Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК, УП, ЕП 12 / Історія економіки та економічної думки Ден. 2012 .doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
889.86 Кб
Скачать

1. Програма навчальної дисципліни

Предметом дисципліни “Історія економіки та економічної думки” є розвиток господарств країн Європейської цивілізації та їх наукове відображення в економічній думці.

Метою дисципліни «Історія економіки та економічної думки» є формування знань про історичний розвиток господарств та економічної думки країн Європейської цивілізації для розуміння генезису та закономірностей функціонування економічних систем.

Після вивчення дисципліни «Історія економіки та економічної думки» студенти повинні володіти інструментальними, міжособистісними, системними та спеціальними компетенціями, а саме:

Інструментальні компетенції:

- здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (монографії, навчальні посібники, періодичні видання, Інтернет та ін.); здатність ефективно організовувати свій робочий час.

Міжособистісні компетенції:

- здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації, удосконалювати емоційні здібності як інструмент розвитку у майбутніх менеджерів навичок управління на індивідуальному, міжособистісному та груповому рівнях.

Системні компетенції:

- здатність застосовувати знання правил раціонального використання робочого часу, прийомів та методів роботи керівника для виконання управлінських функцій (постановки цілей, планування, прийняття рішень, реалізації та організації особистої діяльності, контролю).

Спеціальні компетенції:

  • здатність демонструвати знання основ та історії дисципліни;

  • здатність логічно і послідовно викладати засвоєнні знання з еволюції світових цивілізацій, розвитку ринкового господарства та національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства, формування засад ринкового господарства в Україні в 1990-х роках.

  • здатність і уміння демонструвати розуміння структури дисципліни і зв'язок між її розділами;

  • уміння використовувати методи критичного аналізу і розвитку теорії;

  • здатність оцінювати якість особистих досліджень у конкретній предметній галузі;

  • здатність розуміти і вміти науково обґрунтовувати на методологічних засадах цивілізаційний розвиток суспільств на етапі ранніх цивілізацій, цивілізацій середньовіччя, Європейських цивілізацій сучасності.

1.1. Тематичний план навчальної дисципліни

Назва модуля, змістового модуля, теми

Модуль 1. Особливості розвитку господарства та економічної думки країн Європейської цивілізації на всіх її етапах існування

Змістовий модуль 1. Еволюція господарства на етапі ранніх цивілізацій і Європейської цивілізації середньовіччя

Тема 1. Предмет і метод історії економіки та економічної думки

Тема 2. Господарство первісного суспільства та його еволюція на етапі ранніх цивілізацій

Тема 3. Особливості господарського розвитку та економічної думки періоду формування світових цивілізацій (VIII ст. до н.е. – V ст. н.е.)

Тема 4. Господарство та економічна думка суспільств Європейської цивілізації в період середньовіччя (V- XV ст.)

Змістовий модуль 2. Ринкове господарство Європейської цивілізації

Тема 5. Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (XVI – перша половина XVII ст.)

Тема 6. Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина XVII – перша половина XIX ст.)

Тема 7. Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (друга половина XIX – початок XX ст.)

Тема 8. Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрями економічної думки в Україні (друга половина XIX – початок XX ст.)

Змістовий модуль 3. Європейська цивілізація ХХ – початку ХХІ ст.

Тема 9. Господарство та економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільств Європейської цивілізації (перша половина ХХ ст.)

Тема 10. Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції (друга половина ХХ ст.)

Тема 11. Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ – початок ХХІ ст.)

Тема 12. Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи та його трактування в економічній думці

Тема 13. Формування засад ринкового господарства в Україні (90-ті роки ХХ ст.)

Модуль 2.

Індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ)

Підсумковий контроль: іспит