Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
318.46 Кб
Скачать

Касовий журнал за «__» _________ 200_ р.

№ документа

№ рахунку-кореспондента

Символ звітності

Часткова сума

Загальна сума

Примітка

1

2

3

4

5

6

7

Порядок направлення контролером касових видаткових документів у каси для оплати встановлюється головним бухгалтером банку. Документи передаються в касу під розписку касира в касовому журналі.

Видаткові документи передаються в касу під розписку касира на першому примірнику журналу, другий примірник касового журналу залишається у контролюючого працівника, який перевіряє, чи не внесено яких-небудь виправлень і дописок у перший примірник.

Якщо робоче місце працівника, який контролює видаткові опе­рації, знаходиться поряд з касою або з’єднане з касою транспортним пристроєм, то на розсуд керівника банку може бути встановлений порядок передавання касових видаткових документів контролером без його розписки.

Ордери на приймання і відсилання грошей та інших цінностей, що зберігаються в сховищі, підписуються, крім виконавців і голов­ного бухгалтера, керівником установи банку і завідувачем каси.

Документообіг за прибутковими касовими операціями організовується у такий спосіб, щоб видача квитанцій клієнтам та зарахування їх на рахунок проводились тільки після фактичного надходження грошей у касу.

Виняток становлять внески у вклади громадян, які відображаються за особовими рахунками вкладників до прийняття готівки в касу банку. При цьому документи, що підтверджують внесок у вклад, і (або) банківська книжка видаються вкладникові тільки після фактичного надходження грошей у касу.

Прибутковий касовий документ, прийнятий відповідальним виконавцем, підписується ним, заноситься в касовий журнал і передається відповідно до внутрішнього порядку в касу разом з виписаною квитанцією за підписом відповідального виконавця.

За прибутковими касовими операціями при прийманні грошей від працівників банку для зарахування на внутрішньобанківські рахунки прибутковий касовий ордер виписується в двох примірниках, один з яких замінює квитанцію.

Відповідальний виконавець після одержання з каси ордера з підписом касира, що свідчить про прийняття ним грошей, перевіряє оригінал підпису касира на ордері за його зразком і здійснює в касовому журналі умовну відмітку про повернення цього документа, який додається до виписки з особового рахунку.

Можливе централізоване ведення касового журналу за надходженням. Суми державних доходів, що надходять готівкою, записуються у касовий журнал згідно зі зведеним прибутковим касовим ордером (стрічки підрахунку документів), що складається наприкінці дня відповідальним виконавцем, який веде ці операції, відповідно до залишених у них повідомлень первинних касових документів.

Для перевірки достовірності підписів посадових осіб банку на розрахунково-грошових документах, що приймаються до виконання, відповідні працівники повинні мати зразки їхніх підписів.

Перші примірники зразків підписів посадових осіб банку зберігаються у головного бухгалтера.

Контролери повинні користуватися своїми примірниками зразків підписів працівників банку, а також зразками підписів і відбитків печаток клієнтів. Контролерам забороняється користуватися одним і тим самим примірником зразків підписів і відбитків печаток клієнтів та зразками підписів працівників банку, якими користуються відповідальні виконавці.

Для перевірки чеків у момент оплати відповідальний виконавець і контролер при видачі банком грошових чекових книжок реєструють їхні номери і серії в картках зразків підписів і печаток клієнтів.

Керівник банку зобов’язаний забезпечити контроль за зберіганням і використанням печаток, штампів, бланків, з тим щоб виключити можливість їх втрати або використання з метою зловживання. Облік печаток і кутових штампів банку ведеться в спеціальній книзі, де зазначаються прізвища і посади осіб, у яких вони перебувають. Книга зберігається у вогнетривкій шафі у керівника установи банку, у головного бухгалтера чи іншого працівника згідно з наказом керівника установи банку. Штампи, крім кутових, до цієї книги не включаються.

Робочі місця працівників банку розташовуються так, щоб клієнти чи інші сторонні особи не мали доступу до печаток, штампів, документів і бланків банку.

Скарги на дії працівників банку та листи від клієнтів приймає секретар (інспектор з діловодства) банку. Операційним працівникам приймати таку кореспонденцію забороняється.

Головні бухгалтери банків, їхні заступники, начальники відділів та спеціалісти, на яких покладено обов’язки подальшого контролю, повинні систематично проводити перевірки стану обліково-операційної роботи.

У процесі подальших перевірок виявляються причини порушень правил здійснення операцій і ведення бухгалтерського обліку та вживаються заходи щодо їх усунення.

Подальші перевірки проводяться з таким розрахунком, щоб робота кожного обліково-операційного працівника перевірялась не рідше одного разу на рік або щоквартально за рішенням голов­ного бухгалтера банку.

Склад працівників, які залучаються до проведення подальших перевірок (крім спеціалістів, що займаються контролем, заступника головного бухгалтера і начальників відділів), визначається головним бухгалтером.

Рекомендується щоквартально складати план подальшого контролю, який підписується головним бухгалтером і затверджується керівником банку у встановленому порядку.

Результати подальших перевірок записуються в журнал, а при виявленні недоліків оформляються довідками. Керівники банків, у п’ятиденний строк після одержання довідки про виявлені недоліки під час перевірки, зобов’язані особисто розглянути її в присутності працівників обліково-операційного апарату та вжити заходів щодо їх усунення.

Головний бухгалтер зобов’язаний контролювати заходи щодо усунення недоліків і в разі потреби організовувати повторну перевірку.

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ