Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

8.3. Внутрішньобанківський контроль

Внутрішній контроль в установі банку — це сукупність процедур, що дають змогу забезпечити збереження активів банку та достовірність звітності.

Контроль здійснюється при відкритті рахунків, взятті документів до виконання, а також на всіх етапах обробки облікової інформації, здійсненні операцій та відображенні їх у бухгалтерському обліку. Він може бути попереднім (первинним, додатковим) і подальшим.

Попередній контроль здійснюється до внесення інформації в систему обліку, подальший — після відображення операції в обліку. Порядок проведення внутрішньобанківського контролю визначається службою бухгалтерського обліку банку самостійно. Банк самостійно встановлює перелік операцій, які потребують додаткового контролю, визначає частоту й обсяг перевірок окремих ділянок роботи працівників облікової служби тощо.

Первинний контроль розрахунково-грошових документів здійс­нюється відповідальним виконавцем (бухгалтером, контролером), який дає дозвіл на проведення (відображення) операції у балансі. Право підпису розрахунково-грошових документів оформляється розпорядженням керівника банку.

Додатковому контролю підлягають операції, які мають важливе значення: операції з готівкою, іноземною валютою, кредитні операції, суми до з’ясування тощо. Для підтвердження проведеного контролю цих операцій контролюючим працівником підписуються розрахунково-грошові документи. Право контрольного підпису без обмеження суми операцій на розрахунково-грошових документах, які підлягають додатковому контролю, мають головні бухгалтери банків, їх заступники та начальники обліково-операційних відділів.

Зразки підписів передаються під розписку в касу операційним і контролюючим працівникам та іншим службам, де використовуються документи.

Відповідальний виконавець після перевірки розрахункового документа, занесення його до ОДБ та засвідчення документа своїм підписом, печаткою, передає платіжні документи у необхідній кількості примірників контролюючому працівникові.

Контролюючий працівник перевіряє правильність оформлення операції, переконується в повній ідентичності всіх примірників документа, після чого підписує їх. Після додаткового контролю платіжні документи передаються відповідальному виконавцю для відображення операції за відповідними рахунками.

Додатковому контролю також підлягають видаткові касові операції. Контроль проводиться для того, щоб виключити можливість оплати неправильно оформлених документів, чеків з підписами і відбитком печатки, що не належать даному клієнтові, а також надходження в касу чеків та інших касових видаткових документів, минаючи відповідних операційних працівників і контролера банку; внесення безпідставних виправлень і дописок у касові документи і журнали.

Якщо касові операції не автоматизовані, тобто касир і контролер на документах не можуть поставити своїх підписів в автоматизованому режимі, то контроль здійснюється вручну, з веденням видаткових касових журналів контролером. Касовий журнал ведеться в двох примірниках.

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ