Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lohistyka_Zadachi_Metodyky_rozv_39_jazuvannia_25_09_2015.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
294.27 Кб
Скачать

Розрахунок додаткових витрат при закупівлях у Південно-Східній Азії

Питома (середня) вартість продукції, дол.м3

Витрати на 1м3, долари

Тариф на перевезення, дол. куб.м

Витрати на імпортне мито

,

дол.куб.м

Витрати на запаси в дорозі

, дол.куб.м

Витрати на страхові запаси

, дол.куб.м

Всього (кол.2+ кол.3+ кол.4+ кол.5), дол.куб.м

Питома вага додаткових витрат в питомій вартості

, %

1

2

3

4

5

6

7

4000

6000

8000

10000

12000

...

  1. В клітинки стовпчика К вписати умовне позначення і формулу для розрахунку загальної суми додаткових витрат (значення яких отримані Вами у клітинках стовпчик H1, I1, J1) – з врахуванням також розміру транспортного тарифу за перевезення (ТАР), а в клітинки стовпцика L – умовне позначення і формулу для розрахунку значень питомої ваги (у %%) цих додаткових витрат у питомій вартості вантажу.

  2. В наступних клітинках (М і N) першого рядка вписати умовне позначення цін закупівель комплектуючих відповідно у Європі та Південно-Східній Азії, а в наступних клітинках цих стовпчиків – внести їх значення.

  3. Після цього в клітинках О1 і Р1 слід вписати умовне позначення різниці в цінах закупівель і питомої ваги різниці в цінах закупівель у ціні закупівель на ринку в Південно-Східній Азії, а в нижніх клітинках цих стовпчик – відповідно формули для розрахунку цих величин у вартісних величинах та в %%.

  4. На основі отриманих значень в стовпчиках L та P необхідно побудувати графік вибору постачальника. Для цього потрібно звернутися до кнопки Мастер диаграмм, вибрати тип діаграми, який в найбільшою мірою відповідає характерові виявленої закономірності зміни значень у даних стовпчиках і, виконуючи послідовно кроки 2-4, побудувати відповідний графік та роздрукувати його. На основі даного графіка приймається відшукуване рішення.

Завдання 2. Прийняття рішення в умовах зміни ціни закупівель на одному з ринків

Прийняття рішення значною мірою залежить від базису підрахунків, яким є різниця в цінах закупівель, віднесена до самої ціни закупівлі у Південно-Східній Азії. Як показує логічний аналіз, при зміні значення цього базису відбувається зміщення точки рівноваги (“точки байдужості”), при якій може бути винесене рішення на користь будь-якого з варіантів рішення. Для наочності розрахунків необхідно провести їх для трьох можливих випадків:

А) ціна комплектуючих в Південно-Східній Азії -100 доларів за одиницю; ціна цих же коплектуючих в Європі – 110 доларів/од.

Б) ціна комплектуючих в Південно-Східній Азії -100 доларів; в Європі – 118 доларів/од.

В) ціна комплектуючих в Південно-Східній Азії -100 доларів; в Європі – 115 доларів/од.

Виведіть самостійно формулу для розрахунку т.зв. „точки байдужості” показника питомої вартості продукції (комплектуючих), у якій витрати по обидвох варіантах закупівлі (в Європі або Південно-Східній Азії) є однаковими.