Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_2.doc
Скачиваний:
252
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

135. Фактори розвитку національної економіки.

Освіта є одним із важливих факторів, які впливають на розвиток економіки, забезпечуючи її конкурентоспроможність. Держава повинна проводити виважену політику і здійснювати підготовку кадрів відповідно до потреб національної економіки. Україна багата на значну кількість видів природних ресурсів, які формують основу господарського розвитку та добробуту населення. Різноманітність природних ресурсів, їх доступність була і є предметом зазіхань країн-сусідів, а також призводить до їх нераціонального використання. Мова йде про земельні, лісові, водні ресурси, корисні копалини тощо. Матеріально-технічною базою розвитку національної економіки є основні засоби, вартість яких у 2006 р. становила близько 1,3 трлн грн, що на 29,9 % більше ніж рівень 1990 р. Підсумовуючи, можна зазначити таке:

1. Україні потрібно подолати демографічну кризу, створити умови для здорового тривалого життя населення, розширити можливості отримання освіти.

2. Природа створила всі умови для оптимального проживання населення в державі, проте необхідно дбати про раціональне використання природних ресурсів, враховуючи, що потреби людей безмежні, а земля та її надра - обмежені.

3. Необхідно прийняти заходи щодо поліпшення інвестиційного клімату, що сприятиме оновленню основного капіталу.

136. Економічне зростання та його фактори

Економічне зростання є важливим народногосподарським завданням. Значення його очевидне. Збільшення ВНП в розрахунку на душу населення забезпечує підвищення рівня життя. Економіка, яка зростає, дає можливість задовольняти нові потреби й вирішувати економічні проблеми як усередині країни, так і на міжнародному рівні. Чим більший приріст ВНП, тим більша частка його може використовуватися для повнішого задоволення наявних потреб або для розробки нових програм, створення кращих умов для здобування освіти, медичного обслуговування, підвищення зарплати, пенсій і так далі. Економічне зростання — це багатофакторний суперечливий процес, залежить від багатьох факторів. Залежно від характеру зростання фактори зростання поділяють на дві групи — екстенсивні та інтенсивні. До екстенсивних факторів належать:—збільшення обсягу інвестицій при наявному рівні техніки;—збільшення кількості працівників;—збільшення обсягу використовуваної сировини, матеріалів, палива. До інтенсивних факторів належать:—прискорення науково-технічного прогресу (упровадження нової техніки і технологій шляхом оновлення основного капіталу);—підвищення кваліфікації працівників;—поліпшення використання основних і оборотних фондів; —поліпшення організації виробництва.

137. Світове господарство та міжнародна торгівля

Міжнародна торгівля є найстарішою формою міжнародних економічних відносин, що з'явилася задовго до появи світового господарства. Саме завдяки міжнародній торгівлі виникло і розвинулося світове господарство як таке. Міжнародна торгівля - центральна ланка складної системи сві-тогосподарських зв'язків, що об'єднує практично всі країни світу в єдину міжнародну економічну систему. Міжнародна торгівля посідає чільне місце у системі міжнародних економічних відносин. Вона є водночас передумовою і наслідком міжнародного поділу праці. Упродовж свого історичного розвитку міжнародна торгівля пройшла шлях від окремих і часто випадкових зовнішньоторговельних операцій до довгострокового великомасштабного торговельно-економічного співробітництва. Сучасна науково-технічна революція стимулювала міжнародний торговельний обмін. Специфіка нинішнього етапу міжнародної торгівлі з особливою виразністю виявляється у процесі аналізу її довготермінових тенденцій, форм і методів. Світове господарство являє собою сукупність національних економік, пов'язаних між собою взаємним обміном товарами, послугами та мобільними факторами виробництва. Основою світового господарства, так само, як і світового ринку є міжнародний поділ праці і міжнародний поділ факторів виробництва. Відмінність світового господарства від світового ринку полягає в тому, що він проявляється не тільки через міжнародний рух товарів, але і через міжнародний рух факторів виробництва. Сучасне світове господарство являє собою складну багатоярусну систему, засновану на всіх типах міжнародного поділу праці і всьому різноманітті міжнародних економічних відносин. Світове господарство охоплює країни та їх об'єднання, що знаходяться на різних рівнях економічного розвитку, що просуваються по шляху науково-технічного прогресу з різною швидкістю, з різною ефективністю використовують міжнародний поділ праці і міжнародні економічні відносини, по різному впливають на розвиток світового господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]