Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lohistyka_Zadachi_Metodyky_rozv_39_jazuvannia_25_09_2015.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
294.27 Кб
Скачать

Постановка задання:

Практика організації логістичних каналів базується на врахуванні комплексу факторів (як цінових, так і нецінових) при виборі можливих постачальників, що є центрами формування матеріальних потоків. У цьому випадку, крім закупівельної ціни, іншими важливими для компанії критеріями при виборі постачальника є якість виробів, гнучкість і надійність поставки. Також на вибір постачальника впливають такі аспекти матеріального розподілу, як тривалість транспортування, розміри транспортних витрат, необхідність формування і утримання додаткових страхових запасів тощо. Так, при відвантажуванні продукції з Південно-Східної Азії необхідно подолати значно більші відстані і, відповідно – бувають більш тривалі терміни перевезення продукції, ніж при відвантажуванні з Європи.Тому транспортні витрати в цьому випадку будуть значно більшими, а більш тривалі терміни перевезення вимагають створення додаткових запасів у мережі постачання і додаткових страхових запасів, які б гарантували безперебійне виробницво. Більше того, продукція з регіону Південно-Сідної Азії ще й підлягає обкладанню імпортним митом, саме тоді як при відвантажуванні продукції з Європи таке мито є необов’язковим (для країн Шенгенської угоди – взагалі неприпустимим). В таблиці 1 наведені додаткові фактори, які виникають при відвантаженні продукції із Південно-Східної Азії.

При закупівлях існує можливість отримувати комплектуючі, питома (середня) вартість за 1 куб.м яких становить 4000, 6000, 8000, 10000 і 12000 доларів/м3 вантажу. В Південно-Східній Азії ці комплектуючі пропонуються за ціною 100 доларів за одиницю Одночасно в Європі їх можна закуповувати за дещо вищими цінами – від 110 до 120 доларів за одиницю, але без вищевказаних додаткових витрат.

Практичне заняття № 2 [Міщук і.П., с. 15-19] Тема: Вивчення методів проектування логістичних ланцюгів у макрологістичних системах

Мета заняття: ознайомитися з принципами, методами і прийомами вибору структури логістичних каналів і методикою вибору джерел формування матеріальних потоків для організації оптимальних логістичних каналів з використанням комп’ютерної техніки

Матерільне забезпечення заняття: комп’ютерна техніка (кількість процесорів – не більше 6-8 на студентську підгрупу), об’єднана в локальну мережу будь-якого типу; програмне забезпечення (операційна система Windows 3.11, Windows 95 або Windows NT, офісний пакет Microsoft Office або окремі пакети Word, Excel тощо)

Тривалість заняття: орієнтовно 2 академічні години

Питання для підготовки:

  1. Що таке логістичний ланцюг, які його основні елементи?

  2. Якою є найпростіша принципова схема логістичного ланцюга?

  3. Яка схема логістичного ланцюга є найбільш розповсюдженою ?

  4. Яку роль в логістичному ланцюгу відіграють підприємства – постачальники матеріалів?

  5. Які основні фактори впливають на вибір структури логістичного ланцюга?

  6. Як впливає схема організації вантажопотоків на структуру логістичного ланцюга?

  7. Що таке логістичні витрати і як вони впливають на ефективність логістики?