Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Політекономія.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Висновки:

  1. Макроекономічна рівновага, що базується на пріоритеті виробництва, припускає розподіл суспільного виробництва на І і II підрозділ. І підрозділ містить у собі всі галузі виробництва з випуску засобів виробництва, II підрозділ - з випуску предметів споживання. У зв'язку з тим, що обидва підрозділи не можуть самостійно забезпечити власний процес виробництва, вони змушені обмінюватися частиною створеної ними продукції. І підрозділ, звертаючись до II підрозділу за предметами споживання, пропонує йому еквівалентний за вартістю обсяг засобів виробництва. У результаті між І і II підрозділами відбувається частковий обмін виробленими ними продуктами.

  2. З метою здійснення безперервного процесу відтворення (безупинного повторення в тій чи іншій формі виробництва) І і II підрозділи залишають частину вироблених кожним з них суспільних продуктів для власних потреб, а іншою частиною продуктів вони обмінюються між собою.

  1. Відтворення за своїм характером може бути простим (масштаб виробництва незмінний), розширеним (масштаб виробництва щорічно збільшується), звуженим (масштаб виробництва щорічно скорочується).

  2. Збалансований розвиток національної економіки при простому відтворенні має місце в тому випадку, якщо весь додатковий продукт цілком іде винятково на споживання, а національний дохід, створений у І підрозділі, дорівнює вартості засобів виробництва, спожитих у II підрозділі.

  1. Рівноважний стан національної економіки при розширеному відтворенні (коли частина додаткового продукту спрямовується на нагромадження) досягається в тому випадку, коли вартість засобів виробництва II підрозділу з урахуванням нагромадження буде дорівнювати вартості фонду споживання І підрозділу з урахуванням його збільшення.

  2. Важливе значення для забезпечення пропорційного розвитку народного господарства має складання міжгалузевого балансу, який є системою лінійних рівнянь, з метою виявлення повних витрат продукції одних галузей у виробництві продукції інших галузей. Міжгалузевий баланс дозволяє визначати обсяги виробництв у галузях національної економіки, що відповідають заданому кінцевому попиту.

Основні поняття

Відтворення, просте відтворення, розширене відтворення, сукупний суспільний продукт, система національних рахунків, національний дохід, національне багатство.

Питання до самоконтролю знань

  1. В чому полягає сутність суспільного відтворення?

  2. Як розподіляється додаткова вартість при розширеному відтворенні?

  3. Які два основні підрозділи суспільного виробництва виділив К.Маркса?

  4. В чому сутність теорії реалізації ССП К.Маркса?

  5. Сформулюй умови реалізації ССП при простому відтворенні?

  6. Сформулюйте умови реалізації ССПу при розширеному відтворенні?

Література

    1. Економічна теорія: Політекономія: Підручник / За ред.. В.Д. Базилевича. – К.: Знання-прес, 2012, - 702с.

    2. Мочерний С.В., Мочерна Я.С. Політична економія : Навч. посіб. – К : Знання , 2007- 684с.

    3. Політична економія: Навч. посібник / К.Т. Кривенко, В.С. Савчук, О.О. Бєляєв та ін.: За ред. К.Т. Кривенка, - К.: КНЕУ, 2005. – 508 с.

    4. Політична економія. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. / За ред. В. О. Рибалкіна, В.Г. Бодрова. – К.: Академвидав, 2007. – 672 с.

    5. Мельник Л.Ю., Макаренко Л.М. :Економічна теорія – політекономічний контекст – Навчальний посібник . К .: Кондор, 2008-524 с.

    6. Федоренко В.Г., Діденко О.М., Руженський М.М. , Іткін О.Ф. Політична економія : Підручник/ За науковою ред.. доктора економічних наук, проф.. В.Г. Федоренка – К.- Алерта.2008-487 с

7.Щетинін А. І. Політична економія. Підручник.- К.: Центр учбової літератури, 2011.-480с.