Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_2.doc
Скачиваний:
252
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

14.Маркантилізм і фізіократія – перші теоретичні напрями економічної науки.

Першим проявом ідей буржуазної політики сплав меркантилізм - перша школа в історії економічної думки. Він зародився у Західній Європі вже у XV ст., але широке розповсюдження отримав у XVІІ ст. Головною умовою генезису меркантилізму був розклад феодалізму та зародження капіталізму. Меркантилізм - це економічне вчення і економічна політика періоду раннього капіталізму. Меркантилізм відображав інтереси торгової буржуазії. Предметом дослідження у меркантилістів є сфера обігу.

Меркантилісти вважали, що багатство країни – у золоті і сріблі, а джерелом його є зовнішня торгівля, яка через нееквівалентний обмін забезпечувала позитивний торговельний баланс. Саме тому об’єктом дослідження у меркантилістів була виключно сфера обігу. Меркантилізм має дві стадії у своєму розвитку: ранній та пізній. Ранній виник ще до великих географічних відкриттів і був актуальним до середини XVI ст. Пізній – охоплює період з другої половини XVI ст. по другу половину XVIІ ст. Найбільш відомі представники меркантилізму – Томас Мен (1571-1641) та Вільям Стаффорд (1554-1612) в Англії, Антуан Монкретьєн (1576-1621) у Франції, Антоніо Серра (XVI-XVIІ ст.) та Антоніо Дженовезі (1712-1769) в Італії. Одне з центральних місць в економічній теорії фізіократів посідає вчення про “чистий або додатковий продукт”, походження якого пов’язувалося зі сферою матеріального виробництва.  Фізіократичній школі належить перший поділ населення на великі соціальні групи (класи) за економічною ознакою – участю у створенні й розподілі суспільного багатства: 1.до продуктивного класу належать фермери і сільськогосподарські робітники; 2.до непродуктивного (безплідного) класу – торговці, ремісники та промисловці; 3.третій клас формують земельні власники.

Першим проявом економічних ідей буржуазного суспільства став меркантилізм. У Західній Європі він зародився вже у XV ст., але великого поширення набув у XVII ст. Головною передумовою генезису меркантилізму був розклад феодалізму та зародження капіталізму.

 Меркантилістські методи застосовувались державою для розвитку мануфактурної промисловості, для вирішення виникаючих проблем. Відповідно до меркантилістів: багатство – це гроші, а гроші – це золото та срібло товар має вартість, так як він купується за гроші джерелом багатства є зовнішня торгівля.

Меркантилізм належить епосі, коли домінувала торгівля, і великі гроші приносила зовнішня торгівля. Предметом дослідження меркантилістів є сфера обігу. Метод дослідження меркантилістів — збирання й описування реальних фактів та часткова їх класифікація, тобто вони прямують від конкретного до абстрактного, що є неминучим у період зародження будь-якої науки.

Конкретна меркантилістська політика і теорія меркантилізму пройшли два етапи у своєму розвитку. Це ранній меркантилізм, який Маркс назвав монетарною системою, і розвинутий меркантилізм, що його Маркс характеризував як власне меркантилізм, або мануфактурну систему.

Ранній меркантилізм виник іще до епохи великих географічних відкриттів. Найбільш відомими представниками цього напряму були Вільям Стаффорд в Англії та Гаспар Скаруффі в Італії.

Ранній (монетарний) меркантилізм грунтувався на теорії грошового балансу.Властиві монетарному меркантилізму XVI ст. заходи — заборона вивезення грошей, обмеження імпорту, збільшення видобутку золота та срібла там, де це було можливим, встановлення високого імпортного мита, зниження позичкового процента — неодноразово впроваджувалися, наприклад в Іспанії, але не дали очікуваних результатів. Ранні меркантилісти дивляться на гроші очима збирача скарбів, який знає, що будь-яка купівля зменшує їхню кількість, а будь-який продаж — збільшує.

Пізні ж меркантилісти підходять до грошей уже як капіталісти, розуміючи, що гроші «породжують» гроші і для цього вони мають бути в постійному русі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]