Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держ. і права. До модуля.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
381.44 Кб
Скачать

Функції держави

1. Функції держави: поняття і ознаки

Теорія держави і права для з`ясування і прогнозування діяльного боку держави використовує поняття функції держави – характеристики власне того, що і як держава "вчиняє". У нашій науці поняття "функції" означає напрямок, предмет діяльності того чи іншого політико-правового інституту, зміст цієї діяльності, її забезпечення. Саме в цьому смислі мова йде про функцію держави, уряду, міністерства, інших державних органів.

Для чого використовується це поняття? Справа в тому, що функціональний підхід дозволяє глибше вивчати тривалий історичний процес виникнення, розвитку, зміни, руйнації, виникнення держав різних типів, видів, форм у різних народів. З еволюцією держави змінюється й характер її діяльності, з`являються нові напрямки цієї діяльності, виникають нові структури держави, інші засоби і способи, котрі забезпечують функції держави.

В юридичній літературі можна нарахувати до двох десятків визначень функцій держави. Найбільш поширеним є розуміння функцій державияк сукупності основних напрямків діяльності держави, в яких виражаються її сутність, соціальне призначення, а також цілі і завдання держави щодо управління суспільством. Кожна окрема функція, з цього випливає, - це необхідний, однорідний, постійний напрямок (бік) діяльності держави, обумовлений об`єктивними потребами суспільного розвитку з точки зору внутрішніх і зовнішніх завдань.

Крім того, кожна функція держави має свій об`єкт впливу і свій зміст. Об`єкт – це певна сфера суспільних відносин, на яку спрямовано вплив держави. Зміст функцій показує, що робить держава, які управлінські дії у даній сфері вона вчиняє.

2. Класифікація функцій держави

У загальнотеоретичній юридичній науці виділяють чимало підстав (критеріїв) розподілу функцій держави на певні види.

1. З огляду на тривалість їх існуваннявони поділяються на постійні, які властиві державі на всіх етапах її розвитку, і тимчасові.

2. За територіальним масштабом, в межах якого вони здійснюються, функції у федеративній державі, до прикладу, поділяються на функції федерації загалом і функції суб`єктів федерації.

3. Залежно від належності функцій до того чи іншого ти­пу державинемало вчених-теоретиків (наприклад, М.Марченко) дотепер виділяють функції експлу­ататорських держав, функції держави демократичного типу і функції, що випливають із природи будь-якого суспільства.

4. За соціальною значимістюфункції держави поділяються на основні та похідні. До основних функцій належать такі, які забезпечують об`єктивні передумови людського існування, в тому числі:

- природні умови, забезпечення життя, здоров`я людини і нормального середовища його проживання;

- загальна свобода, доступ до культурних цінностей, освіти, свобода творчості;

- економічні умови (приватна власність, свобода вибору заняття тощо);

- політичні умови (доступ до управління справами суспільства).

Похідні функції виступають складовими елементами основних функцій держави. Наприклад, у складі такої основної функції як соціальна функція можна виділити такі похідні, як пенсійне забезпечення, підтримка материнства і дитинства, розвиток охорони здоров`я, освіти, культури тощо.

5. За сферою діяльностіосновні функції держави поділяються на внутрішні і зовнішні. Така класифікація є найбільш поширеною в юридичній літературі. Внутрішні функції спрямовані на вирішення внутрішніх завдань, які стоять перед суспільством і державою, характеризують взаємодію останніх. Свого часу в теорії соціалістичної держави виділяли, наприклад, такі основні внутрішні функції як господарсько-організаційна, культурно-виховна, регулювання міри праці та міри споживання, охорона соціалістичного правопорядку, соціалістичної власності, прав і свобод громадян, природи, а також функція надання соціальних послуг. До внутрішніх функцій сучасної держави належать:

а) економічна функція, котра проявляється у втручанні держави в економічне життя з допомогою різноманітних способів і засобів;

б) соціальна функція, що має призначення вирівнювання соціального становища людей шляхом допомоги бідним, розвиток і впровадження соціальних програм (охорони здоров`я, освіти, культури тощо);

в) правоохоронна функція – спрямована на забезпечення законності й правопорядку в суспільстві;

г) екологічна функція, котра має метою підтримання сприятливого для людини навколишнього середовища;

д) функція фінансового контролю, спрямована на облік доходів, інших результатів господарської діяльності, стягнення податків та інших обов`язкових платежів для формування доходної частини державного бюджету, а також контроль за використанням коштів державного бюджету.

До зовнішніх функцій традиційно відносять оборону країни, підтримання системи колективної безпеки, взаємовигідне економічне співробітництво, участь у спільних заходах щодо вирішення глобальних проблем людства.