Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК, УП, ЕП 12 / Історія економіки та економічної думки Ден. 2012 .doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Проблемні питання

  1. У чому полягають характерні риси господарства першої половини ХХ ст. та їх відмінності від другої половини ХХ ст.?

  2. Розкажіть про значення банків і зовнішньої торгівлі у першій половині ХХ ст.

  3. Зробіть порівняльний аналіз основних напрямів та інструментів державного регулювання, запропонованих кейнсіанцями і монетаристами.

  4. Розкрийте теоретичні основи Нового курсу Ф.Д. Рузвельта.

  5. Охарактеризуйте основні риси світового господарства та кризи 1920 – 1921 років.

Ключові терміни

Імперіалізм – економічна система на вищій стадії капіталізму, яка базується на пануванні різних форм монополістичного капіталу, їх поєднанні з економічною силою держави, підкоренні інших форм капіталу та некапіталістичної власності, економічному й територіальному поділу світу.

Акціонерний капітал – капітал акціонерного товариства, що складається з багатьох індивідуальних капіталів, його зростання в процесі капіталізації частини прибутку, а також залучення частини коштів вкладників через продаж акцій та облігацій.

Колективна власність – привласнення об’єктів власності колективом фізичних або юридичних осіб.

Пул – форма монополії або іншого господарського структурного підрозділу, в яких прибуток суб’єктів цієї діяльності надходить до спільного фонду й розподіляється між ними за заздалегідь визначеними пропорціями або квотами.

Конвенції – міжнародні договори між урядами двох, кількох або багатьох країн, що передбачають дотримання загальних узгоджених правил торгівлі, грошового обігу, стягнення податків та мит, ціноутворення на товари і послуги, що експортуються або імпортуються.

Корнер – дії фізичної або юридичної особи на товарній біржі зі створення штучного дефіциту товарів в наслідок скуповування біржових контрактів і реальних товарів з метою контролю за цінами та привласнення прибутку.

Ринги – система колективного прийняття управлінських рішень в Японії, що передбачає аналіз ситуації широким колом зацікавлених осіб в усіх управлінських ланках фірми або компанії.

Картель – об’єднання кількох підприємств однієї галузі виробництва. Учасники картелю зберігають власність на засоби виробництва і виготовлений продукт, виробничу та комерційну самостійність, домовляються про частку кожного в загальному обсязі виробництва, ціни, ринки збуту, обмінюються патентами на нову техніку тощо.

Синдикат – об’єднання кількох підприємств однієї галузі промисловості. Учасники якого зберігають власність на засоби виробництва, але втрачають власність на вироблений продукт. Створюється з метою усунення конкуренції, встановлення контролю за ринком і отримання монопольних прибутків.

Трест – об’єднання підприємств однієї або декількох галузей промисловості, учасники якого втрачають власність на засоби виробництва і виготовлений продукт, виробничу і комерційну самостійність, тобто об’єднують збут, фінанси, управління, а на суму вкладеного капіталу власники окремих підприємств отримують акції треста, які дають їм право брати участь в управлінні та привласнювати відповідну частку прибутку.

Концерн – об’єднання підприємств різних галузей народного господарство, учасники якого втрачають власність на засоби виробництва і вироблений продукт, а головна фірма здійснює за іншими учасниками об’єднання фінансовий контроль.

Концесія – 1) договір про здавання державою в експлуатацію або використання природних багатств, підприємств у тимчасове користування іноземним фірмам чи приватним особам; 2) винагорода, яку отримують банки за організацію продажу знову випущених цінних паперів.

Експансія – розширення сфери впливу окремих країн, монополій, транснаціональних корпорацій внаслідок витіснення інших країн, компаній, корпорацій, захоплення ринків збуту тощо.

Тести

1. Які із причин Першої Світової війни не відносяться до головних:

а) боротьба за територіальний переділ світу;

б) боротьба за економічний переділ світу;

в) прагнення встановити контроль за джерелами сировини і ринками збуту;

г) зрощення монополій з державою та посилення їх експансіоністького характеру;

д) боротьба проти національно-визвольних і соціальних рухів.

2. Яка із зазначених воюючих країн в часи Першої Світової війни зміцнила свій економічний потенціал:

а) Німеччина;

б) Англія;

в) США;

г) Франція;

д) Росія;

е) Італія.

3. Якій країні передбачалась допомога планом Дауеса для оздоровлення економіки:

а) Англія;

б) Франція;

в) Німеччина;

г) Італія;

д) США.

4. Основними причинами світової економічної кризи 1929-1933 рр. являються:

а) надмонополізація економіки;

б) зниження ефективності механізму ринкової саморегуляції;

в) відсутність контролю з боку держави за виробництвом;

г) різке зменшення платоспроможності населення;

д) всі варіанти відповідей вірні;

е) вірні варіанти відповідей «а», «в».

5. В якій країні був найвищий рівень падіння обсягів виробництва під час світової економічної кризи 1929-1933 рр.:

а) Німеччина;

б) США;

в) Франція;

г) Англія;

д) Японія.