Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oporny_konspekt_StP_2012.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

3. Характеристика в динаміці виконання плану випуску продукції (надання послуг) за обсягом

Для оцінки виконання бізнес (прогноз) – плану за обсягом продукції та виконаної роботи (наданих послуг) комунальних підприємств використовуються наступні відносні величини: коефіцієнти планового завдання, виконання плану і динаміки. Слід зазначити, що між цими коефіцієнтами існує така взаємозалежність: останній коефіцієнт являє собою добуток перших двох.

При статистичному вивченні динаміки обсягу продукції, виконаних робіт (наданих послуг) по місту в цілому або групі комунальних підприємств за який-небудь період використовується формула індексу фізичного обсягу продукції (послуг).

В умовах ринкової економіки перед будь-яким підприємством стоїть завдання виготовлення і пропонування на ринку конкурентоспроможного продукту в обсязі, що відповідає потребам споживачів. Тому, в процесі аналізу виконання завдання з виробництва, особливу увагу слід приділи відповідності фактичного випуску окремих видів продукції до встановле­ного планом.

Невиконання плану за асортиментом продукції може призвести до по отримання підприємством очікуваного розміру прибутку.

Перевиконання завдання за окремими видами продукції має також і негативні наслідки: надвиробництво призводить до затоварення, збі­льшення залишків готової продукції, а звідси - зниження оборотності оборотних засобів. Тому відповідність номенклатури продукції, що виробляється в заданому асортименті, має велике значення при формуванні фінансових результатів господарської діяльності будь-якого підприємства.

При моделюванні цього показника слід керуватися принципом: як­що завдання з виробництва продукції можна виконати чи перевикона­ти, то завдання з номенклатури можна лише виконати.

Тому в основу розрахунку коефіцієнта виконання завдання з асортименту покладено метод заліку, суть якого зводиться до того, що величина фактичного обсягу продукції порівнюється з плановим обсягом.

До того ж, при невиконанні завдання з будь-якого виробу в залік за ним бе­реться вартість фактичного обсягу, а за виробами, завдання щодо яких виконано чи перевиконано, - вартість планового завдання . Тобто показник виконання завдання за асортиментом(Іа) визначається за формулою:

Для забезпечення більш повного задоволення потреб населення у продукції, необхідно, щоб підприємство виконало план не лише по загальному обсягу продукції, але й по асортименту (номенклатурі). 

Особливо важливе значення має для підприємства виконання контрактів на поставку товарів для державних потреб. Це гарантує підприємству збут продукції, своєчасну її оплату, пільгу по податкам і т.п.

Номенклатура – це план випуску виробів у натуральних одиницях.

Асортимент – перелік найменувань продукції із зазначенням її обсягу випуску по кожному виду чи обсяг, встановлений планом, або це сукупність виробів, що випускаються за різними властивостями і в різній кількості. Асортимент може бути повним і груповим.

Якщо план по номенклатурі виконано – то це означає, що підприємство випустило всі назви виробу. План по асортименту вважається виконаним, якщо він виконаний або перевиконаний за всіма без винятку видами продукції. Якщо хоча б по одному виробу план не виконано, то і в цілому план по асортименту не виконано. 

Аналіз виконують шляхом порівняння фактичного і планового випуску продукції по виробу.

Оцінка виконання плану по асортименту може виконуватись:

а) за способом найменшого відсотку (%);

б) за питомою вагою окремих виробів, за якими не виконано план;

в) за середнім відсотком, який розраховується шляхом ділення загального фактичного випуску продукції в межах плану на загальний плановий випуск продукції.

Продукція, виготовлена поза планом або не передбачена планом, не зараховується у виконання плану по асортименту.

Якщо на підприємстві виготовляється продукція, не передбачена планом, то у виконання зараховується продукція лише в межах, тобто фактичний випуск, але не більше плану.

Причини невиконання плану по асортименту наведено на рис. 7.1.

Рис. 7.1 Причини невиконання плану по асортименту

Структура продукції – відношення питомої ваги окремих видів виробів до загального їх випуску (який приймається за 100%).

Виконати план по структурі – означає зберегти у фактичному випуску продукції заплановане співвідношення окремих їх видів.

Зміна структури виробництва впливає на обсяг випуску у вартісній оцінці, матеріалоємність, собівартість продукції, прибуток, рентабельність. Наприклад, якщо збільшується питома вага більш дорогої продукції, то обсяг її виробництва у вартісному вираженні зростає і навпаки.

Причинами невиконання плану по структурі можуть бути:

1) невиконання плану матеріально – технічного забезпечення;

2) виробничі неполадки;

3) прагнення підприємства замінити випуск працемісткої продукції, менш працемісткою, але прибутковою. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]