу обліку при- йнятих сумок і мішків з готівкою та порожніх сумок і замикають сейф. Другий примірник журналу бухгалтер-контролер видає стар­шому бригади інкасаторів.

Про загальну кількість прийнятих сумок з готівкою і порожніх сумок складається довідка про прийняті вечірньою касою сумки з готівкою, яка разом з першим примірником журналу обліку прийнятих сумок мішків зберігається в окремій папці.

Після закінчення прийняття сумок касир і бухгалтер-контро­лер звіряють загальну кількість укладених у грошове сховище сумок з даними довідки і здають сховище під охорону. Документи зберігаються разом з проінкасованою виручкою.

Уранці наступного дня касир і бухгалтер-контролер здають сумки з виручкою, накладні і супровідні відомості, порожні сумки в касу перерахування.

Сумки з готівкою і документи до них контролери бригад каси перерахування приймають від касира і бухгалтера-контролера під розписку в довідці про прийняття вечірньою касою сумок з готівкою.

Облік сумок і результатів перерахування ведеться контролером бригади в контрольних відомостях перерахування виручки в одному примірнику або в зведених відомостях перерахування станцій залізниць у двох примірниках.

Після перерахунку накладні до сумок передаються до обліково-операційного працівника для запису результатів перерахування у касовий прибутковий журнал і відображення у бухгалтерському обліку.

Документи про перерахування готівки здаються завідувачеві каси.

Завідувач каси звіряє відповідність сум грошей, прийнятих ним від касирів, даним контрольних відомостей, розписується у довідці про прийняті вечірньою касою сумки з готівкою.

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ