Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Крим проц-1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Методичні рекомендації до проведення семінарського заняття

Студенти мають вивчити рекомендовані міжнародні акти, які регулюють здійснення міжнародного співробітництва правоохоронних і судових органів у сфері кримінального судочинства. Слід зазначити, що в Україні немає систематизованих нормативно-правових актів щодо міжнародного співробітництва у боротьбі зі злочинністю. Наявність у іноземних громадян дипломатичного імунітету зумовлює значні особливості у кримінальному судочинстві. Надання правової допомоги здійснюється на підставі міжнародних угод та національного законодавства, а також на засадах взаємності.

Завдання для практичного заняття

1. У провадженні слідчого Дергачівського райвідділу внутрішніх справ знаходиться кримінальна справа за фактом розбійного нападу на громадян Російської Федерації Бубнікова і Мерлузова, які мешкають у м. Белгороді. Слідчому необхідно визнати їх потерпілими і допитати.

Який процесуальний порядок виклику і допиту іноземних громадян? Який порядок направлення окремого доручення в такій ситуації?

2. У провадженні слідчого прокуратури м. Харкова знаходиться кримінальна справа по обвинуваченню директора ООО “Грандтекстиль” громадянина України Закутько у скоєнні шахрайства відносно одного з польських підприємств, шляхом направлення останньому фальшивого векселя. Слідчому необхідно допитати директора польського підприємства “Visla” про обставини підписання договору з ООО “Грандтекстиль”, в ході якого був прийнятий фальшивий вексель, вилучити даний вексель з польського банку, який обслуговує підприємство “Visla”, вилучити з бухгалтерії підприємства договір.

Складіть проект міжнародного слідчого доручення польським правоохоронним органам.

Тема № 28. Основи кримінально-процесуального права зарубіжних країн Навчальні питання

  1. Загальна характеристика кримінально-процесуального права країн СНД.

  2. Загальна характеристика кримінально-процесуального права Європейських континентальних країн романо-германської системи права.

  3. Загальна характеристика кримінального права країн загального права.

(Тема вивчається студентами самостійно).

Література

  1. Головко Л.В. Дознание и предварительное следствие в уголовном процессе Франции. – М., 1995

  2. Головко Л.В. Новый УПК Российской Федерации в контексте сравнительного уголовно-процессуального права // Государство и право. – 2002. – № 5. – С. 51-61.

  3. Гуценко К.Ф., Головко Л.В., Филимонов Б.А. Уголовный процесс западных государств. – М., 2002

  4. Михеєнко М.М., Молдован В.В., Радзиевская Л.К. Порівняльне судове право. Підручник. – К., 1993.

  5. Молдован В.В., Молдован А.В. Порівняльне кримінально-процесуальне право: Україна, ФНР, Франція, Англія, США. – К., 1999

  6. Петрухин И.Л. Суд присяжных: проблемы и перспективы // Государство и право. – 2001. – № 3. – С. 5-15.

  7. Петрухин И.Л. Уголовный процесс зарубежных государств. – М., 1996

  8. Уголовно-процессуальное законодательство республики Беларусь и Российской Федерации (сравнительно-правовой анализ: учебное пособие / под ред. С.А. Колосовича, О.В. Медведевой.) – Волгоград: ВА МВД России. – 2004.

  9. Шишкін В. Формування суду присяжних (досвід Іспанії) // Право України. – 2002. – № 2. – С. 139-143.

  10. Щерба С., Зайцев О. Защита свидетеля в США // Юстиция. – 1994. – № 8. – С. 52-53.