Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки СППР.DOC
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
851.97 Кб
Скачать

7.7.2. Дев’ятиетапна модель макетуваня

макетування СППР часто викликає асоціацію з анархічним процесом. Однак правильний підхід до макетування повністю сумісний із процесом створення структурузованої проектної документації СППР. Зображена на рис.9 дев’ятиетапна модель макетування являє собою гібрид в якому поєднані принципи швидкого прикладного макетування з деякими більш традиційними методами і вимогами, що прийняті в області проектування систем. Модель макетування включає дев’ять етапів.

  1. Аналіз вимог

  2. Моделювання.

  3. Вибір методів.

  4. Вибір і проектування програмного забезпечення.

  5. Вибір і консруювання апаратних засобів.

  6. Складання системи.ї

  7. Передача системи.

  8. Оцінка системи.

  9. Зворотний зв’язок

Розглянемо детально перазовані етапи макетування СППР.

Аналіз вимог

Увесь життєвий циклСППР міцно пов’язаний з якістю і широтою аналізу вимог до майбутньої чсистеми. Ця обставина обумовлена дією двох основних причин: на початку важко передбачити, який кінцевий вигляд повинна мати система; важко сказати, чи досягла конкретна СППР кінцевого виду, так як в зв’язку із змінами оточення системи, задач користувача або самого користувача вона може бути підданна наступним змінам. Аналіз вимог має бути структурованим, кількісним і можливим для перевірки процесом, з тим, щоб одержати робочий проект адекватної системи, яка задовольняє вимсоги користувача. Правда, слід відмітити, щоб добре проведений аналіз вимог лише сприяє але ніяк не гарантує успіху всієї справи.

Центральним аспектом етапу аналізу вимог є вияснення мети і здійснимості проекту, концентрація уваги на тому, чому потрібна служити СППР. При цьому проектант хотів би користуватися ясними критеріями оцінки системи. Не досить лише визначити систему у вигляді входів і виходів, даних і звітів. Потрібні точні знання багатопланового контексту проблеми. Наприклад, добре професійно підготовлений економічний директор торговельного підприємства може таким чином сформувати вимоги до потрібної йому СППР:

Ні

ні

ні

ні

так

Так

Ні

Рис. 8. Стратегія макетування