Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_TPU.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: трудова дисципліна, внутрішній трудовий розпорядок, заходи заохочення, дисциплінарний проступок, загальна дисциплінарна відповідальність, спеціальна дисциплінарна відповідальність, заходи стягнення, догана, звільнення.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • методи забезпечення дисципліни праці в ринкових відносинах;

  • поняття трудової дисципліни;

  • правове регулювання внутрішнього трудового розпорядку;

  • поняття дисциплінарного проступку;

  • склад дисциплінарного проступку;

  • поняття загальної дисциплінарної відповідальності;

  • досвід забезпечення трудової дисципліни на приватних підприємствах України.

  • особливості притягнення до спеціальної дисциплінарної відповідальності суддів, прокурорсько-слідчих працівників, працівників органів внутрішніх справ, державних службовців.

Семінарське заняття 8. Правове регулювання матеріальної відповідальності

Питання для усного опитування та дискусії

8.1. Поняття, значення, функції матеріальної відповідальності працівників за трудовим законодавством.

8.2.Підстави та умови матеріальної відповідальності працівників.

8.3.Види матеріальної відповідальності працівників: а) обмежена матеріальна відповідальність; б) повна матеріальна відповідальність.

8.4.Визначення розміру та порядок покриття завданої шкоди.

8.5.Кратна (підвищена) матеріальна відповідальність.

8.6. Відшкодування моральної шкоди у трудовому праві.

8.7. Матеріальна відповідальність роботодавця.

Практичні завдання

Завдання 1. Підготувати проект наказу про притягнення працівника до матеріальної відповідальності: за шкоду, заподіяну працівником через випуск бракованої продукції; за шкоду, що виникла внаслідок незбереження працівником ввіреного йому майна на підставі договору про повну матеріальну відповідальність; за шкоду, що виникла внаслідок проведених підприємством зайвих виплат через недбале оформлення документів бухгалтером; за шкоду, заподіяну пошкодженням комп’ютера, що належить підприємству, підчас його самовільного використання.

Завдання 2. Токар Панасюк допустив грубе порушення технологічної дисципліни, за що йому було знижено кваліфікаційний розряд з V на IV. Одночасно йому не оплатили роботу продукцією, що виявилася внаслідок цього браком, а також притягли відповідальності за заподіяну шкоду.Панасюк звернувся до суду з позовною заявою, в якій вимагав відновити йому колишні умови праці, оскільки стягнення у вигляді переведення на нижчеоплачувану роботу не передбачено трудовим законодавством.

Крім того, за один проступок може бути накладене тільки одне стягнення, а у нього цілих три: зниження розряду, неоплата виконаної роботи (продукція виявилася браком) і стягнення за це матеріальної шкоди.

Дайте правову оцінку цій ситуації. Вирішіть спір.

Завдання 3. Лаборант Воронков, проводячи лабораторні дослідження, підключив прилад до мережі високого напруження, внаслідок чого останній був приведений до повної непридатності. Наказом по інституту Воронкову була оголошена догана і на нього покладений обов’язок відшкодувати заподіяну шкоду в повному розмірі. Воронков заперечував, вказуючи на те, що прилад він зіпсував випадково, а застосування двох стягнень за один проступок незаконне.

Чи можливе застосування матеріальної відповідальності одночасно з дисциплінарною? Чи є умисна вина необхідною умовою для покладення на працівника матеріальної відповідальності? Яку відповідальність може нести Воронков за знищення приладу?

Завдання 4. Фірсов працював інженером на заводі. 25 червня 2006 р. він виїхав з шофером Крючковим на автомашині заводу у відрядження. Зупинившись на відпочинок, Фірсов і Крючков випили, потім Фірсов, витягши у сплячого Крючкова ключі запалювання, поїхав на машині за горілкою. Дорогою Фірсов попав в аварію, чим заподіяв заводу матеріальну шкоду на суму 1569 грн.

Чи повинні Фірсов і Крючков нести матеріальну відповідальність і в якому розмірі?

Завдання 5. Токар Князєв під час роботи через недбалість зламав верстат, чим заподіяв шкоду підприємству на суму 421 грн. Адміністрація заводу пред’явила до Князева позов про стягнення шкоди (421 грн. - вартість ремонту верстата, 108 грн. - вартість простою верстата).

У судовому засіданні було встановлено, що Князєв повинен нести обмежену матеріальну відповідальність, для якої законом визначений позасудовий порядок відшкодування шкоди. У зв’язку з цим провадження у справі було припинено.

Чи правильне рішення суду? У якому розмірі повинен нести матеріальну відповідальність Князєв?

Завдання 6. З вини завідуючого складом Філімонова зіпсувалося дві тонни м’ясних продуктів, втрати становили 2000 гри. Філімонов пояснив, що м’ясопродукти були зіпсовані у зв’язку з відключенням електроенергії. Крім того, деякі м’ясопродукти можуть бути використані (м’ясні консерви, строк реалізації яких не закінчився, а умови зберігання додержані).

Чи може бути притягнутий до відповідальності Філімонов? Які умови притягнення працівників до матеріальної відповідальності?

Завдання 7. Виконроб Усенко не розпорядився і не забезпечив бригаду цементом, внаслідок чого бригада із 22 чоловік не працювала повний робочий день. За час простою робітникам було виплачено 2100 гри. Директор тресту видав наказ про відрахування із зарплати Усенка всієї суми, виплаченої робітникам. Місячна ставка Усенка 800 грн., а середній заробіток - 1500 гри. Усенко звернувся до КТС.

Проаналізуйте, чи є підстава та умови для матеріальної відповідальності Усенка. Вирішіть справу.

Завдання 8. Сліпченко працював начальником транспортного відділу заводу будівельних матеріалів у м.Львові. 13 листопада 2007р. три автокрани транспортного відділу були опломбовані інспекцією технічного нагляду як несправні. 10 грудня цього ж року деректор видав наказ про відрахування з заробітної плати Сліпчепка, винного в несвоєчасному ремонті автокранів, шкоди заподіяної їх простоєм. Сліпченко звернувся до комісії з трудових спорів, заперечуючи проти відрахування на тій підставі, що хоча крани дійсно простояли, чим і заподіяна шкода заводу, але відремонтувати їх було неможливо за відсутності запасних частин.

Яким повинно бути рішення КТС?

Завдання 9. Вантажник Сербін з 21 по 25 грудня не виходив на роботу без поважних причин. 22 грудня на ім’я підприємства, де він працював, прибув вагон вантажів. Оскільки іншого вантажника на підприємстві не було, вагон не був своєчасно розвантажений і його простій підприємство оплатило залізниці штраф у сумі 800 грн. Директор запропонував Сербіну внести у касу 800 грн. для покриття оплаченого підприємством штрафу.

Ваша думка? Чи є підстава та умови для матеріальної відповідальності Сербіна?

Завдання 10. Згідно з наказом директора державного підприємства «Спецзв’язок» відповідальною особою за збереження матеріальних цінностей в приміщенні бухгалтерії була призначена головний бухгалтер Павленко. В зв’язку з тим. що протягом вихідних днів з приміщення бухгалтерії за невідомих обставин зник персональний комп’ютер вартістю 1500 грн., директор підприємства звернувся з позовною заявою до суду про стягнення з головного бухгалтера повної вартості комп’ютера.

Яке рішення мас винести суд?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]