Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна психологія_іспит.docx
Скачиваний:
879
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
482.56 Кб
Скачать

19. Моделювання як метод психологічних досліджень та його варіанти.

Моделювання як метод застосовується у тому випадку, коли дослідження вченого явища, що цікавить, шляхом простого спостереження, опитування, тіста або експерименту ускладнене або неможливе через складність або важко доступність. Тоді удаються до створення штучної моделі феномену, що вивчається, що повторює його основні параметри і передбачувані властивості. На цій моделі детально досліджують це явище і роблять висновки про його природу.

Моделі можуть бути технічними, логічними, математичними, кібернетичними. Математична модель є вираженням або формулою, що включає змінні і стосунки між ними, відтворюючими елементами і стосунками в явищі, що вивчається. Технічне моделювання припускає створення приладу або пристрою, по своїй дії того, що нагадує те, що підлягає вивченню. Кібернетичне моделювання засноване на використанні як елементи моделі понять з області інформатики і кібернетики. Логічне моделювання засноване на ідеях і символіці, вживаній в математичній логіці.

Найбільш відомими прикладами математичного моделювання в психології є формули, закони Бугера-вебера, що виражають собою, Вебера-Фехнера і Стивенса. Логічне моделювання широко використовується при вивченні мислення людини і його порівнянні з рішенням завдань обчислювальною машиною. З множиною різноманітних прикладів технічного моделювання ми зустрічаємося в наукових дослідженнях, присвячених вивченню сприйняття і пам'яті людини. Це - спроби побудови перцептронов - машин, здатних на кшталт людини сприймати і переробляти сенсорну інформацію, запам'ятовувати і відтворювати її.

Ілюстрацією кібернетичного моделювання є використання в психології ідей математичного програмування на ЕОМ. Розвиток програмного забезпечення роботи ЕОМ за останні декілька десятків років відкрив для психології нові перспективи вивчення процесів, що цікавлять її, і людської поведінки.

20. Умови переходу до вищої форми відображення-свідомості.

Свідо́мість — це вища форма відображення дійсності, властива людям та деяким іншим живим істотам і пов'язана з їх психікою, абстрактним мисленням, світоглядом, самосвідомістю, самоконтролем своєї поведінки і діяльності та передбачування результатів останньої. Свідомість людини — складне і багатогранне явище. З погляду психології свідомість можна розглядати як форму психіки. Стосовно буття свідомість демонструє свою пізнавальну функцію, що полягає в побудові певного образу світу, який несе в собі ступінь освоєння людиною буття.

Властивості свідомості:

  • Ідеальність відображення

  • Універсальність відображення

  • Об'єктивність відображення

  • Предметність відображення

  • Цілеспрямованість

  • Активність свідомості

  • Суспільність свідомості

  • Знарядність свідомості

Функції свідомості:

  • пізнавальна, яка реалізується в придбанні і накопиченні знань про природу , суспільстві і самій людині.

  • творчо-конструктивна, що виявляється у випереджаючому відображенні, в уявному моделюванні майбутнього і в цілеспрямованому перетворенні на цій основі дійсності, у створенні, зокрема, предметних форм, не існуючих в природі. Природа не будує літаків, не пече хліб, не пише романи. Все це продукти людського розуму і людських рук. Інколи, окремо виділяють прогностичну (людина до певної межі з деякою вірогідністю може передбачати майбутнє, прогнозувати свої дії, будувати плани і здійснювати їх), проте це не доцільно.

  • регулятивно-управлінська, що забезпечує розумне регулювання і самоконтроль поведінки і діяльності людини, його взаємини із зовнішнім світом.