Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Політекономія.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Основні чинники зростання витрат:

  1. Підвищення зарплати порівняно з рівноважною під тиском працівників і профспілок. Тут може виникнути інфляційна спіраль: підвищення зарплати без збільшення обсягів виробництва викликає зростання цін, зростає вартість життя, працівники вимагають підвищення зарплати.

  2. Непередбачені обставини, що змінюють пропозицію окремих товарів, наприклад зростання світових цін на енергоносії.

Наслідки інфляції:

  1. Знижуються реальні доходи домогосподарств. Особливо страждають люди з фіксованими доходами.

  2. Знецінюються заощадження.

  3. Несуть збитки кредитори, бо до них повертаються знецінені гроші.

  4. Скорочуються обсяги виробництва, оскільки порушується інвестиційний процес.

  5. Зростає соціальна напруженість в суспільстві.

Виграють від інфляції:

  1. ті, кому вдається в умовах інфляції збільшувати свій дохід швидкими темпами (комерційні банки, продавці валют, підприємства торгівлі)

  2. позичальники, оскільки вони беруть у позику дорогі гроші, а повертають дешеві

  3. уряд, бо він теж виступає позичальником. Крім того, інфляція підвищує грошові доходи, і держава має більше податків з цих доходів.

Висновки

Економічний розвиток - це процес переходу країни від одного стану економіки до іншого, більш досконалого на основі структурних та інституційних зрушень.

Економічне зростання - це кількісне збільшення та якісне вдосконалення за відповідний період результатів виробництва та його основних факторів. Визначальну роль в економічному зростанні відіграє процес нагромадження капіталу. До основних факторів економічного зростання належать капітал, земля, праця та підприємницькі здібності. В основі сучасного типу економічного зростання лежить поглиблення НТР: інтеграція науки і виробництва, принциполві зміни в підготовці кадрів, кардинальні зміни в організації виробництва, інвестиції.

Для ринкової економіки характерний циклічний економічний розвиток. Економічний цикл включає такі фази: кризу, депресію, пожвавлення та піднесення.

Головною продуктивною силою суспільства є людський фактор. Зайнятість - це діяльність громадян, пов’язана із задоволенням особистих і суспільних потреб, яка приносить їм дохід у грошовій чи іншій формі. В ринковій економіці об’єктивно існує вимушена незайнятість- безробіття. Фрикційне та структурне безробіття об’єктивно існує завжди та є природним. Повна зайнятість –це відсутність циклічного безробіття. Економічні втрати від безробіття в суспільстві обчислюються за законом А. Оукена.

Ознакою нестабільного розвитку економіки є також інфляція-підвищення загального, середнього рівня цін . За змістом розрізняють інфдяцію попиту та витрат, а за емпами-помірну, галопуючу, супергіперіефляцію.

Основні поняття

Економічне зростання, інтенсивний тип економічного зростання, темпи економічного зростання, циклічність, криза, депресія, пожвавлення, підйом, економічний цикл, зайнятість, безробіття, природне безробіття, повна зайнятість, інфляція, індекс цін.

Питання до самоконтролю

        1. Що таке економічне зростання?

        2. Як вимірюються темпи економічного зростання?

        3. Чим пояснюється циклічний характер розвитку національних економік?

        4. Що таке економічний цикл?

        5. Перелічіть основні фази циклу.

        6. Які три концепції зайнятості є в економічній теорії?

        7. Назвіть основні типи безробіття.

        8. Які втрати несе суспільство від безробіття?

        9. Що таке інфляція?

        10. Назвіть основні соціально-економічні наслідки інфляції.