Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна психологія_іспит.docx
Скачиваний:
879
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
482.56 Кб
Скачать

72. Концептуальна модель рефлекторної дуги за Соколовим.

Рефлекторна дуга — це найпростіший нервовий провідний шлях, що дозволяє вам миттєво реагувати на що-небудь. Якщо ви наступите босою ногою на осколок, це пустить у хід рефлекторну дугу. Болючий рецептор, розташований у підошві ноги, пустить чутливим нервом вгору по нозі імпульс у спинний мозок. Потім по руховому нерву імпульс повернеться назад і примусить м'яз ніг різко відсмикнути ступню.

Е.Н. Соколовим і Ч.А. Ізмайлов запропонували поняття концептуальної рефлекторної дуги. У блок-схеме концептуальної рефлекторної дуги виділяють три взаємозалежні, але щодо автономно діючі системи нейронів: афферентную (сенсорний аналізатор), эффекторную (исполнительную—органы руху) і модулирующую (управляючу зв'язками між афферентной і эффекторной системами).

Афферентная система, начинающаяся з рецепторів, складається з нейронов-предетекторов, які виробляють загальну попереднє опрацювання інформації, котра надходить на органи почуттів, і нейронов-детекторов, які виділяють в ній стимули певного роду, вибірково налаштованих, реагують лише з такі стимули. Эффекторная система включає командні нейрони, мотонейроны і эффекторы, т. е. нервові клітини, у яких відбувається вироблення команд, які йдуть від центру до периферії, й західної частини організму, відповідальні їх виконання. Модулирующая система містить нервові клітини (модулирующие нейрони), пов'язані з переробкою інформації, циркулюючої між нейронними мережами, складовими афферентную і эффекторную підсистеми концептуальної рефлекторної дуги.

Схему роботи концептуальної рефлекторної дуги можна уявити так. На рецептори — специфічні апарати органів почуттів, здатні сприймати і реагувати визначені фізичні впливу, — надходять сигналы-стимулы. Рецептори своєю чергою пов'язані з селективными детекторами — нейронами, вибірково що реагують тих чи інші стимули, причому цей зв'язок то, можливо прямій чи, як і показано малюнку, здійснюватися через предетекторы. Селективні детектори працюють за наступному принципу: певної комбінації порушення рецепторів відповідає максимум порушення одному з селективних нейронов-детекторов.

От детекторів сигнали далі надходять на командні нейрони. Рівень порушення командних нейронів регулюється роботою модулирующих нейронів. Від командних нейронів порушення далі надходить на мотонейроны, пов'язані з органами руху, і іншими эффекторами.

В роботу концептуальної рефлекторної дуги включений механізм зворотний зв'язок, який спрощення малюнка на блок-схеме не представлений. Через механізм зворотний зв'язок регулюється збуджуваність рецепторів, эффекторов та тіла нейронів. Виділення основних елементів концептуальної дуги, пише Є. М. Соколов, стало. результатом узагальнення даних про нейронних механізмах рефлексів у тварин, що стоять різними щаблях еволюційної лестницы.

73. Стадії та рівні психічного відображення у тварин за о.М.Лентьєвим та Фабрі.

Одну з гіпотез, що стосується стадій і рівнів розвитку психічного віддзеркалення, починаючи від простих тварин і кінчаючи людиною, запропонував А.Н. Леонтьєв в праці "Проблеми розвитку психіки". Пізніше вона була допрацьована і уточнена К.Е. Фабрі на основі новітніх зоопсихологических даних, тому тепер її правильніше називати концепцією Леонтьєва - Фабрі.

Уся історія розвитку психіки і поведінки тварин, згідно цієї концепції, ділиться на ряд стадій і рівнів.

А.Н. Леонтьєв виділяє в еволюційному розвитку психіки три стадії:

1) стадію елементарної сенсорної психіки;

2) стадію перцептивної психіки;

3) стадію інтелекту.

К.Э. Фабрі зберігає лише перші дві стадії, розчиняючи стадію інтелекту у стадії перцептивної психіки унаслідок трудності розподілу "інтелектуальних" і "неінтелектуальних" форм поведінки вищих ссавців. Потім К.Э. Фабрі вводить розподіл кожної стадії принаймні на два рівні: вищий і нижчий .

На двох перших стадіях поведінка тварин виражена природженими формами. Кожна із стадій характеризується певним поєднанням рухової активності і форм психічного віддзеркалення, причому в процесі еволюційного розвитку те і інше взаємодіє один з одним. Вдосконалення рухів веде до поліпшення пристосовної діяльності організму. Ця діяльність, у свою чергу, сприяє поліпшенню нервової системи, розширенню її можливостей, створює умови для розвитку нових видів діяльності і форм віддзеркалення. Те і інше опосредствуется вдосконаленням психіки.

94