Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Політекономія.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

2. Результативні показники суспільного виробництва:

ССП, ВНП, ВНП

Результатом суспільного виробництва є створені життєві блага, тобто суспільний продукт.

Основні показники виміру суспільного продукту, тобто національного обсягу виробництва:

  1. Сукупний суспільний продукт (ССП) – це вся маса матеріальних благ створених у суспільстві за рік. Він розраховується шляхом додавання валової продукції всіх галузей економіки, тому включає повторний рахунок.

З 1988 року Україна відповідно до міжнародних стандартів розраховує інший показник - ВНП.

  1. Валовий національний продукт (ВНП) – сукупна ринкова вартість всіх кінцевих товарів і послуг, створених у національній економіці за рік.

3. Якщо з ВНП відрахувати вартість спожитих засобів виробництва, то залишиться чистий продукт суспільства (ЧПС).

Чистий продукт суспільства (ЧПС) - це заново створена вартість, або в грошовому вираженні національний дохід.

Національне багатство - це все, що має суспільство, що створене за всю історію його існування.

Структура національного багатства:

  1. Основні виробничі і невиробничі фонди;

  2. Оборотні виробничі фонди і матеріальні запаси, резерви;

  3. Природні ресурси;

  4. Духовне багатство.

3. Економічна та соціальна ефективність суспільного виробництва: сутність, основні показники

Ефективність суспільного виробництва - це його результативність, співвідношення результатів і витрат на виробництво.

Розрізняють економічну і соціальну ефективність суспільного виробництва. Для виміру економічної ефективності суспільного виробництва використовують кілька показників. Вони вимірюють ефективність використання основних факторів виробництва, тобто робочої сили, засобів виробництва.

зворотний показник - трудомістськість

зворотний показник - фондоємність

зворотний показник - матеріалоємність.

Є ще й інші показники - капіталоємність, екологоефективність.

Соціальна ефективність національної економіки визначає, наскільки її розвиток відповідає соціальній меті, тобто підвищенню добробуту людей. Її вимірюють показником рівня задоволення потреб:

Дійсні потреби визначаються науковими нормами споживання. Але цей показник незручний для міжнародних порівнянь, бо потреби людей, які проживають у різних регіонах Землі різні. Тому міжнародна статистика частіше використає показник виробництва ВНП в розрахунку на душу населення.

Між економічною та соціальною ефективністю суспільного виробництва існує тісний взаємозв'язок. Економічна ефективність є матеріальною основою вирішення соціальних проблем, а соціальний розвиток, у свою чергу, істотно впливає на підвищення економічної ефективності суспільного виробництва.

Висновки:

Виробництво - це процес дії людини на предмети (речовину) із використанням сил природи та пристосування їх для задоволення певних потреб.

Взаємодія людини з природою означає процес праці, що складається із трьох основних моментів: 1) праці людини; 2) предметів праці; 3) засобів праці. Засоби праці в єдності з предметами праці утворюють засоби виробництва. Засоби виробництва і працівники в їх єдності і взаємодії утворюють продуктивні сили. Суспільне виробництво включає чотири фази (виробництво, розподіл, обмін, споживання) та передбачає взаємозв’язок речових та особистісних чинників

Результатом виробництва у сфері матеріального виробництва є сукупний суспільний продукт. Його основними формами є валовий внутрішній продукт, створений в межах окремої країни (ВВП) і валовий національний продукт (ВНП), який крім ВВП включає продукцію, створену національними підприємствами за межами країни, необхідний і додатковий продукт. Необхідний продукт - це частина суспільного продукту, необхідна для відтворення робочої сили нормальної якості, а додатковий продукт - створений понад необхідний.

Результативність суспільного виробництва- це його ефективність: економічна чи соціальна.