Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03-10-2014_00-34-05 / Навч.посбник - нтелектуальна власнсть (Стороженко).docx
Скачиваний:
216
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

3.3. Правовий статус натентних повірених в Україні

Фахівці у сфері охорони інтелектуальної власності, які надають фізичним та юридичним особам допомогу і послуги, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власно­сті, представляють інтереси зазначених осіб у Державній службі інтелектуальної власності, судових органах, кредит­них установах, у відносинах з іншими фізичними та юридич­ними особами, називаються патентними повіреними.

Правовий статус патентних повірених урегульовано Положенням про представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10 серпня 1994 р. № 545 (зі змінами і доповненнями).

Представники з питань інтелектуальної власності на сорти рослин провадять свою діяльність відповідно до Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» та Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 р. № 1183.

Патентним повіреним може бути громадянин України, який постійно проживає в Україні, і має повну вищу освіту в сфері охорони інтелектуальної власності і має не менш як п'ятирічний досвід практичної роботи у сфері охорони інтелектуальної власності.

Для набуття статусу патентного повіреного особа повин­на скласти кваліфікаційний екзамен, пройти атестацію й одержати свідоцтво на право займатися діяльністю патент­ного повіреного.

Працівники Державної служби інтелектуальної власності та установ, що належать до сфери її управління, не можуть бути патентними повіреними.

Патентний повірений має особисту печатку із зазначен­ням свого прізвища та реєстраційного номера, а також роз­рахунковий та інші рахунки в установах банків на території України.

Атестацію осіб, які мають намір отримати статус патент­них повірених, здійснює атестаційна комісія Державної служ­би інтелектуальної власності. Атестація передбачає складання кваліфікаційних екзаменів та співбесіду з кандидатами у патентні повірені за зазначеною ним спеціалізацією.

Скарги кандидатів у патентні повірені на рішення атестаційної комісії переглядаються атестаційною комісією Державної служби інтелектуальної власності. Рішення апеля­ційної комісії може бути оскаржено Головою Державної служби інтелектуальної власності, рішення якого є остаточним.

Право займатися діяльністю патентного повіреного виникає з дати внесення патентного повіреного до Державного реєстру, який ведеться Державною службою інтелектуальної власності. Особи, не зареєстровані в Державному реєстрі, не можуть іменувати себе патентними повіреними.

Тому після проходження атестації кандидат у патенті повірені не пізніш, як за один рік з дати прийняття відповід­ного рішення атестаційною комісією, подає до Державної служби інтелектуальної власності заяву про її реєстрацію у Державному реєстрі патентних повірених та про видачу свідоцтва представника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного).

Відомості про патентних повірених, внесених до Держав­ного реєстру, Державною службою інтелектуальної власності публікуються в офіційному бюлетені «Промислова власність».

Публікації відомостей про патентних повірених, які працюють за наймом, здійснюють їх роботодавці.

Патентні повірені можуть мати спеціалізацію за одним або кількома такими напрямами:

  • винаходи і корисні моделі;

  • промислові зразки;

  • торговельні марки (знаки для товарів і послуг);

  • компонування (топографії) інтегральних мікросхем;

  • географічні зазначення (зазначення походження товарів);

  • юридичні послуги.

Порядок атестації представників у справах інтелектуаль­ної власності (патентних повірених) затверджений наказом Міністерства освіти і науки України від 25 липня 2006 р. № 556.

Патентний повірений діє за дорученням особи, яку він представляє. Це доручення засвідчується договором, довіре­ністю або іншим документом, що підтверджує його повнова­ження відповідно до законодавства, зазначенням його прізви­ща та реєстраційного номера в заявці на видачу охоронного документа на об'єкт промислової власності. У межах дору­чення особи, яку він представляє, патентний повірений має право виконувати всі пов'язані з цим дії у відносинах з Укрпатентом та установами, що належать до сфери його управління, а також судовими органами, кредитними устано­вами, іншими фізичними та юридичними особами:

  • підписувати заяви, клопотання, описи, формули винаходів;

  • подавати та одержувати матеріали, що стосуються охорон­них документів;

  • виконувати платіжні операції;

  • вносити зміни до опису винаходів і креслень;

  • відкликати заявки на видачу охоронних документів на об'єкти промислової власності;

  • подавати доповнення, заперечення, скарги;

  • вживати заходів для підтримання чинності охоронних документів;

  • проводити науково-дослідні роботи, частиною яких є патентні дослідження;

  • представляти інтереси власників прав на об'єкти інтелек­туальної власності в державних і судових органах.

Патентний повірений зобов'язаний зберігати в таємниці відомості, одержані ним під час здійснення своїх професій­них обов'язків, зокрема суть порушених особою, яку він представляє, питань, зміст консультацій, порад, роз'яснень тощо. Патентний повірений повинен відмовитися від надання своїх послуг або припинити їх надання, якщо вони можуть бути використані у справі, в якій він уже представляв або консультував іншу особу з протилежними інтересами і конфлікт не був вирішений.

Патентний повірений може працювати за наймом або надавати послуги у сфері охорони інтелектуальної власності у індивідуальному порядку. Для надання своїх послуг в інди­відуальному порядку патентний повірений - фізична особа повинен також зареєструватися як суб'єкт підприємницької діяльності - фізична особа в органах державної реєстрації за місцем проживання з дотриманням вимог Положення про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 1998 р. № 740.

За порушення вимог законодавства України у сфері охо­рони прав на об'єкти інтелектуальної власності і Положення рішенням Державної служби інтелектуальної власності до патентного повіреного можуть бути застосовані такі заходи:

  • попередження;

  • зупинення дії свідоцтва представника у справах інтелек­туальної власності (патентного повіреного) про право займатися діяльністю патентного повіреного на період до одного року;

  • скасування свідоцтва у разі систематичного або грубого порушення патентним повіреним вимог актів законодав­ства України про охорону прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Крім того, свідоцтво може бути скасовано за наявності:

  • клопотання патентного повіреного;

  • втрат патентним повіреним громадянства України;

  • виїзду патентного повіреного на постійне місце прожи­вання за межі України;

  • засудження патентного повіреного за вчинення злочину (після набрання вироком чинності);

  • обмежень судом дієздатності або визнання патентного повіреного недієздатним.