Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oporny_konspekt_StP_2012.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

4. Система взаємопов’язаних індексів фізичного обсягу продукції (послуг), цін і вартості продукції (послуг)

Динаміка виробництва продукції характеризується індексами фізичного обсягу продукції. Використовуються як індивідуальні (при характеристиці випуску окремих видів продукції), так і загальні індекси.

Для окремих підприємств індивідуальні індекси мають вигляд:

,

де - виробництво даного виду продукції у натуральному виразі, відповідно, у звітному і базовому періодах.

Загальний індекс фізичного обсягу продукції:

де - фіксована оптова ціна підприємства за одиницю певного виду продукції.

Індекс фізичного обсягу продукції можна також визначити, виходячи з системи взаємопов'язаних індексів, зокрема індексу вартості продукції:

,

індексу цін на цю продукцію

Ір=.

Якщо поділити перший індекс на другий, одержимо індекс фізичного обсягу:

;

Питання для самоконтролю:

  1. Що означає поняття продукція?

  2. Основні ознаки продукції?

  3. Форми продукції підприємств міського господарства.

  4. Як підрозділяється продукція за ступенем готовності?

  5. Вартісні показники продукції?

  6. За якою формулою розраховується індекс фізичного обсягу продукції (послуг)?

Лекція 7.2

Статистика ритмічності виробництва та якості продукції

Питання:

1. Статистичне вивчення ритмічності (рівномірності) виробництва продукції (надання послуг).

2. Статистичне вивчення якості продукції (послуг).

Мета: ознайомлення з методикою статистичного дослідження ритмічності виробництва продукції, а також якості виробленої продукції.

1. Статистичне вивчення ритмічності (рівномірності) виробництва продукції (надання послуг)

Однією з умов успішної роботи будь-якого підприємства є ритмічний випуск продукції (надання послуг). Аритмія призводить до простою устаткування і робітників, наднормованих робіт, штурмовщіни, що, в свою чергу приводить до додаткових витрат, підвищеного зносу основних виробничих фондів, інших негативних явищ.

Ритмічна робота є основною умовою своєчасного випуску і реалізації продукції. Неритмічність погіршує всі економічні показники: знижується якість продукції; збільшуються обсяг незавершеного виробництва і понадпланові залишки готової продукції на складах, сповільнюється оборотність капіталу; не виконуються постачання по договорах; несвоєчасно надходить виручка, перевитрачається фонд заробітної плати. Все це приводить до підвищення собівартості продукції, зменшення суми прибутку, погіршення фінансового стану підприємства.

При вивченні цього питання слід мати на увазі, що з погляду виробництва оптимальними вважають умови, коли підприємству встановлено рівномірний ритм виробництва продукції, тобто однаковий випуск продукції за рівні відрізки часу. Однак встановлений підприємству ритм роботи може бути і нерівномірним. Це має місце тоді, коли випуск продукції здійснюється відповідно до встановленого завдання на кожний окремий відрізок часу, що є характерним для більшості підприємств житлово-комунального господарства. Ці підприємства повинні надавати послуги конкретним споживачам у встановлені терміни в кількості, що диктується потребами міського населення у періоди найбільшого й найменшого попиту. При цьому треба мати на увазі ще й існуючі сезонні коливання цього попиту в розрізі окремих відрізків часу. Враховуючи це, комунальні підприємства складають добові графіки надання послуг (графіки подачі води споживачам, розклади руху міського транспорту та ін.).

Для статистичної оцінки ритмічності роботи підприємства можна використовувати різні показники, в тому числі коефіцієнт варіації, середнє лінійне або квадратичне відхилення та ін. Найбільш поширеним показником є коефіцієнт ритмічності, величину якого визначають методом заліку. В залік ритмічності роботи підприємства включають фактичний випуск продукції на рівні, не вищому від планового. Це означає, що для розрахунку коефіцієнта ритмічності приймається менше з двох значень – планового і фактичного обсягу продукції (послуг) за ті періоди, на які доводилося завдання. За періоди, де план не був виконаний, беруть абсолютні значення фактичного виконання завдання, а за ті періоди, коли план був перевиконаний, беруть виконання плану на рівні 100%.

Коефіцієнт ритмічності визначають як відношення прийнятого в залік ритмічної роботи випуску продукції до планового за звітний період. З метою вивчення динаміки ритмічності виробничого процесу розрахований коефіцієнт ритмічності за звітний період зіставляють з аналогічними показниками минулих періодів, інших підприємств тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]