Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Політекономія.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Утворення абсолютної земельної ренти (приклад)

Галузі виробництва

Авансований капітал

Додаткова вартість

Вартість

Галузеві норми прибутку

Середня норма

Середній прибуток

Ціна виробництва

Абсолютна рента

Шкіряна

70с+30v

30

130

30

20

120

Текстильна

80с+20v

20

120

20

20

120

Машинобудівна

90с+10v

10

110

10

20

120

Вся промисловість

240с+60v

60

360

20

Сільське господарство

60с+40v

40

140

40%

20

120

140-120=20

Абсолютна земельна рента = вартість с/г продуктів – суспільна ціна виробництва с/г продуктів

Монопольна рента

Монополія приватної власності на землю, що характеризується особливими умовами виробництва обмеженої кількості продуктів є причиною утворення монопольної ренти.

Вона утворюється за рахунок споживача через нееквівалентний обмін між власником товару та покупцем.

За підрахунками абсолютний рентний дохід в Україні становить 1,6 ц. зерна з гектару, диференційний – 7,4 ц., разом – 9 ц. з 1 га.

Ціна землі

Земля не продукт праці, тому вона не має вартості, але має ціну, бо купується і продається. Купівля землі – це купівля доходу, що вона дає, купівля ренти.

Власник землі продасть її як мінімум за таку суму грошей, поклавши яку в банк отримав би дохід на рівні ренти за рік. Покупець також порівнюватиме ренту з відсотком, який він отримав би, поклавши гроші в банк. Тому ціна землі – це капіталізована (перетворена на грошовий капітал) земельна рента.

Зростання цін на землю – це загальносвітова тенденція, зумовлена нееластичністю її пропозиції, залежністю ціни від попиту і т.п.За сучасних умов НТП збільшує можливості утворення диференційної ренти другого виду навіть на гірших землях, що підвищує попит та, як наслідок, і ціну землі.

  1. Агропромислова інтеграція. Агропромисловий комплекс (апк)

Інтеграція сільського господарства з промисловістю привела до створення АПК. Аграрно-промисловий комплекс (АПК) – це сукупність галузей національної економіки, зайнятих виробництвом, переробкою, зберіганням та доведенням до споживача сільськогосподарської продукції.

До складу АПК входять такі сфери:

  1. виробництво засобів виробництва для сільського господарства та його виробничого обслуговування;

  2. власне сільське господарство (тобто саме);

  3. зберігання, заготівля, переробка, транспортування сільськогосподарської продукції;

  4. виробнича і соціальна інфраструктура – транспорт, зв'язок, житлові об’єкти.

Завдання АПК – забезпечити населення продовольством, а промисловість – сировиною.

В Україні завдяки аграрним реформам проведене розпаювання землі, створена багатоукладна система господарювання. Зберігається мораторій на продаж землі. Гальмує розвиток АПК диспаритет цін і слабка підтримка сільськогосподарського виробника з боку держави.

Висновки

Поглиблення суспільного поділу праці на певному етапі призводить до відокремлення відносно самостійних видів капіталу: торгового і позичкового.

Торговий капітал - відокремлена частина промислового капіталу, що застосовується виключно у сфері обігу групою підприємців, які займаються реалізацією товарів і перетвореннм товарного капіталу на грошовий з метою отримання прибутку.

Торговий прибуток - перетворена форма додаткової вартості, що створюється найманими працівниками у сфері виробництва і присвоюється торговими підприємцями за участь у реалізації товарів, вироблених промисловим капіталом.

Позичковий капітал - грошовий капітал, який передається в позику і приносить власнику дохід у формі позичкового відсотка.

Позичковий відсоток - перетворена форма тієї частки додаткової вартості, яку функціонуючі підприємці вимушені віддавати власникам позичкового капіталу.

Земельна рента - специфічна економічна форма реалізації земельної власності, дохід, який присвоює власник землі, здавши її в оренду. Абсолютна рента - форма земельної ренти, яку сплачують власникові за ділянку землі незалежно від її родючості й місця розташування.

Диференційна рента - додатковий прибуток землевласників або фермерів-орендарів, пов'язаний з використанням кращих і середніх за родючістю і розташуванням до ринків збуту земель. Розрізняють диференційну ренту І і П.

Диференційна рента І - різниця між ціною виробництва продукції на найгірших землях та індивідуальною ціною на кращих, середніх і зручніше розташованих щодо ринків збуту продукції землях.

Диференційна рента П - різниця між суспільною та індивідуальною ціною виробництва, обумовлена додатковими капіталовкладеннями в орендовані ділянки землі, яка передається орендарем землевласнику при укладанні нового договору оренди.