Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХУУП ФУЕ МР 5 курс 2015-2016 / МР.Управлiння_державною_установою.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
890.37 Кб
Скачать

Виконання студентами тестових письмових завдань за темою. Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: Національне агентство України з питань державної служби, службове розслідування, службовий проступок, дисциплінарне стягнення, корупційне правопорушення, корупція, безпосереднє підпорядкування, конфлікт інтересів, суб’єкти декларування, близькі особи, уповноважені підрозділи, неправомірна вимога.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: місце і роль державної служби у виконанні функцій держави. Правовий статус Національного агентства України з питань державної служби, структура, повноваження; здійснення державного контролю у сфері державної служби. Визначення сутності таких понять як «службове розслідування», «корупція», «корупційне правопорушення», «хабар», «конфлікт інтересів», «службове розслідування».

Правові засади дисциплінарної відповідальності держслужбовців; поняття і склад дисциплінарних проступків; система дисциплінарних стягнень, що застосовуються до державних службовців; етичні норми поведінки державного службовця; вивчення загальних правил поведінки державного службовця, зокрема: межі застосування, загальні положення, обов'язки державних службовців. Поняття, підстави і порядок проведення службового розслідування.

Виникнення конфлікту інтересів та недопущення проявів корупції, відповідальність за недотримання норм Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»; практика застосування законів України «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про правила етичної поведінки» в органах державної влади; визначення груп конфліктів: перша група етичних проблем, пов’язана з конфліктом інтересів; до другої групи проблем належить декларування доходів державними службовцями; третя група конфлікту інтересів, які виникають на державній службі – це обмеження, пов’язані з проходженням державної служби.

Семінарське заняття 4

Тема 3. Сутність та особливості менеджменту державних установ. Прийняття управлінських рішень. Лобізм

Питання для усного опитування та дискусії

1.1. Особливості застосування принципів менеджменту в державних установах, організаціях.

1.2. Визначення та обґрунтування основних функцій менеджменту в державних установах, організаціях, органах державної влади.

1.3. Поняття та особливості управлінських та державно-управлінських рішень.

1.4. Основні етапи процесу підготовки і прийняття управлінських рішень. Результативність, якість та ефективність управлінських рішень.

1.5. Визначення лобізму і його функцій.

Аудиторна робота

Виконання студентами завдань «Оксфордських дебатів» (інтерактивна форма навчання) з проблематики семінару.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: методи управління: економічні, організаційно-розпорядчі, соціально-психологічні; управлінське рішення; державно-управлінське рішення, лобізм; функції лобізму.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: сутність, загальні засади менеджменту в державних установах. Особливості менеджменту в державних установах (менеджмент державних установ зорієнтований на реалізацію їх місії, що має чітко визначений профіль діяльності, який неможливо змінити без дозволу власника – держави; механізми менеджменту державних установ забезпечуються бюджетним фінансування та підлягають державному регулюванню (проте державні установи намагаються поєднувати некомерційну і комерційну діяльність); базується на використанні ряду пільг; регламентується значною кількістю законодавчо-нормативних актів; досягнення компромісу між державними, місцевими інтересами і інтересами державної установи.

Функції менеджменту державних установ (пам’ятати, що управління діяльністю державної установи здійснюється з використанням загальних та конкретних (спеціальних) функцій управління. Загальні функції менеджменту: планування / прогнозування, організація, мотивація, координація, контроль. Конкретні (специфічні) функції державної установи: організаційно-розпорядчі, фінансова діяльність та бух облік, аналітично-інформаційні, техніко-економічні і соціальні, організація праці і зарплати, управління персоналом, охорона праці та техніка безпеки, документаційне забезпечення тощо.

Методи управління (економічні, організаційно-розпорядчі, соціально-психологічні та правові).

Підготовка, прийняття та організація виконання управлінських рішень (класифікація управлінських рішень; підготовка, реалізація та якість управлінських рішень) в державних установах. Вимоги до управлінських рішень (всебічна обґрунтованість, своєчасність, необхідна повнота змісту, повноважність (владність), узгодженість з раніше прийнятими рішеннями). Етапи прийняття управлінських рішень : виявлення і формулювання проблеми; формування групи з підготовки рішення; збір інформації та аналіз проблеми; підготовка та обґрунтування варіантів рішення; вибір і ухвалення рішення; організація виконання рішення; контроль і оцінка результатів виконання рішення.

Лобізм і проблеми лобіювання в Україні. Сутність і принципи лобіювання. Проблеми лобіювання в Україні: відсутність нормативно-правового регулювання, прозорості прийняття органами державної влади рішень і нормативно-правових актів, поширення не правових форм впливу заінтересованих осіб на судові та правоохоронні органи, що є неприпустимим, деформація суспільної думки про лобіювання як не правове явище, що негативно позначається на правосвідомості громадян.