Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1elkurslekc.doc
Скачиваний:
394
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

1. Класифікація готельних номерів

Номер (готелю) – це окреме вмебльоване приміщення з однієї чи кількох кімнат, оснащене обладнанням та інвентарем для надання послуг з тимчасового розміщення.

Номерний фонд – загальна кількість номерів (місць) у засобі розміщення.

Тип номеру – сукупність загальних характерних ознак, притаманних номеру. Визначення різних типів номерів надано у ДСТУ 4527:2006.

Існують різні критерії, що враховуються при класифікації готельних номерів:

1)  за кількістю місць в номері. Бувають номери одно-, двух-, тримісні і т.  д. У двомісному номері одночасно можуть проживати два гостя. Двомісний номер може мати два ліжка, які можуть стояти або поряд один з одним, або роздільно один від одного, або мати одне двоспальне ліжко, яке призначається для подружніх пар:

  • одномісний номер – номер, призначений для розміщування однієї особи та оснащений одним односпальним ліжком. У спеціальній літературі та практичній діяльності широко застосовують абревіатуру SNGL, яка походить від англійського слова «single». (Абревіатуру рекомендовано використовувати в юридичних та інших документах як загальноприйняту в світовій практиці).

  • двомісний номер з одним двоспальним ліжком – номер, призначений для розміщування двох осіб, оснащений одним двоспальним ліжком. У спеціальній літературі та практичній діяльності широко застосовують абревіатуру DBL, яка походить від англійського слова «double». (Абревіатуру рекомендовано використовувати в юридичних та інших документах як загально-прийняту в світовій практиці).

  • двомісний номер з двома односпальними ліжками – номер, призначений для розміщування двох осіб, оснащений двома односпальними ліжками. У спеціальній літературі та практичній діяльності широко застосовують абревіатуру TWN, яка походить від англійського слова «twin». (Абревіатуру рекомендовано використову-вати в юридичних та інших документах як загальноприйняту в світовій практиці).

  • багатомісний номер – номер, призначений для розміщування трьох і більше осіб, оснащений односпальними ліжками за кількістю осіб, які проживають.

2)  за кількістю кімнат в номері. Номер може складатися з однієї, двох, трьох кімнат і більше;

3)  за рівнем комфорту можна виділити наступні типи номерів:

  • президентський апартамент – номер з трьох і більше житлових кімнат, міні-кухні або кухонної ніші, одного повного та одного чи більше додаткових санвузлів для гостей; розрахований на проживання однієї-двох осіб. Номер містить такі житлові кімнати: спальня, кабінет, вітальня або їдальня. Повний санвузол містить умивальник, ванну або джакузі, душ, унітаз, біде.

  • апартамент – номер з двох і більше житлових кімнат, кухонної ніші, одного повного та одного додаткового санвузлів для гостей; розрахований на проживання однієї-двох осіб. Містить такі житлові кімнати: спальня, вітальня або їдальня, або кабінет. Повний санвузол містить умивальник, ванну, душ, унітаз.

  • люкс – номер з двох і більше житлових кімнат та повного санвузла; розрахований на проживання однієї-двох осіб. Містить такі житлові кімнати: спальня, вітальня або кабінет. Повний санвузол містить умивальник, ванну або душ, унітаз.

  • дуплекс – двоповерховий номер з двох і більше житлових кімнат із внутрішніми стаціонарними сходами, та повним санвузлом; розрахований на проживання однієї-двох осіб. Повний санвузол містить умивальник, ванну, душ, унітаз.

  • напівлюкс; студіо – номер з однієї житлової кімнати з плануванням, яке дає змогу використовувати частину приміщення як вітальню або місце для готування та приймання їжі, та повного санвузла; розрахований на проживання однієї-двох осіб. Повний санвузол містить умивальник, ванну або душ та унітаз.

  • стандарт (назва номера); номер першої категорії – номер з однієї житлової кімнати та повного санвузла; розрахований на проживання однієї-двох осіб. Повний санвузол містить умивальник, ванну або душ та унітаз.

  • номер другої категорії – номер з однієї житлової кімнати та неповного санвузла; розрахований на проживання однієї-двох осіб. У номерах другої категорії неповний санвузол містить умивальник та унітаз.

  • номер третьої категорії – номер з однієї житлової кімнати і неповного санвузла; розрахований на проживання трьох і більше осіб. Неповний санвузол містить умивальник та унітаз.

  • номер четвертої категорії – номер з однієї житлової кімнати з умивальником; розрахований на проживання трьох і більше осіб.

  • номер п’ятої категорії – номер з однієї житлової кімнати без санітарно-технічних зручностей, розрахований на проживання трьох і більше осіб. У готелях та аналогічних засобах розміщення, що мають номери п’ятої категорії санвузол розміщено на коридорі.

  • суміжні номери – два і більше номерів, сполучені між собою дверима, які можуть мати спільний передпокій, спільний чи окремі санвузли.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]