Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держ. і права. До модуля.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
381.44 Кб
Скачать

Поняття та види юридичної відповідальності.

Юридична відповідальність є одним із видів соціальної відповідальності. Остання полягає в зовнішньому впливі з боку суспільства, держави, інших осіб на суб`єкта, котрий несе цю відповідальність за що-небудь уже вчинене.

В юридичній літературі поняття юридичної відпові­дальності визначається по-різному. Одні автори вказують, що юридична відповідальність є обов`язком особи переносити певні передбачені законом обмеження державно-владного характеру за вчинене правопорушення. Інші акцентують увагу на тому, що юридична відповідальність проявляється в специфічних право­відносинах між державою і особою, котра вчинила правопорушення. Зміст цих правовідносин полягає в накладенні з боку держави заходів примусу до правопорушника в межах і порядку, передбачених законом.

Очевидно, що в умовах правової держави з її принципом взаємної відповідальності між особою і держави, юридична відповідальність не може бути настільки односторонньою.

По-перше, за вчинене правопорушення несе відповідальність не лише особа перед державою. За порушення закріплених законом прав людини держава повинна нести відповідальність перед конкретною особою і міра цієї відповідальності також має визначатися санкцією правової норми. У демократичних державах такий стан речей виступає аксіомою. В Україні та інших посткомуністичних країнах двохсторонній характер юридичної відповідальності сприймається нелегко. Але перші кроки в цьому напрямку вже є - згадайте закони про реабілітацію жертв політичних репресій, про відшкодування шкоди, завданої1 громадянам незаконними діями правоохоронних органів.

По-друге, право накладати на правопорушника заходи заходи обмеження, підкреслимо, належить не державі загалом, а виключно уповноваженій законом інституції: державній (наприклад, суду) або недержавній - органу місцевого самоврядування чи власнику приватного підприємства. Від цього юридична відповідальність не стає "менш юридичною".

Врахувавши наведене, виходимо на принципово нове розуміння поняття юридичної відповідальності.

Отже, юридична відповідальність- це застосування до правопорушника заходів впливу, передбачених санкцією правової норми, які полягають в обмеженнях особистого, організаційного чи майнового характеру. Єдиною законною підставою для настання юридичної відповідальності є наявність у діянні суб`єкта складу правопорушення.

Найбільш поширеним у науковій літературі є її класифікація на підставі належності до правової галузі й, одночасно, виду правопорушення, з яким вона пов`язана. У такому ракурсі виділяють чотиривидиюридичної відповідальності:кримінальна, адміністративна, цивільна й дисциплінарна.

Кримінальна відповідальністьє найбільш жорстким видом відповідальності. Вона настає за вчинення злочину - передбаченого кримінальним законом суспільно небез­печного винного діяння. Виключний перелік злочинів в Україні міститься в Основній частині Кримінального кодексу. Порядок притягнення до кримінальної відповідальності встановлюється Кримінально-процесу­альним кодексом. Право визнати особу винного у вчиненні злочину належить лише суду, котрий робить це винесенням вироку, що вступає в законну силу. Серед кримінальних покарань в Україні, поряд з позбавленням волі, виправними роботами без позбавлення волі, штрафом, позбавленням права займати певні посади, залишається смертна кара. Хоча, нагадаємо, вступивши до Ради Європи в 1995 році, Україна взяла на себе зобов`язання відмовитися від неї.

Адміністративна відповідальністьнастає за вчинення адміністративних проступків, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення. В нашій країні адміністративним проступком визначається протиправне винне діяння, яке посягає на державний або громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яке законодавством передбачено адміністративну відповідальність. Право призна­чати адміністративні стягнення, крім суду, мають і інші компетентні органи: органи внутрішніх справ, митні органи, адміністративні комісії, виконавчі комітети місцевих рад. В Україні законом передбачені такі види адміністративних стягнень як попередження, штраф, позбавлення спеціального права, оплатне вилучення предмета, адміністративний арешт, виправні роботи.

Цивільна відповідальність- це відповідальність, яка настає за невиконання або неналежне виконання зобов`язань за договором або завдання шкоди в позадоговірних відносинах. Вона має місце у сфері майнових і особистих немайнових відносин. Головний її принцип - повне відшкодування завданої шкоди, - інколи доповнюється й штрафними санкціями.

Дисциплінарна відповідальністьнастає за вчинення дисциплінарних проступків. Накладає заходи дисциплі­нарного стягнення адміністрація підприємства, установи, організації. Перед цим у порушника трудової дисципліни витребується письмове пояснення. Кодекс законів про працю України встановлює два види дисциплінарних стягнень: догану і звільнення з роботи. Дисциплінарна відповідальність військовослужбовців, суддів, прокурорів, адвокатів та деяких інших категорій має свою особливість.