Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оно.docx
Скачиваний:
217
Добавлен:
25.12.2016
Размер:
195.08 Кб
Скачать

17.Патогенний вплив зміненого атмосферного тиску. Гірська та кесонна хвороба.

Вплив гiпобарії - зниженого атмосферного тиску. Ушкодження вiд гiпобарiї

найчастiше виникає під час пiдйому тварин на висоту, в гори. iснує три основних

ушкоджувальних чинники гiпобарії: а)зменшення розчинностi газiв у рiдинах

органiзму; б) зниження парцiального тиску кисню у повiтрi, яке вдихають

тварини; в) розширення газiв у газоносних порожнинах. Пiдйом на висоту

близько 9000 м над рiвнем моря, відбувається видiлення бульбашок газу (переважно

азоту) з кровi та лiмфи. ці бульбашки, спричинюють газову емболiю судин. Надмiрна гiпобарiя супроводжується утворенням бульбашок повiтря в капілярах тканин що призводить до газової емболії судин та емфiземи тканин. Вiдбувається перерозподiл кровi: вона вiдтiкає вiд периферiї i нагромаджується у внутрiшнiх органах. Зниження рО2 в атмосферному та

альвеолярному повiтрi при гiпобарiї зумовлює зниження процесiв оксигенацiї кровi i,

таким чином, виникнення гiпоксемiї, а потiм гiпоксії. подразнення хеморецепторiв судин каротидного клубочка та дуги аорти гiпоксичною кров’ю призводить до збудження нервових центрiв - дихання, судинорухового. компенсаторна реакцiя у вiдповiдь на це виникає задишка, пiдвищується кров’яний тиск, прискорюється робота серця. Наслiдком такої гiпоксiї може бути загибель тварини вiд паралiчу дихального центру. Вплив гiпербарiї - пiдвищений атмосферний тиск може спричинити ушкодження органа, якщо тварина знаходиться в печері чи пiд водою.При швидкому переходi вiд нормального до пiдвищеного тиску (компресiї) може виникнути рiзке вдавлювання барабанної перетинки. Пiдвищення розчинностi газiв, i насамперед азоту, у рiдинах органiзму зумовлює токсичний ефект. Воно супроводжується ослабленням збудливостi центрiв головного та довгастого мозку. Внаслідок цього зменшується частота серцевих скорочень i дихання, кров депонується у внутрiшнiх органах. При підвищенні розчинностi кисню розвивається гiпероксiя.

18.Роль умов годівлі, утримання та експлутації тв. У виникненні хв.

Погано пiдiгнана збруя призводить до появи намуляного у тяглових коней та волiв у ділянці холки, утримання тварин на поганих решiтчастих підлогах  до ушкодження копитець у телят, свиней, овець. Порушення технологiї вирощування

тварин на великих тваринницьких комплексах без урахування біологічних особливостей їх органiзму також завдає значних економiчних втрат через зниження продуктивностi, збiльшення втрат тварин вiд рiзних хвороб. У цих умовах тварини перебувають у стресовому станi, де стресором може стати неправильна годiвля, неякiснi корми, неквалiфiкованi дiї операторiв та спецiалiстiв під час формування та переформування груп, ветеринарних обробок тощо. У зв’язку з цим розробка систем догляду, ветеринарно-санiтарних заходів має базуватись на науковiй основi з урахуванням вiкових, породних та видових особливостей тварин.

19.Патогенний вплив біологічних факторів

До бiологiчних чинників належать патогеннi вiруси, мiкроби, найпростiшi, гельмiнти, членистоногi, гриби, деякi рослини. Вiрус пiсля вторгнення в клiтину змiнює дiяльнiсть її регулювальних систем - зумовлюючи виникнення хв.. Патогеннi мiкроби видiляють продукти своєї життєдіяльності.якi є токсинами для органiзму тварин (екзотоксини). Крiм того,деякі речовини вивiльняються пiсля загибелi та руйнування мiкробних клiтин (ендотоксини). Шляхи розповсюдження інфекційних хвороб в зовнішньому середовищі: через повітря, корм, воду, навколишні предмети, живі перенощики, обслуговуючий персонал.Надзвичайно активнi екзотоксини видiляють клiтини - збудники дифтерiї, ботулiзму, правця, газової гангрени, стрептококи. у вiдповiдь на появу прод. життєдіяльності вірусів в органiзмi виникають специфiчнi бiлки - антитiла, здатнi нейтралiзувати цi токсини і знешкоджувати мiкробнi тiла, зумовлюючи виникнення iмунiтету, несприйнятливостi до того чи iншого збудника хвороби. аскариди локалiзуються переважно в тонких кишках, видiляють токсини, якi спричинюють інтоксикацію (отруєння) органiзму живителя. Масове нагромадження аскарид у кишках може призвести до закупорювання, розривів та проривання стiнки кишок. Личинки аскарид, мiгруючи з травного каналу до легень, завдають, крiм того, механiчних пошкоджень тканин на шляху мiграцiї. Патогенний вплив комах на органiзм поєднується з механiчним пошкодженням та дiєю токсинiв, якi при цьому виділяються. Дiя рослинних органiзмiв на органiзм тв - це в основному вплив токсинiв рослинного походження: глiкозидiв, алкалоїдiв, iнших органiчних та неорганiчних сполук, якi надходять в органiзм у надмiрних кiлькостях i спричинюють отруєння тварин.