Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки СППР.DOC
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
851.97 Кб
Скачать

4.3. Література до теми

  1. Hopple Gerald W. The state of the art in decision support Systems // Printed in USA. – 1998. – 245p.

  2. Компьютеризация информационных процессов на промышленных предприятиях /В.Ф. Сытник, Х.Срока, Н.В. Бремина. – К., 1991. – с.179 – 187.

  3. Петровский А.Б., Стернин М.Ю., моргоев В.К. системы поддержки принятия решений. – М.: ЕНИИ системных исследований, 1987. – 42с.

  4. Ситник В.Ф. Розвиток і застосування інформаційних систем в економіці. – К.: Знання, 1993. – С. 10-15.

Тема 5. Проектування, розробка та впровадження СППР

5.1. Зміст теми

Інженерія .сппрю фактори, які визначають інженерію СППр. Загальні фази аналізу, проектування та розробки СППР: визначення системи та аналіз доцільності її створення, системний аналіз; попереднє проектування; детальний проект; реалізація, супроводження та оцінка. Методологія розробки СППР. Сітковий граф побудови СППР.

5.2. Пояснення до теми

Процес аналізу, проектування, розробки та впровадження СППР прийнято називати інженерією СППР.

5.2.1. Фактори, які визначають інженерію СППР

Процес інженерії СППР значною мірою залежить від впливу або значення наступних факторів:

  • середовище СППР;

  • роль або мета СППР;

  • компоненти СППР;

  • способи об’єднання компонентів СППР;

  • потрібні ресурси.

Слід відмітити, що на відміну від процесу стоврення управлінських інформаційних систем, де на перше місце ставиться ресурс в СППР цей показник приймається до уваги в останню чергу.

Елементами, які обумовлюють дію фактора середовища СППР є: профіль задачі; правила і процедури, які заздалегідь визначені в даній предметній області; рівень використання СППР (операційний, керівництво, стратегічне планування); фаза прийняття рішень, яка вимагає підтримки; функціональна область; спосіб доступу (інтерактивність системи).

При урахуванні способів об’єднання компонентів СППР потрібно звернути увагу на зв’язки інтерфейса користувача, бази моделей і СУБМ, бази даних і СУБД з перерахованими вище елементами середовища СППР.

При розгляді ресурсів, які потрібно використовувати в процесі інженерії СППр, необхідно також звернути увагу на наявність апаратних засобів обробки інформації та на розробку або придбання засобів прграмного забезпечення, на забезпечення трудовими ресурсами і необхідними даними.

Програмне забезпечення СППР включає:

  • інчтрументи СППР, тобто загальні мови програмування, СУБД, СУБМ, системні пакети та ін;

  • генератори СППР, що являють собою набір (пакет) певних інструментів (наприклад, програмних засобів пошуку і видачі даних, моделювання), які використовуються кондукторами прикладних СППР для розробки спеціалізованих систем і можуть бути швидко вмонтовані в прикладну систему;

  • спеціалізовані СППР, які служать для підтримки рішень окремих прикладних задач в конкретних ситуаціях, наприклад задач планування і розподілу.

5.2.2 Загальні фази аналзізу, проектування та розробки сппр

Процес аналізу, проектування та розробки СППР можна розділити на 5 послідовних фаз:

  1. Визначення проблеми та аналіз доцільності створення СППР;

  2. Системний аналіз;

  3. Попереднє проектування;

  4. Детальний проект;

  5. Реалізація, супроводження та оцінка.

В результаті виконання першої фази визначаються: обсяг і мета дослідження; опис пропонованої системи, діаграм потоку даних високого рівня; питання доціьності.

Системний аналіз дозволяє виявити недоліки існуючої системи; визначити функціональні можливості запропонованої СППР; створити детальні діаграми потоку даних; скласти словник даних для процесів, потоків і засобів зберігання даних; провести аналіз витрат і вигод.

Попереднє проектування закінчується: складанням юлок-схеми для пропонованої системи; визначенням вводу і виводу СППР; створенням екранних форматів; розробкою альтернитивних рішень і рекомендацій.

Детальний проект вміщує: структуру файлів і записів; оцінку додаткової пам’яті; проект схеми (при необхідності); мережу комунікації даних і обсяг графіка-потоку повідомлень в мережі передачі даних (де це використовується).

Кінцевим результатом фази реалізації, супроводження та оцінки є створення документів і виконання ряду робіт, зокрема, сюди відносяться: план реалізації; структурне кодування; план випробувань програм; навчання користувача; інструкції по користуванню системю; підтримка, відновлення і контрольний фурнал системи; процедури супроводження для операторського персоналу комп’ютера; план оцінки.