Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки СППР.DOC
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
851.97 Кб
Скачать

Оцінка системи

Оцінка системи повинна проводитися протягом всього часу її інженерії. Колектив розроблювачів оцінює якість і ефективність визначення вимог, достовірність оболонки сюжетів чи інших моделей системи, якість модулів і підсистем програмного забезпечення, а також ряд інших аспектів процесу проектування СППР і самої системи.

Спочатку потрібно визначити цілі процеси оцінювання. Потім вимагається дослідити область методів оцінки. Існує декілька альтернативних методів, які розглядається на суб’єктивні, об’єктивні і гібридні. Особливо потужними і простими в користуванні засобами оцінки СППР є методи багатотрибутної корисності. На додаток до цілей і методів потрібно також установити критерії.

Існує клас внутрішніх критеріїв, націлених на визначення того, наскільки добре система підтримує ідеальну версію процесу прийняття рішень. Клас зовнішніх критеріїв визначає, наскільки продуктивно СППР допомагає користувачу знайти правильну відповідь. Необхідно також проявляти обережність при виборіабо розробці сценарію (або системи сценаріїв), який дозволяє точно і коректно випробувати СППР. Аналіз системи, на основі вибраних оцінок і критеріїв, являє собою складний та інтелектуально насичений аналітичний процес. Критерії і методи проведення аналізу СППР більш детально розглядаються в наступному розділі.

Зворотний зв’язок

Проектуванняі розробка інтерактивних систем і особливо систем підтримки прийняття рішень являє собою безперервний ітераційний процес, який фактично ніколи не закінчується. Тому, зворотний зв’язок повинен постійно бути присутнім протягом всієї інженерії СППР. Контур процесу проектування має замикатися після кожного етапу або операції. Дані, зібрані в процесіінженерії системи, а також отримана в результаті випробувань і оцінок системи інформації повинні знову повертатися в процесі проектування.

Після передачі і заключної оцінки СППР необхідно підтримувати зворотний зв’язок до аналізу вимог (і до пізніших стадій створення СППР), щоб гарантувати відповідність розроблюваної системи умовам, відтвореним на останьому кроці ітерації визначення вимог.

7.3. Література до теми

  1. Hopple, Gerld W. The state of the art decision support systems //Printed in USA. – 1988. – P.63-99.

  2. Петровский А.Б., стернин М.Ю., Моргоев В.К. системы поддержки принятия решений. – М.,1987. – с.7-8

  3. Компьютаризация информационных процессов на промышленных предприятиях (В.Ф.Сытник, Х.Срока, Н.В., Еремина. – К.,1991.-с.203-205.

  4. Толковый словарь по вычислительным системам. – М.: Машиностроения, 1989. – С.447-448.

Тема 8. Розробка і реалізація стратегії придбання програмного забезпечення для сппр

  1. 8.1. Зміст теми

Техніко-економічний аналіз комп’ютерних систем для СППР. Аналіз вигід. Аналіз затрат. Методологія оцінки СППР на основі вартості інформації. Основні критерії (атрибути) оцінки вартості інформації потенціального вкладу СППР. Аналіз багатотрибутної корисності СППР. Оціночна ієрархія. Оцінка інтерфейса СППР – користувач. Оцінка інтерфейса СППР – користувач і організація. Оцінка інтерфейса організація – середовище. Аналіз практичних робіт оцінки СППР.