Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна психологія_іспит.docx
Скачиваний:
879
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
482.56 Кб
Скачать

13. Структура сучасної психологічної науки.

Сучасна психологія є вельми розгалуженою системою наукових дисциплін, що знаходяться на різних рівнях формування, пов'язаних з різними областями практики.

Одна з можливостей класифікації міститься в сформульованому вище принципі розвитку психіки в діяльності. Виходячи з цього, як підстава класифікації галузей психології може бути вибрана психологічна сторона: 1) конкретній діяльності, 2) розвитку, 3) стосунки людини (як суб'єкта розвитку і діяльності) до суспільства (у якому здійснюється його діяльність і розвиток).

Якщо приймати першу підставу класифікації, то можна виділити ряд галузей психології, що вивчають психологічні проблеми конкретних видів людської діяльності.

Психологія праці вивчає психологічні особливості трудової діяльності людини, психологічні аспекти наукової організації праці (НОТ). У завдання психології праці входить дослідження професійних особливостей людини, закономірностей розвитку трудових навиків, з'ясування впливу на трудящого виробничої обстановки, конструкції і розташування приладів і верстатів, засобів сигналізації і тому подібне Психологія праці має ряд розділів, які є в той же час самостійними, хоча і тісно зв'язаними один з одним галузями психологічної науки. Такі: інженерна психологія, діяльність оператора, що вивчає головним чином, в автоматизованих системах управління, вирішальна проблему розподілу і узгодження функцій між людиною і машиною і др.; авіаційна психологія, що досліджує психологічні закономірності діяльності людини в процесі льотного вчення і виконання польотів; космічна психологія, що досліджує психологічні особливості діяльності людини в умовах невагомості і просторової дезорієнтації, при виникненні особливих станів, пов'язаних з нервнопсихическим напругою при надмірних перевантаженнях організму, і тому подібне

Педагогічна психологія має своїм предметом вивчення психологічних закономірностей вчення і виховання людини. Вона досліджує формування біля учнів мислення, вивчає проблеми управління процесом засвоєння прийомів і навиків інтелектуальної діяльності, з'ясовує психологічні чинники, що впливають на успішність процесу вчення, взаємовідношення між педагогом і учнями і відношення в учнівському колективі, індивідуально-психологічні відмінності учнів, психологічні особливості учбово-виховної роботи з дітьми, що виявляють відхилення в психічному розвитку, психологічну специфіку роботи з дорослими в процесі їх вчення і так далі До розділів або вузьких областей педагогічної психології відносяться: психологія вчення (психологічні основи дидактики, приватних методик, програмованого вчення, формування розумових дій і т. д.); психологія виховання (психологічні основи методики комуністичного виховання, психологія учнівського колективу, психологічні основи виправно-трудової педагогіки); психологія вчителя, психологія учбово-виховної роботи з аномальними дітьми.

Медична психологія вивчає психологічні аспекти діяльності лікарки і поведінки хворого. Вона підрозділяється на нейропсихологию, що вивчає співвідношення психічних явищ з фізіологічними мозковими структурами; психофармакологию, що вивчає вплив лікарських речовин на психічну діяльність людини; психотерапію, що вивчає і використовує засоби психічної дії для лікування хворого; психопрофілактику і психогігієну, розробляючих систему заходів для забезпечення психічного здоров'я людей.

Юридична психологія розглядає психологічні питання, пов'язані з реалізацією системи права. Вона підрозділяється на судову психологію, що досліджує психічні особливості поведінки учасників кримінального процесу (психологія показань свідків, особливості поведінки обвинуваченого, психологічні вимоги до допиту і т. п.); кримінальну психологію, що займається психологічними проблемами поведінки і формування особи злочинця, мотивами злочину і т. д.; пенітенціарну, або исправтельно-трудовую, психологію, що вивчає психологію ув'язненого у виправно-трудовій колонії, психологічні проблеми виховання методами переконання і примусу і тому подібне

Військова психологія досліджує поведінку людини в умовах бойових дій, психологічні сторони взаємин начальників і підлеглих, методи психологічної пропаганди і контрпропаганди, психологічні проблеми управління бойовою технікою і так далі

Психологія спорту розглядає психологічні особливості особи і діяльності спортсменів, умови і засоби їх психологічної підготовки, психологічні параметри тренованості і мобілізаційної готовності спортсмена, психологічні чинники, пов'язані з організацією і проведенням змагань.

Психологія торгівлі, широко розвинена головним чином в капіталістичних країнах, з'ясовує психологічні умови дії реклами, індивідуальні, вікові і інші особливості попиту, психологічні чинники обслуговування клієнтів, досліджує питання психології моди і тому подібне

Останнім часом почалася розробка проблем психології наукової творчості (особливості творчої особи, чинники, стимулюючі творчу активність, роль інтуїції в здійсненні наукового відкриття і т. д.). Своєрідний розділ психології наукової творчості складає евристика, до завдань якої відноситься не лише дослідження закономірностей творчої (евристичною) діяльності, але і розробка методів управління евристичними процесами.

Нарешті, слід назвати психологію художньої творчості (в області літератури і мистецтва) і естетичного сприйняття - область, значення якої не викликає сумніву, але поки що вельми слабо вивчену.

Якщо за основу класифікації гілок психології прийняти психологічні аспекти розвитку, то перед нами виступить ряд її галузей, в проблематиці яких реалізується принцип розвитку.

Вікова психологія, що вивчає онтогенез різних психічних процесів і психологічних якостей особи людини, що розвивається, розгалужується на дитячу психологію, психологію підлітка, психологію юності, психологію дорослої людини, геронтопсихологию. Вікова психологія досліджує вікові особливості психічних процесів, вікові можливості засвоєння знань, чинники розвитку особи і так далі Одна з центральних проблем вікової психології - проблема вчення і розумового розвитку і їх взаємозалежність широко обговорюється психологами, які зайняті відшукуванням надійних критеріїв розумового розвитку і визначенням умов, при яких досягається ефективний розумовий розвиток в процесі вчення.

Психологія аномального розвитку, або спеціальна психологія, розгалужується на патопсихологію, що досліджує відхилення в процесі розвитку психіки, розпад психіки при різних формах мозкової патології; олигофренопсихологию - науку про патологію психічного розвитку, пов'язану з природженими дефектами мозку; сурдопсихологию- психологію формування дитяти при серйозних дефектах слуху, аж до повної глухоти; тифлопсихологию - психологію розвитку слабозрячих і незрячих.

Порівняльна психологія - галузь психології, що досліджує форми філогенезу психічного життя. В області порівняльної психології здійснюється зіставлення психіки тварин і людини, встановлюється характер і причини існуючих властивостей і відмінностей в їх поведінці. Розділом порівняльної психології є зоопсихологія, яка вивчає психіку тварин, що належать до різних систематичних груп (видам, пологам, сімействам), найважливіші форми і механізми поведінки. До класичних об'єктів порівняльної психології (павукам, мурашкам, бджолам, птицям, собакам, коням, мавпам) в даний час приєднані китоподібні (дельфіни). Природжені механізми поведінки тварин складають об'єкт спеціального вивчення у порівняно новій галузі біології і психології - этологии.