Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_TPU.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3. Зміст семінарських занять

Змістовий модуль 1.

Поняття трудового права. Порядок прийняття на роботу, переведення та звільнення

Семінарське заняття 1

Тема 1. Поняття, предмет, метод, система, функції та джерела трудового права

Питання для усного опитування та дискусії

1.1. Виникнення і розвиток трудового права як галузі права.

1.2. Предмет трудового права.

1.3. Сфера дії трудового законодавства.

1.4. Метод трудового права.

1.5. Система трудового права

1.6. Функції трудового права.

1.7. Поняття джерел трудового права України, їх класифікація.

1.8. Акти соціального партнерства та локальні нормативно-правові акти як джерела трудового права.

Практичні завдання

Завдання 1. Наведіть приклади з Кодексу законів про працю України загальних норм, які поширюються на всіх працівників, і спеціальних правових норм, що врегульовують особливості трудових відносин окремих категорій працівників.

Завдання 2. Смірнов уклав трудову угоду з адміністрацією стадіону «Спартак», за якою його бригада зобов’язалася привести до належного вигляду футбольне поле. Робота тривала 10 днів. Після закінчення роботи під час розрахунку Смірнов зажадав виплати всім членам бригади винагороду за надурочні роботи. Адміністрація відмовилася, посилаючись на те, що хоча Смірнов і зазначався у договорі бригадиром, однак склад і навіть прізвища членів бригади в договорі не були вказані.

Як вирішити спір між Смірновим і адміністрацією стадіону? Яка природа відносин, що виникли?

Завдання 3. Рішенням правління колективного підприємства (КП) «Трикотаж» за появу на роботі у нетверезому стані було звільнено з роботи бухгалтера Антонову, яка працювали за трудовим договором, а нормувальника Свиридова - співвласника - з цієї ж причини було переведено на нижчеоплачувану роботу терміном на три місяці.

Обидва працівники звернулися з позовом до суду з проханням захистити їхні права. При цьому Антонова посилалася на те, що у Правилах внутрішнього розпорядку колективного підприємства не передбачено підстав звільнення з роботи, а Свиридов вважав, що хоча в останніх і містяться норми про «переведення на нижчеоплачувану роботу на термін до 3-х місяців», однак ця норма суперечить трудовому законодавству, яке не передбачає такого дисциплінарного стягнення.

Зробіть правовий аналіз наведених фактів. Сформулюйте правові питання, що вимагають рішення в даному спорі. Відповідь обґрунтуйте посиланням на законодавчі акти.

Завдання 4. Збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю, затвердили Положення про персонал товариства, в якому було передбачено таке:

  • учасники товариства зобов’язані працювати в товаристві на підставі трудового договору;

  • зайняття відповідної посади учасником товариства обумовлюється контрактом з генеральним директором товариства;

  • для всіх учасників товариства встановлюється використання робочого часу на власний розсуд;

  • учасники товариства, крім отримання дивідендів, одержують за свою працю заробітну плату;

  • праця найманих працівників регулюється трудовим законодавством України.

Проаналізуйте наведені положення з точки зору відповідності їх чинному законодавству, в тому числі трудовому.

Завдання 5. Між головою правління ТзОВ і одним з його членів - 18-річним Марчуком виникла суперечка. Марчук вважав, що в господарстві грубо порушуються права його членів. Зокрема, робочий день триває 12 годин на добу, до того ж у вихідні та святкові дні; заробітна плата не виплачується вже понад два місяці. Проте для двох найманих тимчасових працівників створено «пільговий режим»: у них 8-годинний робочий день, два вихідні дні, виплачується регулярно заробітна плата.

У разі подальшого порушення трудового законодавства відносно членів ТзОВ Марчук порушить питання про укладення з ним трудового договору.

Дайте правову оцінку ситуації, що склалась. Яким законодавством регламентується праця у ТзОВ ?

Завдання 6. Приватний підприємець без створення юридичної особи Колтун звернувся до центру зайнятості за місцем проживання для реєстрації трудового договору між ним та його молодшим братом, якому нещодавно виповнилося 15 років.

Відповідальний працівник центру зайнятості відмовився зареєструвати поданий трудовий договір, оскільки він був укладений лише в одному примірнику, а його текст не відповідав установленій формі. Більше того, керівник центру зайнятості, до якого після відмови у реєстрації звернувся Колтун, вважав, що наймати на роботу інших осіб можуть особи, які досягли повноліття, а Колтуну всього17 років. До того ж прийом на роботу осіб молодше 16 років дозволяється за згодою батьків, а його брату всього 15 років, і тому рекомендував звернутися з відповідним клопотанням до центру зайнятості через рік.

Колтун пояснив, що вони з братом проживають разом з бабусею, а батьків у них немає. Сам він з 16 років працював на заводі. Тоді ж за клопотанням його бабусі органами опіки та піклування йому була надана повна цивільна дієздатність. Після звільнення з роботи він зареєструвався у встановленому порядку підприємцем без створення юридичної особи. Тому Колтун вважав, що у нього є всі законні підстави укладати трудовий договір зі своїм братом. Робота, яку той виконуватиме, є неважкою, а бабуся не заперечувала проти укладення такого договору.

Охарактеризуйте роботодавчі властивості юридичних та фізичних осіб. Спробуйте розібратися у наведеній ситуації.

Завдання 7. Здійснюючи перевірку дотримання трудового законодавства на приватному підприємстві «Ватра», правовий інспектор заявив, що на роботу було прийнято декілька осіб молодше 16 років без отримання на це дозволу їхніх батьків. Крім того, ті працівники, які, досягнули пенсійного віку, і зверталися за оформленням пенсії, були звільнені з підприємства. Натомість головним бухгалтером на підприємстві працювала невістка директора підприємства, а його син обіймав посаду начальника одного з відділів.

У відповідь на вказані порушення юридичний відділ підготував довідку, де зазначалося, що міжнародними актами МОП мінімальний вік для прийняття на роботу встановлено у 15 років. Тому під час прийняття на роботу осіб молодше 16 років без згоди їхніх батьків керувалися ст. 81 КЗпП, якою передбачено, що у разі суперечності законодавства України та міжнародного договору необхідно застосовувати правила міжнародного договору.

Звільнення пенсіонерів з роботи відбувалося з огляду на те, що отримання ними пенсії передбачає наявність у них матеріальних засобів, необхідних для прожиття. На їхнє місце приймалися особи, які перебували на обліку у центрі зайнятості і потребували роботи.

Щодо родичів директора, які працювали на відповідних посадах, то ст. 251 КЗпП передбачає лише право власника встановлювати обмеження щодо спільної роботи родичів.

Які ознаки характеризують правосуб’єктність працівників?

Проаналізуйте виявлені порушення трудового законодавства.

Завдання 8.

Наведіть приклади норм Кодексу законів про працю України, Закону України «Про зайнятість населення», у котрих встановлено конкретизацію конституційних положень щодо забезпечення права на працю. Чи всі конституційні засади реалізовано?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]