Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оно.docx
Скачиваний:
217
Добавлен:
25.12.2016
Размер:
195.08 Кб
Скачать

50. Анемії її наслідки, причини, класифікація. Якісні зміни еритроцитів.

Анемія (недокрів’я) – стан, що характеризується зменшенням кількості еритроцитів, зміною їх якості та зниженням вмісту гемоглобіну в одиниці об’єму крові.

За патогенезом розрізняють три основні види анемій: постгеморагічну (внаслідок крововтрати); гемолітичну (через підвищене кроворуйнування); апластичну (при порушенні кровотворення). Гіпорегенераторна анемія супроводжується пригніченням еритропоезу із зменшенням кількості ретикулоцитів крові. Вона виникає при авітамінозах, голодуванні, хронічних крововтратах, інтоксикаціях, інфекційних захворюваннях. При дизеритропоетичній анемії порушується еритропоез. За цих умов більшість еритроїдних клітин руйнується в кістковому мозку внаслідок гемолітичних явищ, що характерно для злоякісних новоутворень (наприклад, при еритробластозі). Арегенераторна анемія виникає внаслідок значних порушень у кровотворенні, коли не лише в крові, а й у кістковому мозку не можна знайти ознак еритрогенезу.

Гостра анемія спостерігається після швидкої масивної крововтрати в разі ушкодження судин, хронічна при численних, навіть незначних, крововтратах, повторних кровотечах. Відразу після гострої крововтрати в крові спостерігається порівняно рівномірне зменшення кількості еритроцитів і вмісту гемоглобінуАнемії розвиваються внаслідок різних захворювань, інтоксикацій, нестачі чинників, що беруть участь у кровотворенні, патології печінки, нирок, ендокринної системи, впливу іонізуючої радіації, нестачі в кормах білків, заліза, мікроелементів, ураження кровотворної системи. За цих умов порушується основна функція еритроцитів транспортування кисню тканинам, що призводить до стану гіпоксії і в деяких випадках може спричинити загибель організму. Гемолітична анемія виникає внаслідок посиленого руйнування еритроцитів у самому кровоносному руслі або в місцях їх фізіологічної загибелі. Причинами такої анемії можуть бути отруєння гемолітичними отрутами (сполуки арсену (миш’яку), свинцю, нітробензол, пірогалол, бертолетова сіль, жовчні кислоти тощо); збудники інфекційних і паразитарних хвороб (гемолітичний стрептокок, анаеробні мікроорганізми); хронікосепсис, піроплазмози.

Апластична анемія виникає внаслідок токсичної дії патогенних чинників на кістково-мозкове кровотворення, порушення процесів розмноження і дозрівання еритроцитів. Основні причини її виникнення: токсична дія хімічних речовин (бензолу, сполук свинцю, цитостатичних препаратів); дія іонізуючої радіації; тривале застосування деяких лікарських препаратів. Апластична анемія може розвинутися і в разі порушень у годівлі тварин, дефіциті в раціоні білка, зниження всмоктування заліза при захворюваннях травного каналу (гіпоацидний гастрит, хронічний ентерит, хвороби печінки), аліментарної нестачі заліза, ліпідів, мікроелементів.

Механізм гемолізу полягає в ушкодженні структури мембрани еритроцитів, зсуві йонного балансу, проникненні води в еритроцити, зміні їх форми і руйнуванні. Частково еритроцити руйнуються в печінці та селезінці, де гемоглобін поглинається клітинами макрофагоцитарної системи і розщеплюється в них до гемосидерину.

Якісні зміни еритроцитів досить різноманітні і стосуються їх розмірів, форми, структури, а також відношення до різних барвників. Це в основному такі патології: гіпохромні еритроцити містять у собі незначну кількість гемоглобіну, Анізоцитоз наявність у крові різних за розміром еритроцитів, менших за нормальні (мікроцитів) та більших за них (макроцитів). Пойкілоцитоз поява в крові еритроцитів різної форми, Поліхромазія поява в крові еритроцитів, здатних забарвлюватися одночасно кислими й основними барвниками, Поліхроматофіли мають димчастий або сіро-фіолетовий колір. Ретикулоцити містять включення у вигляді гранул або сіточки. До патологічних форм кров’яних тілець відносять еритроцити, що містять базофільну зернистість, або крапчастість. У разі порушень кровотворення в крові можуть з`являтися великі еритроцити без ядер (мегалоцити), а також з великим блідим ядром (мегалобласти). Поява таких клітин у крові свідчить про повернення до ембріонального типу кровотворення.