Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Політекономія.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Форми міжнародної міграції

  1. безповоротна, тобто зміна місця проживання;

  2. тимчасова (1 – 5 років)

  3. сезонна ( до 1 року)

  4. човникова – мігрант постійно переїздить з однієї країни в іншу (фронтальєри) (в прикордонних регіонах)

  5. нелегальна, тобто з порушенням еміграційного законодавства

  6. «витік умів» - тобто переїзд висококваліфікованих фахівців.

Основні напрями міжнародної міграції робочої сили:

- з країн, що розвиваються, у високорозвинені;

- міграція в межах високорозвинених країн;

- міграція між країнами, що розвиваються;

- з постсоціалістичних країн в економічно розвинені;

- міграція кваліфікованих фахівців і науковців з розвинених країн в ті, що розвиваються.

Економічні наслідки міжнародної міграції суперечливі і для країн, які приймають мігрантів і для тих країн, звідки робоча сила мігрує.

Сучасні науково-технічні зв'язки.

З розвитком НТР жодна держава світу не може повністю задовольнити свої потреби в технології, створити всі види наукової продукції, тому роль науково-технічних відносин зростає.

Основні шляхи науково-технічних зв'язків:

  1. торгівля високотехнологічними і наукоємними товарами, тобто електронно-обчислювальною технікою і фармацевтичними виробами;

  2. міжнародний технологічний обмін у формі: патентів, ліцензій, ноу-хау, угод про надання управлінських послуг, угод про здачу об'єктів «під ключ»;

Лізинг, інжиніринг, консалтинг і обмін у сфері підготовки кадрів учбовими закладами різних країн.

Розширення науково-технічних зв'язків супроводжується посиленням конкуренції між країнами у пріоритетних напрямах НТП. Це веде до зміни співвідношення сил між провідними країнами, які забезпечують обмін технологіями. Якщо після Другої світової війни технологічним лідером були США, то зараз зростаючу роль в цій сфері відіграють Японія, Німеччина, Франція, Китай.

Спільна підприємницька діяльність з іноземним капіталом.

Міжнародні економічні відносини виступають у формі загального підприємництва. Це – економічна діяльність суб'єктів двох і більш країн, яка здійснюється на основі об'єднання капіталів і інших чинників виробництва для реалізації загальних цілей.

Форми спільного підприємництва:

- концесія – договір про здачу в експлуатацію іноземній особі на певний період землі, господарських об'єктів, надр, які є власністю держави або місцевих органів. Концесіонер створює свій господарський звіт, результат функціонування якого є його власністю. Державі він платить певну суму.

- консорціум – тимчасове об'єднання фірм або організацій різних країн з метою вирішення певних проблем;

- спільне підприємство – базується на об'єднанні капіталів власників різних країн, які здійснюють загальне управління, спільно ризикують і ділять прибуток;

- вільні економічні зони – це частина національного економічного простору, де використовується особлива система пільг і стимулів. Їх види:

- зони вільної торгівлі;

- промислово-виробничі;

- технічні (технопарки, технополіси);

- сервісні (офшорні зони, податкові гавані, де компанії або зовсім не платять податки або платять дуже низькі податки. В світі > 300 офшорних зон, часто їх використовують для відмивання «брудних грошей»)

На початку ХХI століття в світі налічувалось  2000 вільних економічних зон різних напрямів. Вони довели свою ефективність як форми світогосподарських зв'язків.