Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Політекономія.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать
    1. Особливості бізнесу в сільському господарстві. Рентні відносини

Бізнес в сільському господарстві має свої особливості:

  1. Тут головний засіб виробництва – земля, тому аграрні відносини складаються з приводу використання землі як основного засобу виробництва та розподілу доходу, який вона приносить.

  2. Відтворювальний процес тісно переплітається з природним, тобто залежить від природно-кліматичних умов.

  3. Власність на землю часто відокремлена від її фактичного використання, тобто широко використовується оренда як вид землекористування.

  4. Земля монополізована як об’єкт власності (тобто кожна ділянка може бути у власності лише одного суб’єкта) і як об’єкт господарювання (кожна ділянка може використовуватись лише одним суб’єктом), тому надприбуток в сільському господарстві постійний та набуває форму ренти.

Рента (від латинського «реддіта» – «віддана назад») в найзагальнішому вигляді – це регулярно одержуваний дохід від землі, майна, будов не пов'язаний з підприємницькою діяльністю одержувача.

Рента в сільському господарствіце постійний надприбуток, частина додаткової вартості, що є надлишком над середнім прибутком.

Основні види ренти:

  1. Диференційна рента:

Її породжує монополія на землю як об’єкт господарювання. Вона зумовлена обмеженістю землі, загальну площу якої на планеті неможливо збільшити як наприклад кількість заводів чи фабрик. Підприємці, що володіють кращими та середніми землями мають монопольне право обробляти їх. Суспільству треба, щоб оброблялись і гірші ділянки, тому суспільна ціна виробництва продукції визначається витратами на гірших землях. Праця на кращих і середніх землях продуктивніша, тому крім звичайного, середнього прибутку вона приносить ще і надприбуток – диференційну ренту.

Розрізняють диференційну ренту першого та другого виду.

Диференційна рента І виду:

утворюється на середніх і кращих за родючістю або місцем розташування землях і привласнюється власниками землі через вищу орендну плату.

Механізм утворення диференційної ренти І

Ділянка землі

Авансований капітал

Середній прибуток

Кількість продукції

Індивідуальна ціна виробництва

Суспільна ціна виробництва

Диференціальна рента І

Всієї продукції

1 ц

1 ц

Всієї продукції

ІІ

100

20

4

120

120:4=30

30

30*4=120

120-120=0

ІІ

100

20

5

120

120:5=24

30

30*5=150

150-120=30

ІІІ

100

20

6

120

120:6=20

30

30*6=180

180-120=60

Диференційна рента ІІ виду створюється на гірших землях за умови додаткових вкладень капіталу. Вона привласнюється орендаторами. Рента першої форми відображає екстенсивний тип зростання, а другої – інтенсивний.

Джерелом диференційних рент І та ІІ виду є надлишковий продукт, надлишкова додаткова вартість, створена додатковою працею сільськогосподарських робітників.

Диференційна рента І = Суспільна ціна виробництва сільськогосподарської продукції (визначається витратами на гірших земельних ділянках) - Індивідуальна ціна виробництва сільськогосподарської продукції, виробленої на середніх і кращих земельних ділянках.

Абсолютна рента створюється на всіх без винятку ділянках.

Її причина – монополія приватної власності на землю. Ця монополія не дозволяє переливати капітал з інших галузей у сільське господарство.Тому аграрний капітал не бере участі в міжгалузевій конкуренції та вирівнюванні галузевої норми прибутку в середню.Ціна виробництва тут не формується. Товари продаються не за ціною виробництва , а за вартістю, (а вона вища через низьку органічну будову аграрного капіталу). Надлишок вартості сільськогосподарської продукції над ціною її виробництва і становить абсолютну ренту

Абсолютна рента утворюється на всіх без винятку ділянках землі та привласнюється землевласниками через порівняно вищі ціни на сільськогосподарську продукцію.Купуючи її, все суспільство платить своєрідну

данину земельним власникам за те, що вони всіх годують.