Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lohistyka_Zadachi_Metodyky_rozv_39_jazuvannia_25_09_2015.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
294.27 Кб
Скачать

Ситуаційне завдання

Для оволодіння матеріалом даної теми студентам пропонується завдання, в якому відображається реальна ситуація, що виникла у практичній діяльності однієї з провідних європейських фірм.

На підприємство в Нідерландах із Південно-Східної Азії регулярно відвантажується широкий асортимент комплектуючих; аналогічні комплектуючі є можливість закуповувати від постачальників у Європі.

Компанія регулярно зіштовхується з питанням:

1) де закуповувати комплектуючі вироби – в Європі чи в Південно-Східній Азії?

2) як транспортувати вантаж - повітряним чи морським транспортом? Ця задача відноситься до основних завдань транспортної логістики і розглядатиметься у відповідному розділі.

Завдання 1. Вибір джерела закупівлі продукції і визначення пункту утворення матеріального потоку:

Постановка задання:

Практика організації логістичних каналів базується на врахуванні комплексу факторів (як цінових, так і нецінових) при виборі можливих постачальників, що є центрами формування матеріальних потоків. У цьому випадку, крім закупівельної ціни, іншими важливими для компанії критеріями при виборі постачальника є якість виробів, гнучкість і надійність поставки. Також на вибір постачальника впливають такі аспекти матеріального розподілу, як тривалість транспортування, розміри транспортних витрат, необхідність формування і утримання додаткових страхових запасів тощо. Так, при відвантажуванні продукції з Південно-Східної Азії необхідно подолати значно більші відстані і, відповідно – бувають більш тривалі терміни перевезення продукції, ніж при відвантажуванні з Європи.Тому транспортні витрати в цьому випадку будуть значно більшими, а більш тривалі терміни перевезення вимагають створення додаткових запасів у мережі постачання і додаткових страхових запасів, які б гарантували безперебійне виробницво. Більше того, продукція з регіону Південно-Сідної Азії ще й підлягає обкладанню імпортним митом, саме тоді як при відвантажуванні продукції з Європи таке мито є необов’язковим (для країн Шенгенської угоди – взагалі неприпустимим). В таблиці 1 наведені додаткові фактори, які виникають при відвантаженні продукції із Південно-Східної Азії.

При закупівлях існує можливість отримувати комплектуючі, питома (середня) вартість за 1 куб.м яких становить 4000, 6000, 8000, 10000 і 12000 доларів/м3 вантажу. В Південно-Східній Азії ці комплектуючі пропонуються за ціною 100 доларів за одиницю Одночасно в Європі їх можна закуповувати за дещо вищими цінами – від 110 до 120 доларів за одиницю, але без вищевказаних додаткових витрат.

Методичні вказівки до виконання завдання 1

Вибір проводиться на основі визначення розміру додаткових витрат і їх питомої ваги у відповідній питомій вартості продукції у такій послідовності:

1. Розраховуються додаткові витрати в розрахунку на 1 м3 вантажу.

2. Виявляється частка (питома вага) додаткових витрат у відповідній питомій вартості продукції, для чого розмір додаткових витрат необхідно поділити на розмір відповідної питомої вартості

3. Розраховується питома вага (в %) різниці між закупівельними цінами в Європі і Південно-Східній Азії відносно розміру закупівельної ціни в Південно-Східній Азії: P / Pmin , після чого будується крива вибору постачальника.

4. На основі побудованого графіка проводиться безпосередній вибір. З цією метою порівнюють додаткові витрати при закупівлях у Південно-Східній Азії з різницею в цінах закупівель: якщо різниця в цінах закупівлі (в %) є меншою, ніж питома вага додаткових витрат у вартості продукції, то закупівлі слід проводити в Європі, якщо ж навпаки, різниця в цінах закупівлі є більшою, ніж питома вага додаткових витрат у вартості продукції, то закупівлі слід проводити в Південно-Східній Азії.

Таблиця 1