Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК, УП, ЕП 12 / Історія економіки та економічної думки Ден. 2012 .doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Назвіть найдавніші писемні джерела пам’яток економічної думки цивілізації Стародавнього Сходу.

2. У чому полягає сутність праці радника царя Чандра Гупти І Каутільйо “Артхашастра”?

3. У чому полягають особливості праць вчених Стародавньої Греції: Ксенофонта, Платона, Аристотеля.

4. Особливості праць вчених Стародавнього Риму: Катона, Варрона, Колумелли.

5. Покажіть розвиток західноєвропейських держав раннього середньовіччя та Київської Русі.

Бібліографічний список до теми

1,2,3,4,5,15, 16

Тема 5. Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (XVI – перша половина XVII ст.)

Тема 6. Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина XVII – перша половина XIX ст.)

Мета: закріпити, поглибити, розширити та систематизувати знання студентів з питань формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (ХVІ - перша половина ХVІІ ст.), та розвитку ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина ХVІІ – перша половина ХІХ ст.).

План вивчення тем

1. Економічні теорії Франції та Англії. Ж.Батист Сей, Т.Р. Мальтус., Дж. С. Мілль.

2. Особливості політичної економії в США. Г.Ч. Кері.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При розгляді першого питання слід відзначити, що при вивченні економічних поглядів Ж.Батиста Сея передусім треба звернути увагу на:

  • структурування вченим своєї економічної теорії;

  • розуміння ним процесу виробництва;

  • тлумачення вартості («теорія трьох факторів виробництва);

  • формування теорії та законів ринку;

  • аналіз мотивів поведінки виробника та споживача на ринку;

  • визначення сутності та ролі підприємця у ринкової економіці.

Вивчаючи основні положення теорії Д. Мілля, слід звернути особливу увагу на те, як автор трактує заробітну плату. Він пов’язує її розміри не з вартістю робочої сили, а з її ціною, яка визначається чинниками пропозиції робочої сили. Так само і трактування Міллем прибутку як продукту функціонування капіталу суперечить класичній трудової теорії вартості. Цікавим є ставлення Д.Мілля до такої форми доходу, як рента, яку він вважає паразитичним доходом.

Слід відмітити, що важливе місце в економічній концепції Т.Мальтуса посідає теорія народонаселення. Суть економічної теорії Мальтуса викладено в праці «Принципи політичної економії, розглянуті в контексті їх практичного застосування» Інакше, ніж А.Сміт та Д.Рікардо, він малює картину збалансованого розвитку економіки, знаходить відправну точку економічного розвитку. А це - витрати капіталу на розвиток виробництва (інвестиції), вплив їх інтенсивністі на розподіл, доходи, заощадження та споживання. Важливе значення він надавав проблемі економічної рівноваги. Вчення Мальтуса містить багато цікавих положень (теорія ренти, теорія міжнародної торгівлі, проблеми циклічності економічного розвитку.

При розгляді другого питання слід показати, що особливе місце в політичній економії США займають праці Г.Ч. Кері. Однією з основних проблем у працях Кері («Принципи політичної економії», «Нариси про норму заробітної плати») є проблема вартості - «вартість речей є мірою влади природи над людиною». Визначення розмірів вартості він ставить в залежність від двох факторів: природи та праці людини. Плідним є те, що він сформулював теорію «гармонії інтересів». Багатство суспільства стає основою для зростання добробуту кожного його члена. Виявом гармонії інтересів є справедливий розподіл, який враховує внесок кожного у виробництво.