Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинговий менеджмент Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Передмова

Будь-яке підприємство в процесі свого функціонування стикається не тільки з виробництвом продукції, але й з процесами її розробки та просування на ринку. Питань розробки продукції, яка знайде свого споживача, методів сегментування ринків, питань просування продукції, розробки комплексних маркетингових програм і торкається маркетинговий менеджмент, як дисципліна і методологія впливу на ринок.

Метою створення посібника з дисципліни «Маркетинговий менеджмент» є розкриття основних положень курсу, надання студентам допоміжного інструменту у вивченні дисципліни; формування навчального комплексу, який розкриває зміст дисципліни, надає рекомендації щодо оволодіння курсом, надає матеріал для опрацювання теоретичних та практичних основ курсу під час практичних занять, а також методику самостійного опрацювання положень дисципліни.

Вивчення дисципліни «Маркетинговий менеджмент» передбачено навчальним планом підготовки магістрів у галузі знань 0305 - Економіка та підприємництво за спеціальністю 8.03050401 - Економіка підприємства.

Маркетинговий менеджмент являє собою управлінський засіб, який ставить за мету розробку та реалізацію маркетингових планів. Новітні маркетингові концепції вимагають від підприємств нових підходів у діяльності. В сучасних економічних умовах необхідне врахування особливостей ринків B2C та B2B, брендингу, маркетингових досліджень. Дані питання і є ключовими в процесі опанування знань з даної дисципліни.

Навчально-методичний посібник включає наступні блоки: програму дисципліни, методичні рекомендації до самостійної роботи, методичні рекомендації до практичних та семінарських занять, індивідуальні завдання та рекомендації щодо їх виконання, перелік необхідної для вивчення предмету літератури.

Посібник може бути використаний студентами та викладачами під час проведення занять з даної дисципліни.

1. Програма навчальної дисципліни

Програма вивчення варіативної навчальної дисципліни «Маркетинговий менеджмент» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра галузі знань 0305 - Економіка та підприємництво спеціальності 8.03050401 - Економіка підприємства.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є управління маркетинговою діяльністю та розробка маркетингового плану підприємства.

Міждисциплінарні зв’язки: вивчення дисципліни базується на знаннях, отриманих студентами в ході вивчення таких дисциплін, як менеджмент, маркетинг, стратегія підприємства, обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків, корпоративна соціальна відповідальність, бізнес-планування та ін.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

Змістовий модуль 1. Концепція побудови системи маркетингового менеджменту на підприємстві.

Змістовий модуль 2. Обґрунтування стратегічних передумов здійснення ефективного маркетингового менеджменту на підприємстві.

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Маркетинговий менеджмент» є формування знань про особливості управління маркетингом на підприємствах в умовах орієнтації на потреби та вимоги покупців, систему побудови та управління маркетинговою діяльністю підприємств та організацій.

1.2. Основними завданнями вивчення дисципліни «Маркетинговий менеджмент» є вивчення сутності, змісту і принципів побудови ефективної маркетингової діяльності підприємств; застосування сучасних концепцій побудови та управління маркетинговою діяльністю підприємств; аналіз ефективності маркетингової діяльності; набуття навичок та формування вмінь здійснювати стратегічне планування на основі сучасної маркетингової концепції.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні володіти наступними компетенціями:

Інструментальними: здатність отримувати з різних джерел та аналізувати, систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу навчальної дисципліни; здатність ефективно організовувати свій час при вивченні програмного матеріалу дисципліни.

Міжособистісними: здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації; здатність працювати та знаходити рішення проблем у команді; здатність застосовувати отримані знання для забезпечення ефективного управління трудовими колективами; здатність формувати та дотримуватися корпоративних цінностей.

Системними: здатність застосовувати отримані знання щодо маркетингового менеджменту в професійній діяльності.

Спеціальними: здатність застосовувати теоретичні знання щодо змісту та напрямків здійснення маркетингового менеджменту в реальних економічних умовах; здатність проводити розрахунки ефективності маркетингових рішень; здатність отримувати, систематизувати, узагальнювати та аналізувати маркетингову інформацію для прийняття дієвих управлінських рішень; здатність до самостійної розробки стратегії управління маркетингом; здатність обґрунтування оперативних рішень в сфері маркетингу; здатність опрацьовувати маркетинговий план діяльності підприємства.