Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lohistyka_Zadachi_Metodyky_rozv_39_jazuvannia_25_09_2015.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
294.27 Кб
Скачать

Методичні вказівки до виконання завдання 1: Розрахунок величини загального матеріального потоку на складі

На складах підприємств оптової торгівлі матеріальні потоки розраховують, як правило, для окремих дільниць або ж на окремих операціях (наприклад, внутрішньоскладське переміщування вантажів, ручне опрацювання вантажу на дільницях приймання та комплектування та ін.). При цьому підсумовують обсяги робіт за всіма операціях на даній дільниці або в межах даної операції.

Загальний внутрішній матеріальний потік (вантажний потік) складу визначається шляхом сумування матеріальних потоків, які проходять через його окремі дільниці і між дільницями.

Розмір загального матеріального потоку на складі залежить від того, яким шляхом просуватиметься вантаж на складі, будуть чи не будуть виконуватися з ним ті або ж інші операції. У свою чергу, маршрут матеріального потоку визначається значенням факторів, перерахованих в табл.1.

Обсяг робіт за окремою операцією, розрахований за певний проміжок часу (місяць, квартал, рік), прийнято називати матеріальним потоком по відповідній операції.

Величина загального матеріального потоку на складі (Р) визначається додаванням величин матеріальних потоків, згрупованих або за ознакою виконуваної логістичної операції, або ж за ознакою місця виконання логістичної операції.

При розрахунку величини загального матеріального потоку прийнято застосовувати поняття “Група матеріального потоку”, зміст якого змінюється залежно від конкретних дільниць складу або операцій.

Отже, на складі підприємства оптової торгівлі можна виділити різні групи матеріальних потоків, а саме:

-1 ГРУПА МАТЕРІАЛЬНИХ ПОТОКІВ (ГМП1) – це вантажі, які розглядаються в процесі внутрішньоскладського переміщування.

Переміщування вантажів (у нашому випадку – механізоване, в контейнерах або на піддонах) здійснюється з дільниці на дільницю, а загальний матеріальний потік по цій групі (Рпв) дорівнює сумі вихідних вантажних потоків усіх дільниць, крім останньої:

Т (з дільниці розвантажування)

+Т*А1/100 (з приймальної експедиції)

+Т*А2/100 (з дільниці приймання)

+Т (із зони зберігання)

+Т*А3/100 (з дільниці комплектування)

+Т*А4/100 (з експедиції з відправлення)

= Рпв.

Тут Т – вантажооборот складу, т/рік; в дужках позначені відповідні дільниці складу, з яких виходить потік.

- ГМП2 – вантажі, які розглядаються в процесі виконання над ними операцій на дільницях розвантажування і завантажування.

Операції розвантажування і завантажування можуть виконуватися ручним способом або ж із застосуванням машин і механізмів. Ручне розвантажування необхідне тоді, коли товар у транспортному засобі прибув від постачальника неукладеним на піддон. В цьому випадку для того, щоб вийняти вантаж із транспортного засобу і потім перемістити на одну з наступних дільниць складу, його необхідно попередньо вручну укласти на піддони. Вантажопотік при ручному розвантажуванні вантажу визначається за формулою:

Ррр = Т*А5/100 (т/рік).

Всі інші вантажі розвантажуються механізовано. Вантажопотік при механізованому розвантаженні вантажу визначається за формулою :

Рмр = Т* (1-А5/100) (т/рік).

Ручне завантажування потрібне тоді, коли поданий транспортний засіб непридатний для завантажування з допомогою засобів механізації. В такому випадку товар підвозиться до борта транспортного засобу електронавантажувачем, а потім складається в транспортний засіб вручну. Вантажопотік при ручному завантажуванні визначається за формулою:

Ррз = Т*А6/100 (т/рік),а вантажопотік при механізованому завантажуванні – за формулою:

Рмз = Т* (1-А6/100) (т/рік).

– ГМП3 – вантажі, які розглядаються в процесі ручного перебирання при прийманні товарів. Вантажопотік визначається за формулою:

Рпр = Т*А2/100 (т/рік).

- ГМП4 – вантажі, які розглядаються в процесі ручного перебирання при комплектуванні замовлень покупців. Вантажопотік визначається за формулою:

Ркр = Т*А3/100 (т/рік).

- ГМП5 – вантажі, які розглядаються в процесі виконання операцій в експедиціях.

Якщо вантаж надійшов на склад в робочий час, то він зразу ж в міру розвантажування надходить на дільницю приймання або ж в в зону зберігання. Якщо ж вантаж прибуває в неробочий час (наприклад, у неділю), то він розвантажується в експедиційне приміщення і лише в найближчий робочий день подається на дільницю приймання або в зону зберігання. Як наслідок, в приймальній експедиції виникає нова операція, яка відразу ж збільшує загальний матеріальний потік на величину Реп, що розраховується за формулою:

Реп = Т*А1/100 (т/рік).

Якщо на підприємстві оптової торгівлі є експедиція з відпуску товарів, то при передачі товарів із загальнотоварного або спеціального складу в експедицію для подальшої доставки в роздрібні торговельні підприємства в експедиції з відпуску виникає нова операція, яка збільшує загальний вантажний потік на величину Рев, що визначається за формулою:

Рев = Т*А4/100 (т/рік).

Загалом операції в експедиціях збільшують загальний матеріальний потік на

Рек = Реп + Рев = Т* (А1+А4)/100 (т/рік).

- ГМП6 – операції в зоні зберігання.

Весь товар, який надходить на склад, у підсумку так чи інакше зосереджується в місцях зберігання, де виконуються такі обов’язкові операції:

-складання вантажу на зберігання;

-виймання вантажу з місць зберігання. Обсяг робіт за певний період по кожній операції дорівнює вантажообороту складу за цей же період (за умови збереження запасу на одному рівні). В такому випадку мінімальний матеріальний потік в зоні зберігання дорівнює подвоєному обсягу вантажообороту:

Тзб мін = 2*Т. Якщо ж при зберіганні товару здійснюються ще й операції з перекладання запасів з верхніх на нижні полиці стелажів (і навпаки), то до загального матерільного потоку додається ще певна частина Т. У процесі відбирання частина вантажів може бути повернена в місця зберігання, що також збільшує загальний матеріальний потік ще на якусь частину Т*. (Примітка* : повернення в місця зберігання можливе у випадках, коли потрібно забрати лише частину пакета, який зберігається в окремому гнізді стелажу.- Частину пакета, яка залишається після цього, повертають назад в гніздо стелажа.). Внаслідок виконання всіх операцій в зоні зберігання виникає група матеріальних потоків ГМП6, розмір якої становить:

Рзб = Т*А7 (т/рік).

Загалом розраховують розмір загального матеріального потоку на складі за формулою:

Р = Рпв + Ррр + Рмр +Ррз +Рмз + Рпр + Ркр +Реп + Рев + Рзб.

Розрахунок розміру загального матеріального потоку на складі рекомендується виконувати за формою табл.3 (заповнюються колонки 3 і 4) і за умови, що значення Т приймається рівним 10000 т/рік.