Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Крим проц-1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Тема № 13. Зупинення і закінчення досудового слідства. Навчальні питання

  1. Підстави і процесуальний порядок зупинення досудового слідства.

  2. Форми закінчення досудового слідства.

  3. Підстави та процесуальний порядок закриття кримінальної справи.

  4. Процесуальний порядок закінчення досудового слідства складанням обвинувального висновку.

  5. Дії і рішення прокурора у справі, яка надійшла до нього з обвинувальним висновком.

Література

  1. Бахин В.П., Карпов Н.С. Некоторые аспекты изучения практики борьбы с преступностью (данные исследований за 1980-2002 гг.). – Киев, 2002.

  2. Белкин Р.С. Собирание, исследование и оценка доказательств. – М., 1996.

  3. Богословська Л.О. Зупинення попереднього слідства. (Конспект лекції). – Харків, 1994.

  4. Губська О.А. Чи потрібне громадське поручительство Україні? // Науковий вісник ДЮІ МВС України. – 2001. – № 1. – С. 275-281.

  5. Гуськова А.П. Личность обвиняемого в уголовном процессе (проблемы теории и практики): Автореф. дис. доктора юрид. наук. - Екатеринбург, 1997. - 42 с.

  6. Маланчук П. Проблеми здійснення захисту особи, яка притягається до кримінальн6ої відповідальності. // Кримінальне право. - 2002. - № 12. - С. 115-118.

  7. Михайленко О., Юрчишин В. Обвинувачення: його види і значення у кримінальному судочинстві України. // Вісник Прокуратури. - 2003. - № 5 (23). - С. 46-51.

  8. Михеєнко М.М., Нор В.Т., Шибіко В.П. Кримінальний процес України: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Либідь, 1999. – 536 с.

  9. Нове у кримінально-процесуальному законодавстві: Навч. посібн./ за ред. Ю.М. Грошевого.- Х: Право, 2002. –150 с.

  10. Тертишник В.М. Кримінально-процесуальне право України: Підручник – 4е вид. Доп .та перероб. – К, -2003.

  11. Филин Д.В. Прекращение уголовного дела с освобождением обвиняемого от уголовной ответственности // Проблеми законності: Респ. міжвідом. наук. зб. / Відп. ред. В.Я. Тацій. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2002. - Вип. 55. – С. 148- 153.

Методичні рекомендації до проведення семінарського заняття

Під час досудового слідства часом виникають такі обставини, що заважають продовженню розслідування і його закінчення. В таких випадках у кримінально-процесуальній діяльності наступає перерва, яка продовжується доти поки такі обставини не будуть усунені. Важливо звернути увагу, що перерву у досудовому слідстві можливо лише за тих обставин, що вказані у ст. 206 КПК і тільки у разі встановлення таких обставин. В останніх випадках (тяжке захворювання потерпілого, провадження ревізій, експертиз та ін.) досудове слідство продовжується. Якщо закінчується строк досудового слідства, то порушується клопотання про його продовження.

Обговорюючи перше питання необхідно розкрити суть інституту зупинення досудового слідства, відобразити процесуальні наслідки, що наступають у разі прийняття рішення про зупинення провадження у справі, дати характеристику підстав для прийняття такого рішення, а також умови, яких необхідно дотримуватися при зупиненні досудового слідства по кожній підставі (ст.ст. 206-209 КПК). На занятті слід звернути увагу на процесуальний порядок зупинення судом слідчих дій на час розгляду скарги на постанову про порушення кримінальної справи (п. 4 ч. 1 ст. 206, ч. 4 ст. 206 КПК) і поновлення (ст. 210 КПК) досудового слідства, крім того вказати випадки, коли зупинена кримінальна справа може бути закрита (ст. 211 КПК).

Закінчення досудового слідства – це результат провадження усього розслідування. На цьому етапі слідчий остаточно систематизує всі матеріали справи, аналізує і дає оцінку зібраних доказів у їх сукупності і, в залежності від конкретних обставин справи, приймає одне з остаточних рішень, передбачених ст. 212 КПК. На занятті слід дати перелік форм закінчення досудового слідства і вказати обставини в залежності від яких слідчий обирає сам ту чи іншу форму закінчення.

Закриття кримінальної справи, як форма закінчення досудового слідства, передбачає вирішення справи по суті складанням постанови про закриття кримінальної справи. Така форма закінчення провадження у справі може бути за наявності підстав, що вказані у ст. 213 КПК. Під час обговорення цього питання слід дати характеристику всім, передбаченим у законі, підставам, а також дати класифікацію їх в залежності від тих правових наслідків для особи, відносно якої приймається рішення про закриття справи.

Процесуальний порядок закриття кримінальної справ передбачений ст. 214 КПК. На занятті необхідно дати перелік вимог, що пред’являються до постанови про закриття справи, також назвати умови, яких необхідно дотримуватись при закритті кримінальної справ а підставами, що містяться в ст.ст. 7 – 10, 111. Важливо дати характеристику умов, при яких можна оскаржити рішення про закриття кримінальної справи (ст.ст. 215, 2365, 2366 КПК), а також відновлення слідства по закритій справі (ст. 216 КПК).

Коли під час досудового слідства будуть встановлені всі обставини, що мають значення для правильного вирішення кримінальної справ (ст.ст. 64, 23 КПК), відсутні підстави для його закриття (ст. 213 КПК), кримінальну справу необхідно надіслати у суд для розгляду по суті. У такому разі досудове слідство закінчується складанням обвинувального висновку. Готуючись до відповіді на четверте питання важливо засвоїти, які процесуальні дії слідчий повинен виконати обов’язково до складання обвинувального висновку (ст.ст. 217-222 КПК), а також вимоги, що пред’являє закон до цього процесуального рішення слідчого (ст.ст. 223, 224 КПК).

Після складання обвинувального висновку кримінальна справа направляється, з додержанням вимог ст. 225 КПК, прокуророві. Під час обговорювання п’ятого питання слід дати характеристику порядку перевірки прокурором справи з обвинувальним висновком (ст. 228 КПК) і вказати на види рішень, які може прийняти прокурор після цієї перевірки (ст.ст. 229-231 КПК).

Порядок закінчення досудового слідства складанням постанови про направлення справи до суду для вирішення питання про застосування примусових заходів медичного характеру розглядається у темі “Особливості провадження”.