Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1elkurslekc.doc
Скачиваний:
394
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

4.3.3. Професійні хімічні засоби для очищення поверхонь

Хімічні засоби повинні відмінно очищувати поверхні і бути безпечними для людини.

Сучасні засоби дозволяють позбавлятися від забруднювань практично будь-якого типу. Так, асортимент хімічних препаратів від компанії Prochem налічує понад 30 найменувань. Сюди входять засоби для видалення масла і жиру, смоли і бітуму, фарби, іржі, жувальної гумки, чорнил, кави і чаю, вина і пива, крові, блювоти, сечі, плям на білковій основі і ін.

Для полегшення процесу видалення плям є спеціальна переносна установка для видалення плям з килимів і оббивки меблів BRAVO.

Більшість засобів, призначених для чищення ванн, раковин, унітазів і т. д., взаємозамінні, але все-таки у кожному конкретному випадку рекомендується вибирати найбільш відповідний засіб. На рисунку 16.1 представлені окремі професійні хімічні засоби, рекомендовані для прибирання санвузлів у готелях.

SI/PI Засіб для дезінфекції

 

BATHROOM SPEED

Засіб для видалення вапняного нальоту

 

LIME CREAM

Крем для очищення

 

I.S.W.C

Засіб для видалення вапняного нальоту

ECOACTISAN®

Дезодоруючий блок для пісуарів

 

ECOACTISAN®

Таблетки в блістер- ній упаковці

 

ECOACTISAN® Urinals

Дезодоруючий блок для пісуарів

 

Чистячий кислотний засіб «ТЕЗА»

Рисунок 16.1 – Професійні хімічні засоби для прибирання санвузлів

Для чищення ванн і раковин у жодному випадку не можна використовувати рідкі засоби, призначені для чищення унітазів, які містять соляну кислоту, оскільки вона швидко руйнує тонкий шар емалі на ванні або раковині. На унітази і раковини, виготовлені з кераміки, кислоти не мають руйнівної дії.

Покоївки і прибиральниці готелю повинні періодично приділяти увагу чищенню каналізаційних труб. Стічну трубу раковини належить промивати періодично киплячим розчином каустичної соди (2 столових ложки на 1 літр води) або іншими засобами, що містять їдкий натр (наприклад, спеціальним засобом «Кріт»).

Всі дезінфікуючі засоби належить зберігати в герметичній упаковці в темному сухому і прохолодному місці, оскільки під дією світла і вологи вони швидко розкладаються, втрачаючи свою активність. Слід пам'ятати, що дезінфікуючі засоби можуть обезбарвлювати фарбники, тому слід уникати попадання їх на забарвлені тканини.

Дезінфекцію в готельних умовах необхідно проводити як самостійну технологічну операцію в строгій відповідності з санітарною інструкцією. Дезінфікуючі засоби, що використовують в готелях, в обов'язковому порядку узгоджуються з органами санітарно-епідеміологічного контролю. При їх придбанні для потреб готелю наявність супровідних документів (сертифікатів якості, відповідності і т. і.) обов'язкова.

Для економного використання професійних мийних засобів у готелі доцільно встановлювати дозуючі системи, оскільки вони дозволяють контролювати витрачання мийних засобів.

Модуль 5

ОРГАНІЗАЦІЯ НАДАННЯ ПОСЛУГ ХАРЧУ-ВАННЯ У ГОТЕЛІ

Лекція 17

Особливості функціонування служби харчування

План лекції

1. Підпорядкування служби харчування у складі готельного підприємства

2. Характеристика закладів ресторанного госпо-дарства при готелі

3. Види меню, сніданків, прискорених форм обслуговування

4. Автоматизація підприємств ресторанного гос-подарства при готелі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]