Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оно.docx
Скачиваний:
217
Добавлен:
25.12.2016
Размер:
195.08 Кб
Скачать

40. Патогенез гарячки. 41. Стадія на види гарячки.Зміна обміну реч.,органів і систем при гарячці.

Гарячка протікає в три основні стадії: підвищення температури, стояння високої температури і зниження температури тіла. 1. ↑t - х-ться активізацією процесів, спрямованих на підвищення температури тіла. Активізуються процеси теплопродукції: підвищується катаболізм, збільш виділення теплоти внаслідок тремтіння. Одночасно з цим знижується тепловіддача в результаті звуження периферичних судин, здиблення волосяного покриву, зменшення потовиділення. Медіатором цих процесів норадреналін. Певну роль відіграють і гормональні чинники (тироксин, естрогени), які посилюють вплив пірогенів.

2. стояння ↓ t - починається з того моменту, коли припиняється підвищення температури тіла і цей показник утримується на певному рівні і з певними коливаннями. Залежно від ступеня підвищення температури тіла гарячка буває субфебрильною (температура тіла підвищується на 1-1,5С),помірною (на 1,5-2,5С), високою (на 2,5-4,5С) та гіперпіретичною (більш як на4,5С). . При постійній гарячці добові коливання температури не перевищують 1С. Характерна для крупозної пневмонії. Послабляюча гарячка х- ться добовими коливаннями температури тіла 5-6С.,при септичному стані. Переміжна гарячка – х-ться тим, що висока температура тіла змінюється на нормальну температуру протягом двох днів, а через два-три дні знову підвищується; під час малярії. Зворотна –висока t тіла зберігається протягом одного-півтора тижнів а потім знижується до нормальної і через такий самий період знову підвищується; при септичних процесах, пов’язані з виникненням нових запальних осередків.

3. ↓ t – завершальний етап гарячкового процесу. Внаслідок припинення дії пірогенів система терморегуляції перебудовується на приведення температурного гомеостазу до нормального. Динаміка зниження може бути різною : від зниження її до нормальної протягом кількох діб (лізис) до зниження протягом кількох годин (кризиса). Швидке повернення температури тіла до норми може мати небезпечні наслідки для організму, оскільки це іноді призводить до загрозливого для життя тварини стану - колапсу.

Гарячка впливає на всі види обміну речовин. - Посилюється вуглеводний обмін: активізується мобілізація запасів вуглеводів у кров (гіперглікемія) та їх окиснення; згодом мобілізація запасів жиру та окиснення жирних кислот на фоні збідніння організму;інтенсивне розщеплення білків веде до гіперазотемії та втрат азоту. З - Зміни водно-електролітного обміну виявляються у виникненні набряків. Робота серця прискорюється тим більше, чим вища температура тіла тварини.Посилюється дихання переважно за рахунок збудження центру дихання кислими продуктами та високою температурою крові. - Посилюється рефлекторна діяльність головного та спинного мозку. - З боку травного каналу спостерігається гальмування секреторної та моторної діяльності, що спричинює метеоризми й запори.

42. Порушення основного обміну

Основна маса енергії генерується в процесах розщеплення органiчних сполук, i насамперед вуглеводiв, у циклi трикарбонових кислот. Характер i сила порушень основного обмiну залежать вiд причини, що їх зумовила, а також вiд iндивiдуальних особливостей органiзму. Посилення основного обмiну - відбувається внаслідок порушення центральних механiзмiв регуляції. До них вiдносять: емоцiйнi збудження, ушкодження гiпоталамiчної дiлянки головного мозку, промiжного мозку,застосування лiкарських препаратів, якi призводять до збудження головного та довгастого мозку. Спричинює: - пiдвищення функції щитоподібної залози, гiпофiза, надниркових залоз (мозкової частини), статевих залоз, гормони яких є активізаторами цього обмiну. До пiдвищення основного обмiну призводять зниження температури навкол середовища, хвороби, що супроводжуються гарячковим станом, руйнуванням тканин. Показником: є пiдвищення активностi фосфорилувального та вiльного окиснення.

Основними наслiдками тривалого посилення основного обмiну є зниження маси тiла тварини внаслiдок гiперметаболiзації речовин та непродуктивного їх використання, а також послаблення багатьох функцiй органiзму (розмноження, захисної, продуктивності тощо).

Послаблення основного обмiну настає внаслiдок пригнiчення центрiв головного мозку, зниження функцій щитоподібної залози, гiпофiза, надниркових залоз (мозкового шару), статевих залоз, підвищення активностi iнсулiну.

Пригнiчують основний обмiн кастрація тварин, фармакологiчнi препарати анаболiчних речовин, а також речовини, що зумовлюють зниження в тканинах окисного фосфорилування. Суттєвий вплив на основний обмiн чинять голодування, пiдвищена температура навколишнього середовища, низька фiзична активнiсть тварин.

Основним показником зниження енергетичного (основного) обмiну є меншення в тканинах iнтенсивностi фосфорилувального та вiльного окиснення. Наслiдком - є зниження iнтенсивностi функцiй ряду органiв i систем, зниження iмунологiчної реактивностi органiзму. В деяких випадках, коли зниження основного обмiну супроводжується переважанням процесiв анаболiзму над катаболiзмом, у тварин збiльшується маса тiла (при вiдгодiвлi, пiсля кастрації).