Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна психологія_іспит.docx
Скачиваний:
879
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
482.56 Кб
Скачать

11. Поняття про свідоме і несвідоме.

Бути свідомим — насамперед чисто описовий термін, що спирається на саме безпосереднє і надійне сприйняття. Досвід показує, що психічний елемент, наприклад представлення, звичайно не буває довгостроково свідомим. Характерним є те, що стан

свідомості швидко проходить; представлення в даний момент свідоме, у наступне мить перестає бути таким, однак може знову стати свідомим при відомих, легко досяжних умовах. Яким воно було в проміжний момент ми знаємо; можна сказати, що воно було схованим, припускаючи під цим те, що воно в будь-який момент здатно було стати свідомим. Якщо ми скажемо, що воно було несвідомим, то ми також дамо правильний опис. Це несвідоме в такому випадку збігається з поняттям приховано потенційно свідомим.

Свідо́мість — це вища форма відображення дійсності, властива людям та деяким іншим живим істотам і пов'язана з їх психікою, абстрактним мисленням, світоглядом, самосвідомістю, самоконтролем своєї поведінки і діяльності та передбачування результатів останньої. Свідомість людини — складне і багатогранне явище. З погляду психології свідомість можна розглядати як форму психіки. Стосовно буття свідомість демонструє свою пізнавальну функцію, що полягає в побудові певного образу світу, який несе в собі ступінь освоєння людиною буття.

Свідомість не є єдиним рівнем, на якому представлені психічні процеси, властивості і стани людини, далеко не все, що сприймається і управляє поведінкою людини, актуально усвідомлюється ім. Крім свідомості, у людини є і несвідоме. Це - ті явища, процеси, властивості і стани, які за своєю дією на поведінку схожі на усвідомлювані психічні, але актуально людиною не рефлексує, тобто не усвідомлюються. Їх за традицією, пов'язаної з свідомими процесами, також називають психічними.

Несвідоме — дія природжених інстинктивних потягів у психічному житті людини, що в свою чергу ще й біологічно детермінуються, забуваючи при цьому про соціальні та природні чинники в детермінації людської життєдіяльності. В психології несвідоме звичайно протиставляється свідомому, однак у рамках психоаналізу несвідоме і свідоме розглядається як поняття різного рівня: не все, що не відноситься до несвідомого - усвідомлюється.

Несвідоме початок так чи інакше представлена ​​практично у всіх психічних процесах, властивостях і станах людини. Є несвідомі відчуття, до яких належать відчуття рівноваги, проприоцептивні (м'язові) відчуття. Є неусвідомлювані зорові і слухові відчуття, які викликають мимовільні рефлексивні реакції в зорової та слухової центральних системах.

Неусвідомлювані образи сприйняття є і виявляються у феноменах, пов'язаних з впізнавання раніше баченого, в почутті знакомости, яке іноді виникає у людини при сприйнятті будь-якого об'єкта, предмета, ситуації.

Несвідома пам'ять - це та пам'ять, яка пов'язана з довготривалою і генетичною пам'яттю. Це та пам'ять, яка управляє мисленням, уявою, увагою, визначаючи зміст думок людини в даний момент часу, його образи, об'єкти, на які спрямована увага. Несвідоме мислення особливо виразно виступає в процесі вирішення людиною творчих завдань, а несвідома мова - це внутрішня мова.

Є й несвідома мотивація, що впливає на спрямованість і характер вчинків, багато іншого, не усвідомлюване людиною в психічних процесах, властивостях і станах. Але головний інтерес для психології представляють так звані особистісні прояви несвідомого, в яких, крім бажання, свідомості і волі людини, він проявляється у своїх найбільш глибоких рисах. Великий внесок у розробку проблематики особистісного несвідомого вніс З. Фрейд.

Несвідоме в особистості людини - це ті якості, інтереси, потреби і т.п., які людина не усвідомлює у себе, але які йому властиві й виявляються в різноманітних мимовільних реакціях, діях, психічних явищах. Одна з груп помилкові дії: обмовки, описки, помилки при написанні чи слуханні слів. У основі другої групи групи свідомих явищ лежить мимовільне забування імен, обіцянок, намірів, предметів, подій та іншого, що прямо або побічно пов'язане для людини з неприємними переживаннями Третя група несвідомих явищ особистісного характеру належить до розряду уявлень і пов'язана із сприйняттям, пам'яттю та уявою : сновидіння, мрії, мрії.

Застереження представляють собою несвідомо детерміновані артикуляційні мовні дії, пов'язані зі спотворенням звуковий основи і сенсу вимовних слів. Такі викривлення, особливо їх смисловий характер, невипадкові З. Фрейд стверджував, що в них проявляються приховані від свідомості особистості мотиви, думки, переживання. Застереження виникають із зіткнення несвідомих намірів людини, інших його спонукань із свідомо поставленою метою поведінки, яка знаходиться в протиріччі з прихованим мотивом. Коли підсвідоме перемагає свідоме, то виникає застереження. Такий психологічний механізм, що лежить в основі всіх помилкових дій: вони «виникають завдяки взаємодії, а краще сказати, протидії двох різних намірів».

Забування імен являє собою інший приклад несвідомого. Воно пов'язане з якимись неприємними відчуттями забуває по відношенню до людини, яка носить забуте ім'я, або до подій, асоційованим з цим ім'ям. Таке забування зазвичай відбувається проти волі мовця, і дана ситуація характерна для більшості випадків забування імен.

Особливу категорію несвідомого складають сновидіння. Зміст сновидінь, за Фрейдом, пов'язане з несвідомими бажаннями, почуттями, намірами людини, його незадоволеними або не цілком задоволеними важливими життєвими потребами.

Несвідомі явища разом з передсвідомим керують поведінкою, хоча функціональна роль їх різна. Свідомість управляє найскладнішими формами поведінки, які вимагають постійної уваги і свідомого контролю, і включається в дію в наступних випадках: (а) коли перед людиною виникають несподівані, інтелектуально складні проблеми, не мають очевидного рішення, (б) коли людині потрібно подолати фізичне або психологічне опір на шляху руху думки або тілесного органу, (в) коли необхідно усвідомити і знайти вихід з будь-якої конфліктної ситуації, яка сама собою вирішитися без вольового рішення не може, (г) коли людина несподівано опиняється в ситуації, що містить в собі потенційну загрозу для нього в разі неприйняття негайних дій.

Подібного роду ситуації виникають перед людьми практично безперервно, тому свідомість як вищий рівень психічної регуляції поведінки постійно присутній і функціонує. Поряд з ним багато поведінкові акти здійснюються на рівні перед-і несвідомої регуляції, так що в реальній дійсності одночасно в управлінні поведінки беруть участь багато різні рівні його психічної регуляції.

Разом з тим слід визнати, що у світлі наявних наукових даних питання про відносини між свідомими та іншими рівнями психічної регуляції поведінки, зокрема несвідомим, залишається складним і не вирішується цілком однозначно. Основною причиною цього є той факт, що існують різні типи несвідомих психічних явищ які по-різному співвідносяться зі свідомістю. Є несвідомі психічні явища, що знаходяться в області передсвідомості, тобто представляють собою факти, пов'язані з більш низьким рівнем психічної регуляції поведінки, ніж свідомість. Такі несвідомі відчуття, сприйняття, пам'ять мислення, установки.

Інші несвідомі явища являють собою такі, які раніше усвідомлювалися людиною, але з часом пішли в сферу несвідомого. До них відносяться, наприклад, рухові вміння і навички, які на початку свого формування представляли собою свідомо контрольовані дії (ходьба, мова, вміння писати, користуватися різними інструментами).

Третій тип несвідомих явищ - ті, про які говорить З. Фрейд у наведених вище думках, що стосуються особистісного несвідомого. Це - бажання, думки, наміри, потреби, витіснені зі сфери людської свідомості під впливом цензури.

Кожен з типів несвідомих явищ по-різному пов'язаний з поведінкою людини і його свідомої регуляцією.