Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Крим проц-1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Тема № 19. Апеляційне провадження Навчальні питання

  1. Значення та завдання апеляційного провадження в кримінальному судочинстві України.

  2. Судові рішення на які може бути подана апеляція та особа, яка має право її подати.

  3. Порядок та строки апеляційного оскарження вироку. Зміст апеляції. Наслідки подання апеляції.

  4. Порядок попереднього розгляду справи апеляційним судом. Рішення, які можуть бути прийняті при попередньому розгляді справи апеляційним судом. Вирішення питань, пов’язаних з підготовкою справи до апеляційного розгляду.

  5. Розгляд справи в суді апеляційної інстанції. Результати розгляду справи в апеляційному суді.

  6. Підстави для скасування або зміни вироку чи постанови.

  7. Зміна вироку (постанови) апеляційним судом. Скасування вироку (постанови) з поверненням справи прокурору, на додаткове розслідування чи новий судовий розгляд. Закриття справи апеляційним судом.

  8. Зміст ухвали апеляційного суду.

Література

  1. Костюченко О.Ю. Апеляційне оскарження судових рішень у кримінальному процесі України: Монографія / О.Ю. Костюченко. - К.: ВПЦ "Київський ун-т", 2006. - 182 c.

  2. Маляренко В.Т. Про подання апеляцій на судові рішення у кримінальних справах // Вісник Верховного Суду України, 2002. - №1. – С.42-55.

  3. Маляренко В.Т. Про розгляд кримінальної справи в апеляційному порядку // Вісник Верховного Суду України, 2002. - №2. – С.48-55.

  4. Мірошников І.Ю. Судове слідство в апеляційній інстанції : монографія / І.Ю. Мірошников. - Х. : Право, 2007. - 192 c.

  5. Питання застосування кримінально-процесуального законодавства // Кримінальне судочинство: Судова практика у кримінальних справах.- 2007.- № 1.-C. 42-52.

  6. Теремецький В. Правова природа відкликання апеляції, поданої на вирок суду // Вісник прокуратури.- 2007.- № 9.-C. 66-74.

  7. Теремецький В.І. Правові наслідки відмови від апеляції, поданої на вирок суду в кримінальному судочинстві України // Сучасні проблеми юридичної науки та практики: Тези доп. та наук. повідомл. всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених та здобувачів.- Х.: Нац. юрид. акад. України,2007.- C.252-255.

  8. Тищенко О.І. Проблемні питання апеляційного оскарження рішення суду щодо застосування до особи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою // Питання боротьби зі злочинністю. Вип.11. - Х: Кроссроуд,2006.- C.124-130.

  9. Шевчук П.І. До питання створення та дії апеляційних судів в судовій системі України // Вісник Верховного Суду України. - 1998. - № 2.

  10. Шевчук П.І. Інститут апеляції: досвід урегулювання в процесуальному законодавстві окремих пострадянських країн // Вісник Верховного Суду України. - 2000. - № 4.

Методичні рекомендації до проведення семінарського заняття

Апеляція може бути подана:

  • на вироки, які не набрали законної сили, ухвалені місцевими судами;

  • на постанови про застосування чи незастосування примусових заходів виховного і медичного характеру, ухвалені місцевими судами;

Також, апеляція може бути подана:

  • на ухвали (постанови), ухвалені місцевими судами, про закриття справи або направлення справи на додаткове розслідування;

  • на окремі ухвали (постанови),ухвалені місцевими судами;

  • на інші постанови місцевих судів у випадках, передбачених кримінально-процесуальним кодексом України (ст. 347 КПК).

Апеляція подається через суд, який постановив вирок, ухвалу чи постанову протягом п’ятнадцяти діб з моменту їх проголошення, а засудженим, який перебуває під вартою, - в той самий строк з моменту вручення йому копії вироку (ст. 349 КПК).

Апеляційний суд у разі необхідності може провести попередній розгляд справи, який здійснюється в судовому засіданні суддею одноособово з обов’язковою участю прокурора. Також на судове засідання можуть бути викликані інші учасники судового розгляду, але їх неявка не перешкоджає розгляду справи (ст. 357 КПК).

Порядок розгляду справи в суді апеляційної інстанції визначено в ст. 362 КПК.

Вирок, ухвала чи постанова суду першої інстанції перевіряється апеляційним судом в межах апеляції.

Суд апеляційної інстанції має право постановити свій вирок, погіршивши становище засудженого, за умови, якщо питання про це ставилося в апеляції прокурора або потерпілого.

При розгляді справи в апеляційному суді, підставами для скасування або зміни вироків, які не набрали законної сили, та на постанови про застосування чи незастосування заходів виховного і медичного характеру, є:

  • однобічність або неповнота дізнання, досудового чи судового слідства;

  • невідповідність висновків суду, викладених у вироку (постанові), фактичним обставинам справи;

  • істотне порушення кримінально-процесуального закону;

  • неправильне застосування кримінального закону;

- невідповідність призначеного покарання тяжкості злочину та особі засудженого.