Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Політекономія.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Висновки

Підприємство - первинна ланка суспльного поділу праці і водночас основна ланка народногосподарського комплексу, яка є товаровиробником і забезпечує процес відтворення на основі самостійності та самоокупності.

Капітал підприємства - це засоби виробництва, інше майно та цінності, які обслуговують процес виробництва, а також просте і розширене відтворення підприємства. Кругообіг каптіталу - це безперервний рух капіталу, у процесі якого він послідовно проходить три стадії, набуває на кожній з них певної функціональної форми і повертається до своєї вихідної форми - грошової.

Оборот капіталу - це кругообіг капіталу, узятий не як окремий акт, а як процес, що безперервно повторюється. Оскільки капітал проходить у своєму русі сферу виробництва і сферу обігу, то час його обороту складається з часу виробництва і часу обігу.

Підприємницька діяльність спрямована на одержання прибутку. Прибуток - це економічна категорія, яка відображає кінцеві результати господарської діяльності, одна з головних форм вартості додаткового продукту, різниця між виручкою від реалізації товару і витратами капіталу. Прибутковість підприємства визначається як абсолютно - у грошовому вираженні, що є масою прибутку, так і відносно - у нормі прибутку. Норма прибутку розраховується к відношення прибутку в грошовому вираженні до всього авансованого капіталу, виражене у відсотках. В результаті існуючої в галузях конкуренції виникає середній прибуток, який отримують суб’єкти економічної діяльності на рівновеликі капітали незалежно від сфери його застосування.

Основні поняття

Підприємство, капітал підприємства, кругооборот капіталу, оборот капіталу, основний капітал, оборотний капітал, амортизація, прибуток на капітал, бухгалтерський прибуток, економічний прибуток, балансовий прибуток, валовий дохід, підприємницький дохід.

Питання для самоконтролю

    1. Чому підприємство є основним суб’єктом економіки?

    2. Які види підприємств за формами власності Ви знаєте?

    3. Що таке «капітал підприємства»?

    4. Як впливає швидкість обороту капіталу на річну масу та норму прибутку?

    5. Чому змінний капітал відноситься до оборотного?

    6. Що таке амортизація?

    7. В чому полягає економічна роль прибутку?

    8. В чому сутність валового доходу?

Література:

      1. Економічна теорія: Політекономія: Підручник / За ред.. В.Д. Базилевича.– К.: Знання-прес, 2012, - 702с.

      2. Мочерний С.В., Мочерна Я.С. Політична економія : Навч. посіб. – К: Знання , 2007- 684с.

      3. Політична економія: Навч. посібник / К.Т. Кривенко, В.С. Савчук, О.О. Бєляєв та ін.: За ред. К.Т. Кривенка, - К.: КНЕУ, 2005. – 508 с.

      4. Політична економія. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. / За ред. В. О. Рибалкіна, В.Г. Бодрова. – К.: Академвидав, 2007. – 672 с.

      5. Мельник Л.Ю., Макаренко Л.М. :Економічна теорія – політекономічний контекст – Навчальний посібник . К .: Кондор, 2008-524 с.

      6. Федоренко В.Г., Діденко О.М., Руженський М.М. , Іткін О.Ф. Політична економія : Підручник/ За науковою ред.. доктора економічних наук, проф.. В.Г. Федоренка – К.- Алерта.2008-487 с

7.Щетинін А І. Політична економія. Підручник.-К.: Центр учбової літератури, 2011.-480с.