Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК, УП, ЕП 12 / Історія економіки та економічної думки Ден. 2012 .doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Передмова

Дисципліна «Історія економіки та економічної думки» є базовою навчальною дисципліною економічної теорії і відіграє важливе значення у фундаментальній підготовці фахівців з економіки.

Завдання дисципліни полягає у тому, щоб на методологічних засадах цивілізаційної парадигми розвитку суспільств сформувати сучасне економічне мислення та світогляд студентів, забезпечити засвоєння ними знань і методів історичного аналізу економічних процесів.

Курс «Історія економіки та економічної думки» тісно пов’язаний з дисциплінами «Політична економія», «Мікроекономіка» та «Міжнародна економіка» і дає можливість систематизувати й доповнити отримані знання щодо механізму функціонування національної економіки.

Зміст дисципліни дозволяє пізнати механізм функціонування економічної системи в умовах ринкових відносин а також причини та наслідки спільної діяльності всіх суб’єктів національної економіки.

Навчально-методичний посібник складений на основі програми навчальної дисципліни «Історія економіки та економічної думки» для студентів заочної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» напрямами підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030504 «Економіка підприємства», 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці».

Навчально-методичний посібник «Історія економіки та економічної думки» призначений допомогти студентам у вивченні дисципліни, розкрити зміст економічного розвитку суспільств. Матеріали посібника систематизовано у трьох змістових модулях:

У першому змістовому модулі розкриваються предмет «Історій економіки та економічної думки» як науки, її базові категорії і методи дослідження. В історичному аспекті розглядається еволюція господарства і розвиток економічної думки на етапі ранніх цивілізацій, світових цивілізацій (VІІІ ст. до н.е. – V ст. н.е.) та в період середньовіччя.

У другому змістовому модулі розкривається процес зародження та подальшого розвитку ринкового господарства, створення колоніальної системи, встановлення капіталістичного виробництва. В історичному аспекті розглядається основні напрямки в розвитку економічної думки – меркантилізм, фізіократія, маржиналізм та економічна думка в Україні цього періоду.

У третьому змістовому модулі охоплений період європейської цивілізації ХХ ст. – початку ХХІ століття. Розглядається етап державно-монополістичного розвитку економіки та специфіка розвитку національних економік в системі світового господарства під впливом НТР. Завершується модуль аналізом розвитку ринкової економіки України на сучасному етапі. У відповідності із етапами цього періоду розглядається основні течії і напрямки в економічній думці – кейнсіанство, неокейнсіанство, посткейнсіанство, теорії трансформації капіталізму та постіндустріального суспільства.

У посібнику приділяється велика увага вивченню сучасних інструментів економічного аналізу, знання яких дозволяє кожному, хто вивчає дану науку, самостійно аналізувати складні економічні явища та процеси і робити вірні висновки та узагальнення в історичному аспекті.

Лаконічність і доступність наведеного матеріалу дозволить без значних зусиль усвідомити окремі положення і твердження проблемного характеру, які віддзеркалюють історію розвитку економіки та економічної думки.

Викладений у посібнику матеріал зорієнтований на активізацію пізнавальної діяльності та формування у студентів аналітичних здібностей.

Навчально-методичний посібник «Історія економіки та економічної думки» може бути корисним для студентів всіх форм навчання економічного спрямування.