Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК, УП, ЕП 12 / Історія економіки та економічної думки Ден. 2012 .doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Як висвітлюється проблема вартості в працях Ж.Б. Сея?

  2. У чому полягають особливості розвитку політичної економії США?

  3. Назвіть основні положення, які вніс Г.Ч. Кері в розвиток політичної економії США.

  4. Основні праці Т.Мальтуса, їх зміст.

  5. Покажіть особливості розвитку ринкових відносин в працях Дж. С. Мілля.

Бібліографічний список до теми

1, 2, 3, 4, 5, 18, 21, 26

Тема 7. Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період

монополістичної конкуренції (друга половина XIX – початок XX ст.)

Мета: закріпити, поглибити, розширити та систематизувати знання студентів з питань ринкового господарства країн Європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (друга половина XIX – початок XX ст.).

План вивчення теми

1. Розвиток В.І. Леніним марксистської політичної економії.

2. Математична школа. Теоретичні моделі Л.Вальраса,В.Парето.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При розгляді першого питання необхідно відмітити, що основні праці В.І. Леніна сповнені намагання абсолютизувати марксистську доктрину. Проте найвагомішим його внеском в економічну теорію радянські економісти вважали його ідеї, викладені в творі «Імперіалізм, як вища стадія капіталізму». У ній, крім застосування марксистської методології аналізу до нових реалій розвитку капіталістичного світу, зроблено спробу дослідити економічні закономірності й наслідки та економічне підґрунтя глобальних трансформацій.

Уявлення про розвиток В.І. Леніним економічних та класових постулатів марксистської доктрини дають твори «Держава і революція», «Доповідь на захист резолюції про поточний момент», які свідчать про крайній радикалізм та ортодоксальність ленінських підходів до формування доктрини майбутнього соціалістичного суспільства.

Розпочати вивчення другого питання доцільно з формування загального уявлення про передумови виникнення, сутнісну характеристику і значення математичного напряму в економічній теорії. Для цього передовсім треба згадати історичні умови розвитку країн Західної Європи, які спричинили виникнення і формування в цілісну концепцію окремих розроблень економістів - математиків.

Основними передумовами все активнішого впровадження математичних методів у економічні дослідження були:

  • перетворення капіталізму на розвинену господарську систему з високим рівнем взаємопов’язання та однорідності всіх її частин і елементів;

  • значні досягнення в галузі математики і можливість їх застосування до аналізу економічних процесів.

Л.Вальрас автор твору «Елементи чистої політичної економії». Його заслуга полягає у створенні замкненої математичної моделі загальної економічної рівноваги. Рівновагу Вальрас характеризував як стан, за якого: по-перше, ефективний попит і пропозиція продуктивних послуг будуть однаковими; по – друге, існуватиме постійна стійка ціна на ринку продукції; по – трете, продажна ціна продукції дорівнюватиме витратам, вираженим у продуктивних послугах. Дві перші умови відносяться до рівноваги обміну, а третя – до рівноваги виробництва. Ці умови рівноваги Вальрас відобразив через чотири взаємопов’язані системи рівнянь.

В. Парето в своєму творі «Курс політичної економії» розглядає питання створення «чистої» економічної теорії, позбавленої понять цінності і корисності. Удосконалюючи теорію загальної економічної рівноваги Вальраса Парето уточнив критерії стійкої рівноваги, сформулював її умови, що отримали назву «оптимуму Парето». Рівновага трактувалася ним як економічний стан, за якого неможливо поліпшити становище будь-якого з учасників обміну, не погіршивши становища когось іншого. Рівновага настає тоді, коли діаметрально протилежні сили, тобто бажання та всі численні перешкоди на шляху до їх задоволення, буде збалансовано.