Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХУУП ФУЕ МР 5 курс 2015-2016 / МР.Управлiння_державною_установою.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
890.37 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: соціальна ефективність, критерії, гуманістичний маніфест, гуманістичний менеджмент, типи державних установ, соціальний капітал, ефективність управління, управлінська послуга, повноваження.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: види та критерії ефективності функціонування державних установ; шляхи формування соціального капіталу; особливості менеджменту в окремих типах державних установ і організацій; управлінська послуга в діяльності органу державної влади; процедури визначення ефективності державного управління; концепція гуманістичного менеджменту. Імідж ділової жінки-керівника (впевненість в собі, емоційний інтелект як основний інструмент впливу на оточуючих, способи самопрезентації). Міфи про жінок керівників.

Зв’язки з громадськістю (паблік рилейшнз) - наука про управління громадською думкою; наука і мистецтво досягнення взаємопорозуміння та згоди між людьми, соціальними групами, класами, націями, державами на основі цілеспрямованого формування громадської думки та управління нею.

Основні принципи та засоби діяльності PR-служб державних установ. Завдання служб зі зв’язків з громадськістю (вивчення, аналіз та управління суспільною думкою; аналіз і регулювання суспільних відносин інформативними методами; висвітлення урядових відносин, забезпечення двостороннього спілкування на основі правдивої, цілковитої інформованості; вивчення, аналіз, пояснення та використання в інтересах суб’єкта управління та громадськості певної організації виробничих, промислових, фінансових і міжнародних відносин; дослідження споживчих відносин, реклама товарів і послуг; створення іміджу організації, фірми та керівництва; виявлення можливих тенденцій і випадків та передбачення, прогнозування їхніх наслідків тощо).

4. Зміст самостійної роботи студентів

Самостійна робота студента є однією з основних складових оволодіння навчальним матеріалом і виконується в поза аудиторний час, передбачений тематичним планом навчальної дисципліни.

Під час вивчення навчальної дисципліни студенти повинні навчитися самостійно мислити, поглиблювати засвоєні теоретичні знання, опановувати практичні навики щодо застосування набутих знань у практичній діяльності на державній службі чи службі в органах місцевого самоврядування. Відповіді на питання повинні бути стисло законспектовані з обов‘язковими посилання на використані джерела.

Форма контролю самостійної роботи – перевірка конспекту або обговорення на семінарському занятті. Питання самостійної роботи виносяться на поточний, модульний і підсумковий семестровий контроль.

З метою самостійного визначення рівня засвоєння теоретичного матеріалу студентам пропонуються питання для самоконтролю набутих знань.

Змістовий модуль 1

Зміст, організаційно-правові засади державного управління та державної служби. Основи менеджменту в державних установах

Тема 1-2. Управління державною установою - предмет, мета, зміст та завдання навчальної дисципліни. Державне управління як єдиний соціальний організм. Структура, права та функції органів державного управління в Україні

Самостійну роботу з цієї теми слід будувати з урахуваням логічної структури її змісту за таким планом:

1.1.Загальні принципи і закономірності управління.Аналіз Конституції України та визначення особливостей організації державної влади в Україні.

      1. Загальні засади основного закону.

      2. Права, свободи та обов'язки людини і громадянина.

      3. Вибори. Референдум.

      4. Територіальний устрій України.

    1. Характеристика діяльності законодавчої, виконавчої та судової гілок влади.

      1. Верховна рада України.

      2. Характеристика виборчої системи в Україні.

      3. Кабінет міністрів України. Інші органи виконавчої влади, аналіз їх структури.

      4. Роль і значення прокуратури. Органи правосуддя.

      5. Конституційний суд України.

      6. Місцеве самоврядування в Україні.

    2. Інститут Президента України.

      1. Вибори Президента України.

      2. Повноваження Президента України.

      3. Припинення повноважень Президента України 

    3. Сутність механізму державного управління. Поняття державної установи, органу державної влади, державного апарату та посадової особи.

      1. Структура механізму держави (аппарат управління, аппарат примусу, державні установи, підприємства, організації).

      2. Організаційно-правові форми державних організацій.

    4. Реформування організаційної структури державного управління в сучасних умовах. Оптимізація органів виконавчої влади.

    5. Розуміння понять демократії і бюрократії в державному управлінні. Бюрократія та подолання бюрократизму в Україні.

      1. Розмежування понять бюрократія і бюрократизм.

      2. Аналіз основних концепцій бюрократичної організації державної влади.

      3. Визначення та обґрунтування напрямів подолання бюрократизму в державному управлінні.