Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки СППР.DOC
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
851.97 Кб
Скачать

І.Зміст дисципліни і пояснення до тем програм

Тема 1. Вступ до курсу “Комп’ютерні системи підтримки прийняття рішень”

1.1.Зміст теми

Мета, задачі і структура дисципліни. Історична довідка про виникнення систем підтримки прийняття рішень /СППР/. Розвиток науково-дослідних та прикладних робіт в галузі СППР в україні і за кордоном. Характеристика літературних джерел і періодичних видань, в яких висвітлюються проблеми створення та використання СППР.

1.2. Пояснення до теми

Комп’ютеризація народного господарства України – один з основних чинників підвищення ефективності виробництва, забезпечення розвитку економіки і техніки нашої країни до міжнародних стандартів. Разом з тим в цій галузі спостерігається значне відставання від світового досвіду. Практично всі вітчизняні технічні і технологічні засоби ком’ютеризації і виявилася непридатними для використання в сучаних умовах і змінюються на відповідні зразки, як правило застарілих типів. Тому проблема комп’ютеризації економіки України має не кількісних, а якісний харакетр, тобто полягає не в збільшенні кількості апаратних чи технологічних засобів комп’ютеризації, а в їх якісній зміні, зокрема, у впровадженні інформаційних систем нового покоління.

Багаторічний досвід впровадження та використання управлінських інформаційних систем (автоматизованих систем управління) в нашій країні показав, що комп’ютерною підтримкою забезпечена діяльність низових і середніх ланок управління виробництвом, харакетрною ознакою якої є повністю формалізовані процедури підготовки рішень. Керівникам вищого ренгу притаманна робота в умовах неструктурованих або слабоструктурованих проблем,в яких не завжди задані кількісні залежності між важливими характеристиками, а прийняття рішень значною мірою базується на творчому підході. Інформованості, кваліфікації, таланті, інтуїції та інших рисах керівників. Комп’ютерна підтримка такої діяльностів Україні практично відсутня.

Разом з тим в США з початку 70-х років почали інтенсивно проводитися роботи по автоматизованій підтримці прийняття управлінських рішень, в результаті чого створені й успішновикористовуються нові людино-машині системи – системи підтримкиприйняття рішень (СППР).

У зарубіжній літературі ці системи відомі під назвою DecisionSupportSystemsСППР можна визначити як інтерактивну комп’ютерну систему призначену для підтримки різних видів діяльності при прийнятті рішень із слабоструктурованих і неструктурованих проблем.

Інтерес до СППР, як до перспективної галузі використання обчислювальної техніки і до інструментарію підвищення ефективності праці в сфері управління економікою , постійно зростає. Розробка та реалізація СППР перетворилась за рубежем в ділянку бізнесу, що швидко розвивається. Наприклад, СППР IFSP ще в 1982р. експлуатувалась майже в 1000 великих фірмах. Система дозволяє розв’язувати досить широкий клас задачі: підбивання балансових підсумків, розподіл прибутку за статтями доходів, передбачення змін валютних курсів, прогнозування, аналіз ризику, розроблення стратегій збуту продукції, вибір науково-дослідних проектів, стратегічне планування, планування прибутку і бюджету, вибір між стратегіями закупівлі або власнго виготовлення продукції тощо.