Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Polit Ekonomia Nikol_CD.pdf
Скачиваний:
66
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
2.08 Mб
Скачать

Глава 7. Ринок, його суть і функції. Моделі ринку

стратегічні цілі розвитку країни, як здоров’я нації, достатній рівень освіти населення, культура, здорове навколишнє середовище, структурна перебудова економіки під впливом науково-технічного прогресу, вичерпання ресурсів залишаються за межами інтересів суб’єктів ринкових відносин. Часто-густо інтереси підприємців і суспільства стосовно цих питань протилежні.

Отже, існує ряд проблем, вирішення яких мають взяти на себе державні і громадські інститути. Це — регулювання зовнішніх ефектів встановлення соціальної рівноваги, забезпечення населення соціальними благами, перспективний розвиток країни.

§ 4. ІНФРАСТРУКТУРА РИНКУ. ФОРМУВАННЯ РИНКОВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ В УКРАЇНІ

Однією з важливих умов функціонування ринку є наявність добре розвиненої інфраструктури. Від того, наскільки добре вона розвинута, залежить в кінцевому підсумку і ефективність функціонування ринкової економіки. У свою чергу, за рівнем розвитку ринкової інфраструктури можна судити і про ступінь розвитку ринку, ринкових відносин в тій чи інший країні. Тому необхідною умовою дієвості ринкових відносин є створення відповідної інфраструктури ринку.

Інфраструктура (від лат. infra — нижче, під і structure — споруда, будова) — термін, що означає сукупність галузей і підприємств, зайнятих обслуговуванням суспільного виробництва.

Розрізняють виробничу, соціальну і ринкову інфраструктуру. Інфраструктура ринку — це система державних, приватних і

суспільних інститутів (організацій, установ), що обслуговують інтереси суб’єктів ринкових відносин і забезпечують їх ефективну взаємодію. Обслуговування взаємовідносин виробників товарів і їх безпосередніх споживачів — основне призначення інститутів інфраструктури.

Продуктом інфраструктури є послуга. Надаючи різні посередницькі послуги підприємствам і домогосподарствам, ринкова інфраструктура виконує такі основні функції:

здійснює правове та економічне консультування підприємців і захист їх інтересів у державних та приватних структурах;

185

Політична економія

забезпечує фінансову підтримку, кредитування, аудит, страхування тощо;

сприяє матеріально-технічному забезпеченню і реалізації продукції підприємств;

регулює рух робочої сили;

створює необхідні умови для ділових контактів підприємців;

здійснює маркетингове, інформаційне та рекламне обслугову-

вання тощо.

Ці функції реалізуються через відповідні елементи ринкової інфраструктури, які можна згрупувати у три блоки:

Перший блок — організаційно-технічна інфраструктура, куди входять товарні біржі, аукціони, торгові доми і торгові палати, холдингові і брокерські компанії, інформаційні центри і ярмарки, пункти прокату і лізингу, державні інспекції, різного роду асоціації підприємців і споживачів, транспортні комунікації, ріелтерські фірми, земельні аукціони, засоби оперативного зв’язку.

Другий блок — фінансово-кредитна інфраструктура, куди входять банки, фондові і валютні біржі, страхові компанії, інвестиційні та пенсійні фонди, фонди профспілок та інших громадських організацій, тобто всі ті, хто може і займається мобілізацією тимчасово вільних ресурсів, перетворює їх у кредити, а потім у капіталовкладення.

Третій блок — організаційно-дослідна інфраструктура ринку включає наукові інститути, що вивчають ринкові проблеми, інформаційно-консультативні фірми, аудиторські організації, спеціальні учбові заклади. Інститути та організації, що входять у цю інфраструктуру, вивчають динаміку ринкової ситуації, розробляють стратегію і тактику поведінки підприємців на ринку, прогнози для уряду і підприємців, моделюють наслідки тих чи інших рішень, консультують, залагоджують конфлікти між партнерами, готують економістів, менеджерів і спеціалістів з маркетингу.

Крім загальної інфраструктури, яка обслуговує увесь обсяг ринкових відносин, існує спеціалізована інфраструктура, яка забезпечує ефективне функціонування окремих ринків — товарів, капіталів, праці та ін., тобто кожний вид ринку має конкретну ринкову установу. Так, ринок засобів виробництва і ринок предметів споживання обслуговують товарні біржі, торгові доми, торгово-посередницькі фірми, торгово-промислові палати, брокерські компанії, лізингові компанії, аукціони, ярмарки, пункти прокату. Фінансовий ринок

186

Глава 7. Ринок, його суть і функції. Моделі ринку

(капіталів, цінних паперів, валютний) обслуговують фондові біржі, комерційні банки, фінансово-кредитні посередники, страхові, інвестиційні та аудиторські компанії, валютні біржі. Ринок праці обслуговують біржі праці або служби зайнятості, центри підготовки кадрів, державні фонди сприяння зайнятості, підприємництва.

З переходом до ринкової економіки в Україні почала створюватись своя інфраструктура ринку. Так, за даними статистики на початок 2007 р. в Україні зареєстровано 193 комерційних банків, 479 бірж і значна кількість брокерських контор. Із цієї кількості бірж 114 — універсальних, 272 товарних і товарно-сировинних, 18 фондових та їх філій, 30 агропромислових і 45 інших бірж.

Розглянемо більш детально суть і роль основних елементів ринкової інфраструктури в економіці.

Банки і банківська система

Немає необхідності доводити, що розвинута ринкова економіка не може існувати без відповідних видів банків. Банки — один із найважливіших елементів ринкової інфраструктури. В них концентруються величезні фінансові кошти, що направляються на розвиток окремих галузей економіки і підприємств. Згідно із Законом України «Про банки і банківську систему» банки — це установи, функцією яких є кредитування суб’єктів господарської діяльності та громадян за рахунок залучення коштів підприємств, установ, організацій, населення та інших кредитних ресурсів, касове та розрахункове обслуговування народного господарства, виконання валютних та інших банківських операцій.

В економіці ринкового типу банківська система представлена різноманітними банками та іншими фінансово-кредитними посередниками. В організаційному аспекті банківська система є сукупністю взаємопов’язаних і взаємодіючих банків, кожний з яких виконує функції, що випливають з його призначення.

Поряд із банками у фінансово-кредитній сфері функціонують також небанківські фінансові інститути, які в економічно розвинутих країнах посідають помітне місце в нагромадженні і мобілізації грошових коштів. До них належать: трастові, страхові компанії, пенсійні фонди.

Трастові компанії управляють за дорученням майном підприємств або приватних осіб; вкладають за дорученням кошти клієнтів

187

Політична економія

у цінні папери; сплачують власникові майна або грошей частину одержаного доходу.

Страхові компанії акумулюють кошти тих, хто купує страхові поліси або сплачує страхові внески. Отримані кошти інвестують в державні облігації, акції і облігації приватних фірм, іпотеку і нерухоме майно.

Пенсійні фонди здійснюють нагромадження грошових коштів за рахунок пенсійних внесків та нарахувань. Отримані кошти вкладають у державні цінні папери (за умови відсутності заборгованості з виплати пенсій).

Біржа — важливий елемент ринкової інфраструктури; організаційна форма функціонування оптового ринку товарів, ринку цінних паперів і ринку валюти. Слово біржа походить від латинського слова «бурса», що означає «гаманець».

Укласичному розумінні біржа — це:

місце, де регулярно в один і той же час здійснюються торги певними товарами;

об’єднання торгівців або біржових посередників, які спільно оплачують витрати на організацію торгів, встановлюють правила торгівлі, визначають санкції за їх порушення. Сенс такого об’єднання в тому, що воно дозволяє швидше і з меншими витратами продати і купити товар, полегшує і спрощує процес торгівлі.

особливий ціноутворюючий механізм, який характеризується великоюкількістюпродавцівіпокупців,вільноюконкуренцією між ними.

Упрактиці ринкових відносин одержали поширення три типи бірж: товарна, фондова і валютна. Історично першими з’явилися товарні біржі, на яких концентрується оптовий оборот сировинних і продовольчих товарів, таких як зернові і олійні культури, кава, нафта, кольорові метали. Однак провідна роль у світовому біржовому обороті належить сьогодні не товарним, а фондовим біржам.

Товарна біржа — це особливий суб’єкт господарювання, який надає послуги в укладенні біржових угод, виявленні попиту та пропонування на товари, у визначенні товарних цін, вивчає, упорядковує товарообіг і сприяє здійсненню пов’язаних з ним торговельних операцій.

188

Глава 7. Ринок, його суть і функції. Моделі ринку

Фондова біржа — це установа, де здійснюється купівля-продаж цінних паперів — акцій, облігацій, сертифікатів, векселів тощо. Фондова біржа являє собою основну і найбільш ефективну організаційну форму ринку цінних паперів.

Важливим елементом інфраструктури ринку є валютна біржа. Валютна біржа — це специфічний ринок, на якому відбувається торгівля валютою на основі співвідношення попиту і пропонування. На валютній біржі здійснюються визначення ринкового курсу іноземних валют, укладання угод з членами біржі на купівлю або продаж іноземної валюти відповідно до ринкового курсу, операції Центрального банку щодо підтримки ринкового курсу національної валюти тощо. Нині найбільші валютні біржі знаходяться в Лондоні, Нью-Йорку, Цюріху, Токіо та інших містах.

Біржа праці

Ринок праці — це складова частина ринкової економіки. Важливим елементом сучасної інфраструктури ринку є біржа праці (або служба зайнятості). Біржа праці — це організація, яка регулярно здійснює посередницькі операції між підприємцями (роботодавцями) і найманими працівниками з метою купівлі-продажу товару — робочої сили.

Біржа праці виконує посередницькі послуги при працевлаштуванні безробітних, а також осіб, що бажають поміняти роботу. Біржа праці здійснює аналіз стану ринку праці, надає інформацію про спеціалістів, які потрібні, сприяє підготовці і перепідготовці кадрів, створенню додаткових робочих місць. Біржа праці веде облік безробітних і здійснює виплату їм грошової допомоги по безробіттю.

Отже, діяльність установ, що обслуговують різні ринки, є досить складною. Для налагодження їхньої роботи необхідні практичний досвід, кваліфіковані кадри, законодавство. В Україні продовжується процес створення ринкової інфраструктури. Формування і функціонування ефективної ринкової інфраструктури активно впливає на розвиток сучасних ринкових відносин, зростання вітчизняної економіки.

189

Політична економія

Запитання та завдання для обговорення

1.Чи може бути ефективною економіка неринкового типу? Які характерні ознаки останньої?

2.Які проблеми не здатний розв’язати ринковий механізм? Чи можна говорити, що він має недоліки?

3.Що ви розумієте під інфраструктурою ринку? Як вона формується?

4.Чи можлива ринкова економіка без біржових інститутів?

5.Що характеризує взаємодію попиту й пропонування?

6.Яка роль держави за умов ринкової економіки?

190

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]